Nu știu cum de am putut uita de această mâncare a copilăriei mele, la noi acasă li se mai spun "colțunași leneși", dar sunt aceiași papanași cu brânză, doar că fără pesmet deasupra. Rețeta de papanași fierți este foarte simplă, dar rezultatul final depinde mult de textura brânzei de vaci - recomand neapărat să alegeți brânza de vaci bine scursă și grunjoasă, nicidecum una moale și cremoasă. Oricum această recomandare este valabilă și la papanașii clasici, cei prăjiți.
Eu le fac fără zahăr și așa se pot servi cu smântână simpli, sau cu niște dulceață deasupra, în acest caz devin desert și în ambele variante sunt absolut delicioși, efectiv se topesc în gură. Le puteți bineînțeles trece prin pesmet prăjit, ca la rețeta de găluște cu prune, dar noi le preferăm așa, cu unt, smântână și dulceață.
După cum vă spuneam mai sus, aveți mare grijă de care brânză folosiți în rețetă - aceasta trebuie să fie bine scursă de zer și grunjoasă, ca în poză.
Adăugați la brânză 1 ou și sarea, amestecați puțin cu o spatulă.
Apoi puneți făina și iarăși amestecați cu spatula.
Dacă aluatul devine așa ca în poză, ferm și grunjos - este bine. Dacă rămâne în continuare lichid și lipicios mai adăugați puțină făină.
Dați la o parte lingura și continuați să-l mai frământați cu mâinile, până devine uniform și observați în poza - nu se lipește de mâini.
Puneți pe masa presărată cu făină și îl tăiați în 2-3 părți.
Fiecare bucată se modelează în formă de baghetă subțire și lungă. Apoi tăiați din aceasta felii de aproximativ 7-10mm.
Optional, puteți să mai turtiți ușor aceste bucățele cu degetele, să fie ovale ceva mai neuniforme.
La fel formați și restul papanașilor, le puteți lăsa pe masă sau puneți pe o tavă mai mare.
Bineînțeles, nu uitați să vă ajutați cu făină pe masă în tot procesul de lucru.
Acum puneți la fiert o oală mare de 3-5 litri cu apă și 1 lingură mare de sare.
Când începe să fiarbă bine apa, adăugați în ea jumătate din cantitatea de papanași.
În aproximativ 5 minute aceștia se vor ridica la suprafața apei, și acum e momentul să le scoateți din oală.
Le luați atent cu o spatulă sau spumieră și puneți într-un bol.
În apa fierbinte rămasă puneți cealaltă tură de papanași și fierbeți la fel.
Bolul sau farfuria în care scot papanașii fierți, prefer să o ung cu puțin ulei, dar este optional. Peste papanașii fierbinți puneți jumătate din unt și scuturați puțin bolul, să se topească și distribuie uniform.
Nu amestecați papanașii cât sunt fierbinți cu lingura sau spatula - sunt foarte fragezi și riscați să-i faceți zdrențe! După ce se mai răcesc puțin, devin mai fermi și mult mai ușor de manevrat.
Când fierbe și a 2-a tură de papanași, o adăugați peste prima tură din bol, puneți restul de unt și iarăși scuturați atent.
Lăsați 5 minute până se topește untul și papanașii ușor se răcoresc, apoi puteți deja să-i mai amestecați atent cu o spatulă sau lingură.
Se pot servi simpli cu smântână, sau cu smântână și dulceață, ca papanașii clasici.
Noi mai întâi mâncăm o mică porție doar cu smântână, apoi adăugăm în restul dulceață - sunt perfect de fragezi, gustoși și rapizi.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.