Nicio toamnă nu trece la noi fără un ștrudel cu mere aromat și delicios, până acum făceam ștrudelul cu aluat de foietaj, sau cu foi de plăcintă cumpărate, dar de ceva timp îl vroiam pe cel clasic, cu aluat de casă - exact un ștrudel vienez ca la el acasă.
Să știți că merită, și nici chiar atât de complicat nu este - doar urmați atent pașii și nu vă grăbiți. Rezultatul este delicios și foarte apreciat de toată lumea - mi-au ieșit minunate aceste ștrudele cu mere, neapărat vi le recomand cu încredere!
După aceeași metodă puteți face și un ștrudel cu dovleac, sau combinați, faceți unul cu dovleac, altul cu mere.
Puneți într-un bol: 250g făină, 0.5 linguriță de sare, 125ml apă caldă, 2 linguri unt topit și 2 gălbenușuri crude de ou.
Amestecați mai întâi toate ingredientele cu o lingură sau spatulă.
Apoi le treceți pe masă și frământați timp de 5-10 minute, până obțineți un aluat uniform, moale și ușor lipicios.
Dacă vi se pare prea lipicios, puteți să mai adăugați câte puțină făină, dar nu prea multă - ca să fie aluatul cât mai fin și ușor de întins mai târziu.
Îl tăiați în 2 bucăți, formați bile uniforme și le așezați pe o farfurie presărată cu făină.
Ungeți aceste bile deasupra cu puțin unt topit, acoperiți cu folie de plastic și lăsați pe masă la odihnit timp de 1 oră.
Până se odihnește aluatul, pregătiți restul ingredientelor și umplutura.
Pesmetul vă recomand să-l rumeniți pe o tigaie uscată, până devine puțin mai maro și miroase intens a pâine prăjită.
Merele le curățați de coajă și cotor, tăiați cubulețe și stropiți cu zeama de la o jumătate de lămâie.
Apoi le amestecați cu 100g stafide spălate, 50g de zahăr și 50g de pesmet (călit anterior opțional). În plus și opțional, puteți adăuga 75g de fulgi de migdale, sau oricare alte nuci preferați.
Între timp aluatul s-a odihnit și este gata de lucrat.
Fiecare bilă o întindeți cu făcălețul într-un cerc mai mare și cât mai subțire.
Mutați aceste cercuri fiecare pe câte un prosop de bucătărie. Aici vă arăt cum o fac pe una din ele, dar să știți că la fel o lucrați apoi și pe a 2-a.
Ungeți aluatul cu încă puțin unt topit și lăsați 10 minute să se înmoaie pe prosop.
După acest timp începeți să trageți încet și atent de margini în toate direcțiile, să obțineți o foaie de aluat cât prosopul de mare, foarte fină și subțire.
O ungeți din nou cu puțin unt topit și 60g de smântână, observați că nu am uns marginile, doar mijlocul - să pot lucra ușor ștrudelul cu mere în proces.
Presărați aici și 25g de pesmet (sau jumătate din cât v-a rămas după ce ați pus în mere).
Distribuiți uniform jumătate din umplutura cu mere, presărați peste ele încă 25g de zahăr și 1 linguriță de scorțișoară (opțional).
Și acum vă ajutați cu prosopul să rulați ștrudelul - ridicați atent marginile mai lungi și scuturați câte puțin.
Tot așa atent, îl mutați de pe prosop în tava de cuptor mare (cea de aragaz clasic), asternută cu hârtie de copt.
La fel formați și al 2-lea ștrudel, îl puneți și pe el în tavă lângă primul.
Ungeți ambele ștrudele cu unt topit și le puneți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 50-60 de minute.
În timpul coacerii recomand să le mai ungeți de 1-2 ori cu puțin unt topit, să formeze o crustă rumenă, crocantă și fragedă.
Iar când sunt gata rumenite și scoase din cuptor, încă fierbinți, le ungeți din nou și ultima dată cu unt topit.
Lăsați să se răcorească minim 1-3 ore înainte de servire.
Mie mi-a plăcut cel mai mult după 3-5 ore, când a fost puțin cald, dar deja toate aromele s-au întrepatruns. Nu a fost rău nici rece, a 2-a zi, anume așa i-a plăcut cel mai mult soțului.
Îl puteți servi simplu, sau cu puțină înghețată de vanilie pe lângă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.