După succesul pe care l-am avut cu rețeta de Croissants de casă, este cumva logic să merg mai departe și să încerc 'prietenii' lui - Pain au Chocolat, Pain au raisins, Chausson aux pommes(urmează), etc. Toate sunt fantastice, am avut norocul și timpuri frumoase să le gust chiar în Paris - vă spun sincer că merită fiecare minut de efort și timp investit în ele. Atât de deosebite, fiecare cu umplutura lui, dar cu finețea și aroma aluatului foietat cu unt.
Este mare bucurie în casa noastră când mami testează rețete din această categorie, pain au chocolat au devenit preferatele soțului și a fetelor, iar eu sunt mare fan de pain au raisins.
În primul rând trebuie să faceți aluatul pentru croissante - este un aluat de foietaj, dar cu drojdie. Găsiți aici rețeta la pașii 1-21.
Mie îmi place să-l fac cu o zi înainte, sau chiar mai mult și îl păstrez la frigider sau congelator(dacă nu îl folosesc mai mult de 2-3 zile).
Înainte să vă apucați de modelat pain au chocolat, luați tableta de ciocolată și o tăiați felii subțiri de 5-6mm.
Scoateți aluatul de foietaj din frigider, presărați făina pe masă și ușor îl întindeți cu făcălețul.
În primul rând îl puneți cu partea mai lungă în fața dvs(ca o carte) și întindeți atent până obțineți aproximativ 24-25cm. Aceasta va fi lungimea foii de lucru în continuare.
Apoi întoarceți foaia, așa ca să fie ca o carte culcată sau landscape.
Întindeți iarăși cu făcălețul până obțineți lățimea de 40-42 de cm.
La final trebuie să aveți în față o foaie de aluat de 24x40cm.
Măsurați cu rigla sau 'ochiometric' 10 dreptunghiuri de aproximativ 8x12cm, le tăiați cu un cuțit.
Luați fiecare dreptunghi și puneți pe marginile laterale-scurte bucățele de ciocolată tăiată.
Rulați prima margine până la mijlocul dreptunghiului.
La fel rulați și marginea opusă.
Astfel formați toate pain au chocolat și le mutați cu secțiunea în jos într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt.
Acoperiți cu o folie de plastic și lăsați să crească 2 ore la temperatura camerei.
Aveți grijă să preîncălziți bine cuptorul la 200 de grade, deci ar trebui să-i dați drumul când timpul de creștere a ajuns la 1 oră și jumătate.
Iar înainte să puneți pain au chocolat la cuptor, le ungeți atent cu niște albuș de ou crud.
Coaceți cornurile în cuptorul bine încins la 200 de grade timp de 15 minute, iar apoi încă 5-10 minute la 180 de grade. Vă orientați și după puterea cuptorului dvs.
Dacă veți pune cornurile în cuptorul neîncălzit la temperatura corectă, untul va curge din aluat, iar croissantele devin foarte uleioase și pleoștite.
Cele mai bune sunt calde, dar și reîncălzite la cuptorul cu microunde a 2-a zi.
În plus, puteți să le mai ungeți cu puțin gem de căpșuni la servire, dar asta după preferințe.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.