Această rețetă vă recomand neapărat s-o aveți în caietul cu rețete, se prepară foarte repede, simplu, cu ingrediente de bază. Plăcinta este foarte delicioasă, moale, chiar și eu am fost plăcut impresionată când am făcut-o prima dată.
Metoda de preparare este asemănătoare cu cea de la Plăcintă cu iaurt.
Topiți untul la foc mic.
Amestecați bine 5 ouă, brânza de vaci, zahărul și vanilia. Este f.important umplutura să fie lichidă, dacă aveți brânza mai uscată, adăugați încă 1-2 ouă, să fie consistența necesară.
Spălați stafidele și le adăugați în amestecul de brânză.
Începem să montăm plăcinta. Aveți nevoie de o tavă dreptunghiulară mai adâncă. O ungeți cu untul topit și puneți o foaie de plăcintă, ca să fie jumătate din ea în tavă și alta jumătate să iasă din tavă. O ungeți cu unt.
Mai puneți 1-2 foi ca să acoperiți și restul din tavă, neapărat să fie acoperite bordurile și să fie o rezervă de foaie care să iasă din tavă. Veți vedea la ultimii pași de ce trebuie așa. Foile le ungeți între ele cu unt topit.
Turnați jumătate din cantitatea de brânză.
Acoperiți cu încă 2 straturi de foi, depinde de dimensiunea tăvii câte foi de plăcintă veți folosi, eu am pus una îndoită în 2 și am obținut 2 straturi de aluat. Le ungeți cu unt între ele.
Turnați cealaltă jumătate din brânză, și începeți să acoperiți cu foile care erau puse la bordurile tăvii, cele din afară. Nu uitați să ungeți cu unt fiecare foaie.
Aici vedeți cum arată plăcinta finală, împachetată bine cu foile laterale.
Amestecați bine iaurtul cu 2 ouă și 1-2 linguri de zahăr.
Turnați acest amestec peste plăcintă și îl întindeți să fie uniform pe toată suprafața. Apoi cu un cuțit înțepați din loc în loc toată plăcinta.
Important! Nu folosiți prea multe foi de plăcintă, 5-6 bucăți sunt suficiente, altfel plăcinta va fi mai uscată și nu atât de fină.
O puneți la cuptor și lăsați să se rumenească bine la temperatură medie. Când este gata o scoateți și lăsați să se răcească. Când o scoateți din cuptor va fi mai umflată un pic, pe parcurs ce se răcește se va lăsa.
Plăcinta se poate servi atât rece cât și caldă, eu am presărat puțin nucă de cocos peste ea.
Poftă bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.