În ultimul timp am făcut o adevărată pasiune pentru tot felul de galete, dar majoritatea au fost în variantă dulce, cu fructe. Astăzi vreau să vă arăt o galetă minunată în variantă sărată, cu legume, de fapt cu dovlecei, dar cred că puteți improviza cu oricare alte legume preferați și aveți la îndemână. Când vine sezonul de vinete, neapărat să încercați și o galetă cu ele - sigur va fi delicioasă!
Vreau în special să menționez aluatul la această galetă, este foarte simplu de făcut și din ingrediente la îndemână. Am experimentat foarte mult cu celălalt aluat de galete/placinte, este și el o variantă bună, mai de post - poate ceva mai fraged și crocant din cauza prafului de copt din compoziție. Aici însă, aluatul este mai ferm, mai puțin fraged, dar foarte bun, crocant și încă o variantă minunată cu care puteți lucra.
Pregătim repede aluatul:
- Într-un bol puneți 1 ou, 70ml ulei și 60ml de apă, amestecați bine;
- Adăugați 0.5 linguriță de sare și 270g de făină.
- Amestecați mai întâi cu o lingură sau spatulă, până se leagă toate ingredientele.
- Apoi îl treceți pe masă și mai frământați 5 minute până devine uniform și neted - făină nu mai este nevoie să puneți, aluatul este foarte plăcut, moale și nelipicios.
- Lăsați bila de aluat 10 minute pe masă, la odihnit - eventual acoperiți cu o folie de plastic sau pungă, sau nu se usuce deasupra.
Până se odihnește coca, pregătiți și spălați legumele.
Apoi întindeți o foaie mare din aluat (presărați puțină făină pe masă, să se întindă mai ușor) și o mutați pe tava de cuptor clasic, acoperită cu hârtie de copt.
Observați că marginile aluatului chiar ies puțin din tavă, așa să faceți și voi.
Presărați pe mijlocul foii 2-3 linguri de griș, de obicei așa recomand dacă folosiți umplutură crudă - legume, sau fructe. Acesta va absorbi excesul de zeamă și baza plăcintei nu va fi crudă după copt.
Tăiați dovlecelul rondele cât mai subțiri și le distribuiți uniform peste aluat.
Observați că trebuie să lăsați 2-3cm liberi la bordură, fără umplutură.
Ardeiul se taie julien subțire, puneți peste dovlecei.
Apoi tăiați cubulețe roșiile, la fel distribuiți uniform peste restul legumelor.
Acum presărați peste legume puțină sare și piper negru măcinat.
Tăiați cașcavalul felii subțiri și îl puneți deasupra, pe toată suprafața legumelor.
Acum aduceți bordurile aluatului lăsate libere anterior, peste legume - ușor presați cu degetele să se așeze mai uniform.
Deasupra recomand să mai stropiți totul cu puțin ulei de măsline și oregano uscat.
Coaceți galeta în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 30-40 de minute.
Lăsați să se răcească măcar jumătate de oră înainte de servire, va fi la fel de gustoasă caldă, sau rece.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.