Crema de zahar ars Reteta VIDEO

Crema de zahar ars

Foarte delicioasa si simplu de preparat aceasta reteta de crema de zahar ars. Am incercat mai multe variante de retete, dar aceasta este combinatia pentru cea mai reusita crema de zahar ars - gustoasa si frumoasa. Puteti improviza asa si un tort de crema de zahar ars, este simplu, rapid si de mare efect.

Mai nou vedeti ca am pus si reteta video de crema de zahar ars, acolo am topit zaharul ars separat si l-am turnat in tava de sticla pentru a evita orice risc de ciobire a tavii.

Aveti grija daca folositi vas de sticla termorezistent ca in reteta - am inteles ca se poate ciobi pe foc de aragaz. Il incalziti la flacara mica sau topiti in tigaie si turnati zaharul topit in tava.

Ingrediente

Lapte de vaca
1 l
Zahar
250 g
+ 150g de zahar pentru caramelul topit
Oua
7 buc
Esenta de vanilie
1 buc
sau puteti folosi esenta de rom, coaja de lamaie in cazul in care nu vreti sa se simta gustul de oua

Pasi de urmat

1

Se fierbe laptele si se lasa sa se raceasa. Daca vreti sa-l raciti rapid, puneti castronul cu lapte intr-un castron mai mare cu apa rece si schimbati de 2-3 ori apa.

Observati ca in reteta video am sarit acest pas si nu am observat nici o diferenta, deci vedeti si voi daca puneti laptele crud sau prefiert - el din comert oricum este deja pasteurizat.

2

Intr-o cratita puneti 150g de zahar si il topiti incet la foc mic pana este de un maroniu inchis, dar nu ars!

3

Imediat cum este gata il turnati fierbinte in tava de cuptor(aici 20x20cm) si il distribuiti foarte repede cu o lingura pe toata suprafata si putin pe pereti.

Daca nu va miscati repede caramelul se intareste si nu reusiti sa-l intindeti, in acest caz trebuie cumva reincalzit putin in cuptor.

4

In cazul in care topiti zaharul chiar in tava aveti mare grija, daca e de sticla, sa nu se ciobeasca. Oricum topiti la foc mic si atent, sau folositi o cratita sau tava de metal.

Avantajul aici este ca se distribuie mai uniform caramelul pe suprafata tavii.

Cum ati terminat treaba cu zaharul ars, dati tava la o parte pentru 10 minute.

5

Intr-un vas adanc mixati bine 7 oua cu 250g de zahar si esenta de vanilie.

6

Se adauga laptele racit si se amesteca cu telul.

7

Se toarna compozitia in vasul cu peretii caramelizati.

Intr-o tava mai mare de cuptor(suficient de mare ca sa incapa vasul cu crema) se toarna apa cat curpinde si se pune vasul cu compozitia de crema. Este foarte bine sa respectati acest pas, altfel crema poate sa se coaca prea mult prin parti si la fund, si are o textura poroasa.

Se pune tava cu apa si vasul in ea la cuptor preincalzit la 160 de grade pentru 40-45 de minute.

8

Crema este gata cand se rumeneste putin deasupra si este ferma la atingere. Lasati sa se raceasca complet la temperatura camerei.

10

Pe urma se acopera cu niste folie de plastic si se mai pune cateva ore la frigider.

Asa crema va fi mai ferma, va lasa putina zeama si se va forma acel caramel delicios la baza.

11

Apoi se portioneaza si se serveste cu sosul caramel din tava.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1500 grame
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (28 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 174

DaLia269
Da Lia (DaLia269) 03 dec 2017, 19:01

crema de zahar ars imi faceam singura,cand eram copil ...ma trimitea mama sa adun ouale din cuibar si cum nu era atenta,imi puneam de-o crema la cuptor! lapte aveam ca traiam in ferma de vaci,oua aveam,zahar era,vanilie...reteta am vazut-o la mama de "n" ori cum ne-o facea,ca eram trei copilasi la parinti si...

LunguAdrian663
Lungu Adrian (LunguAdrian663) 14 oct 2017, 14:35

Arata bine. Dar, cum vine: timp de preparare:30 min, timp de pregatire:20 min? Ce facem cu " se pune tava... pentru 40-45 de minute"?

Sin Elena
Sin Elena 14 oct 2017, 11:52

PENTRU CONCURS

Poza mea pentru reteta:
CristinaBubulina902
Cristina Bubulina (CristinaBubulina902) 30 sep 2016, 13:23

Un deliciu :* iti multumesc pt toate retetele.Nu sunt o gospodina desavarsita,dar datorita retetelor tale totul pare usor

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Cristina Bubulina (CristinaBubulina902) 30 sep 2016, 14:37

Cu mare placere, sa aveti pofta buna!

Radu79
Radu (Radu79) 17 mar 2015, 22:56

Mi-a iesit ok;eu sunt multumit.Este o reteta care se prepara usor;suplimentar am adaugat amidon alimentar si smantana 25% grasime ptr cremozitate(acest truc il stiu de la un maestru bucatar).Va rog sa comentati poza mea si sunt dispus sa va dau sfaturi celor care au nevoie.Lena ce nota imi dai?

Poza mea pentru reteta:
Magdutza
Magdutza Radu (Radu79) 16 iul 2016, 13:20

Buna!Imi poti spune cat amidon di cata smantana ai adaugat?multumesc!

Radu79
Radu (Radu79) Magdutza 12 aug 2016, 17:26

Buna!Am folosit urmatoarele cantitati:

1.lapte 1,5 L

2.oua 12 buc

3.amidon 3 linguri(linguri mari de ciorba)

4.smantana 25% 2 linguri(acelasi tip de lingura folosita la amidon)5.

5.zahar 350 g ptr crema si 150-200g ptr caramel

6.esenta de vanilie 2 buc

Ca sa-ti iasa bine,vasul in care pui sa fie bun,focul sa nu fie iute si nu in ultimul rand ouale sa fie bine batute.Sper ca sa-ti fie de folos,ti-am raspuns asa tarziu ptr ca am fost plecat.

Spor la treaba!

Mikisorr
Mikisorr 08 nov 2013, 12:52

Eu spun ca mi.a iesit:)

Poza mea pentru reteta:
Elizabeth
Elizabeth 07 iul 2012, 17:37

Draga Lena,in primul rind vreau sa va felicit cu crearea acestui site,o adevarata comoara pentru noi/mine cel putin!!!intru zilnic, examinez si reexaminez retetele tale MINUNATE!!! Azi am gatit si eu crema de zahar ars! Acum am si eu o intrebare: din cite am inteles,te-ai nascut in R.Moldova.poate ca gresesc,insa daca sinteti originara de aici(eu din MD sunt),cunoasteti probabil ce este "corasla',nu? mi se pare mie ,sau crema asta e corasla propiu-zisa( zahalrul ars,ceva nou pentru mine)...
.
Oricum,la mine s-a primit din prima,nu m-am asteptat! Multumesc mult! am facut si o poza!!!!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Elizabeth 07 iul 2012, 18:21

Elizabeth, multumesc mult de apreciere, ai dreptate, sunt originara din RM :)

La noi corasla acasa se numeste laptele de vaca fiert care se branzeste(atunci cand vaca abia naste vitelul).Are ceva in comun, dar parca corasla este mai inecacioasa si are mai mult zer.

Multumesc de comentariu si sa aveti pofta buna!

crismi
crismi 27 mai 2012, 16:26

Iar aici e inca in cratita.

Poza mea pentru reteta:
crismi
crismi 27 mai 2012, 16:25

Un desert extraordinar de delicios. Eu o fac la fel, dar pun in loc de 7 oua,opt,si o coc intr-o cratita, direct pe gratarul de la cuptor, fara a o pune intr-o tava cu apa.De asemenea caramelizez 8 linguri cu zahar si adaug alte 8 linguri in compozitie. Iese foarte buna si pot sa o tai si o rastorn fara probleme. Ca si observatie, crema de zahar ars se mananca rece, din frigider. Daca o mancati calda va doare burta.

Poza mea pentru reteta:
Cori
Cori 14 ian 2012, 15:26

Mmmm, un dulce foarte bun si usor de facut . Fie cu esenta de vanilie, fie cu rom dupa cum prefera fiecare, e buna oricum. Numai ca eu caramelizez mai mult zahar. 

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile