Noi nu cumpărăm granola din comerț, prefer de multe ori s-o pregătesc singură sau să consumăm cereale simple și nu în amestecuri. Nici nu mai spun de compoziția dubioasă, plină de zahăr, E-uri și alte minuni chimice. Rețeta de granola de mai jos, deși este low-carb, bate la gust și consistență orice granola clasică - este foarte gustoasă, consistentă, aromată, echilibrată.
De ceva timp a devenit un obicei la noi să mâncăm la mic dejun sau cină, câte un bol mic cu iaurt, combinat cu această granola de casă și 1 linguriță din dulceața preferată sau miere. O păstrez într-un borcan ermetic și abia aștept să mai încerc cu ea vreun trifle interesant la pahar.
Puteți improviza o variantă mai clasică, dacă înlocuiți îndulcitorul cu orice zahăr preferați - brun, de cocos, etc. Granola o puteți face și de post, dacă înlocuiți untul cu ulei de cocos sau simplu, și albușul de ou cu puțină apă.
Pentru această rețetă aveți nevoie de un robot cu care să mărunțiți/tocați nucile, eu îl folosesc pe cel clasic cu lamă S.
Puneți mai întâi în robot alunele, migdalele și nucile pecan, mixați puțin până se zdrobesc, dar să rămână bucăți mai mari.
Apoi adăugați semințele de floarea soarelui și cele de dovleac, iarăși mixați puțin.
Acum adăugați în robot îndulcitorul.
Și făina de in - eu am măcinat semințele de in auriu într-o mică rășniță de cafea și apoi le-am adăugat în robot.
După făina de in mixați încă puțin toată compoziția din robot.
La final adăugați în robot untul topit, albușul de ou și esența de vanilie.
Iarăși porniți robotul, în câteva reprize mixați până toate ingredientele ușor se lipesc între ele.
Dacă observați că se mai lipesc de pereții robotului, îl opriți, curățați puțin cu spatula și mixați din nou până compoziția devine uniformă și lipicioasă.
Turnați această compoziție din robot într-o tavă mare de cuptor. Întindeți uniform în strat subțire pe toată suprafața și ușor presați cu lingura.
Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 15-20 de minute.
Dar în funcție de cuptor timpul poate varia - aveți grijă ca se rumenește destul de repede și o puteți arde. După coacere, scoateți din cuptor, amestecați atent cu spatula și lăsați în tavă până se răcește complet.
Iar apoi serviți și savurați - este delicioasă, noi servim această granola cu iaurt, orice tip de lapte - clasic sau vegetal.
Copiii își mai adaugă din dulceața preferată peste iaurt, miere, fructe simple sau dulceață low-carb.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.