Noi nu cumparam granola din comert, prefer de multe ori s-o pregatesc singura sau sa consumam cereale simple si nu in amestecuri. Nici nu mai spun de compozitia dubioasa, plina de zahar, E-uri si alte minuni chimice. Reteta de granola de mai jos, desi este low-carb, bate la gust si consistenta orice granola clasica - este foarte gustoasa, consistenta, aromata, echilibrata.
De ceva timp a devenit un obicei la noi sa mancam la mic dejun sau cina, cate un bol mic cu iaurt, combinat cu aceasta granola de casa si 1 lingurita din dulceata preferata sau miere. O pastrez intr-un borcan ermetic si abia astept sa mai incerc cu ea vreun trifle interesant la pahar.
Puteti improviza o varianta mai clasica, daca inlocuiti indulcitorul cu orice zahar preferati - brun, de cocos, etc. Granola o puteti face si de post, daca inlocuiti untul cu ulei de cocos sau simplu, si albusul de ou cu putina apa.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de un robot cu care sa maruntiti/tocati nucile, eu il folosesc pe cel clasic cu lama S.
Puneti mai intai in robot alunele, migdalele si nucile pecan, mixati putin pana se zdrobesc, dar sa ramana bucatele maricele.
Apoi adaugati semintele de floarea soarelui si cele de dovleac, iarasi mixati putin.
Acum adaugati in robot indulcitorul.
Si faina de in - eu am macinat semintele de in auriu intr-o mica rasnita de cafea si apoi le-am adaugati in robot.
Dupa faina de in mixati inca putin toata compozitia din robot.
La final adaugati in robot untul topit, albusul de ou si esenta de vanilie.
Iarasi porniti robotul, in cateva reprize mixati pana toate ingredientele usor se lipesc intre ele.
Daca observati ca se mai lipesc de peretii robotului, il opriti, curatati putin cu spatula si mixati din nou pana compozitia devine uniforma si lipicioasa.
Turnati aceasta compozitie din robot intr-o tava mare de cuptor. Intindeti uniform in strat subtire pe toata suprafata si usor presati cu lingura.
Puneti tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 15-20 de minute.
Dar in functie de cuptor timpul poate varia - aveti grija ca se rumeneste destul de repede si o puteti arde. Dupa coacere, scoateti din cuptor, amestecati atent cu spatula si lasati in tava pana se raceste complet.
Iar apoi serviti si savurati - este delicioasa, noi servim aceasta granola cu iaurt, orice tip de lapte - clasic sau vegetal.
Copiii isi mai adauga din dulceata preferata peste iaurt, miere, fructe simple sau dulceata low-carb.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.