Dacă vă plac deserturile de tipul cremei de zahăr ars, atunci astăzi vă propun o rețetă ceva mai fină, aș zice "sora" mai elegantă a ei - Crème Brûlée. Este un desert foarte fin, foarte simplu și ușor de pregătit, dar cu mici nuanțe care s-ar putea să vă sperie, dar nu tare.
Crème Brûlée este într-adevăr o cremă fină, dar are o crustă crocantă deasupra din zahăr ars repede cu un arzător sau la grill. Contrastul dintre crema răcoroasă/cremoasă și stratul crocant este efectul de "Oau!" și cel care dă nota deosebită acestei prăjituri.
Eu mulți ani m-am "împiedicat" în acest strat crocant, adică mai mult în arzătorul de bucătărie cu gaz, cel de flambat diverse chestii în bucătărie. Nu se găsește chiar la primul magazin de la colț, dar îl puteți găsi online ușor și la diverse prețuri, la mine este unul foarte basic și ieftin, dar își face treaba. Pe de altă parte, puteți încerca să caramelizați zahărul la un grill puternic - de la cuptor, sau cuptorul cu microunde. Trebuie să fie un proces foarte rapid, ca să nu reușească crema să se încălzească, doar zahărul.
Mă gândesc și la o altă variantă mai simplă - puneți deasupra niște zahăr brun mai grunjos și îl mâncați chiar atunci imediat. Tot este crocant și nu reușește să se topească dacă îl serviți repede. Deci asta ar fi varianta rapidă și fără flambat, dacă vreți neapărat să gustați Crème Brûlée, dar nu aveți ustensilele necesare.
Turnați într-o cratiță smântâna dulce și adăugați esența de vanilie.
Încălziți bine această compoziție, să fie ușor fierbinte, nu neapărat să fiarbă intens.
Apoi amestecați și lăsați aproximativ 30 minute să se răcorească, dar în plus, să se infuzeze smântâna cu aroma de vanilie.
Apoi separați albușurile de gălbenușuri și acestea le puneți într-un bol împreună cu 50g de zahăr brun, amestecați bine cu un tel.
Albușurile le folosiți la altă rețetă, sau faceți omletă, clătite, tăiței, etc, din ele.
Turnați în gălbenușurile cu zahăr smântâna caldă de la primii pași.
Amestecați atent compoziția cu telul, dar fără exces de zel - pentru a evita formarea bulelor de aer în cremă.
Recomand să turnați crema formată într-o cană sau pahar mare gradat - astfel va fi mai ușor s-o turnați în forme.
Turnați compoziția în forme mici pentru cuptor aranjate dinainte în tava mare de cuptor de la aragaz - eu aici le am pe cele clasice de Crème Brûlée, dar merg folosite oricare aveți la îndemână, de ceramică (ramekin) sau sticlă.
Apropo, formele de Crème Brûlée le-am cumpărat anii trecuți din Lidl, într-o săptămână cu temă specifică.
Din aceste cantități veți obține 5-6 forme cu cremă, aceasta trebuie doar să acopere fundul formei maxim cu 1 cm, nu turnați strat prea gros.
În tava de cuptor mare turnați apă fierbinte (din cană sau ceainicul fierbător), cât să cuprindă formele până la jumătate.
Cu mare atenție puneți tava în cuptorul preîncălzit la 160 de grade pentru 1 oră.
Când crema tremură puțin la atingerea formei, este gata s-o scoateți din cuptor.
Lăsați să se răcească complet la temperatura camerei.
Apoi acoperiți formele cu o folie de plastic și puneți la frigider pentru 1-2 ore.
Chiar înainte de servire puneți peste fiecare porție câte 1 linguriță de zahăr brun.
Și îl topiți repede cu arzătorul, sau sub grill-ul încins de la cuptor. În cel mai rău caz o serviți așa, cu zahărul brun grunjos deasupra.
Trebuie servită și savurată imediat, ca să nu reușească zahărul să se topească și să vă bucurați de acel crocant în contrast cu crema fină și aromată.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.