Vă propun în acest an să încercați rețeta de Stollen - cozonacul german tradițional, plin de fructe uscate, nuci și rom! Pe lângă gustul deosebit, are un avantaj că se poate, și chiar trebuie, preparat cu 2-4 săptămâni înainte de Crăciun. Pentru aroma și gustul perfect, necesită această perioadă de maturare, deși noi nu am rezistat și am gustat unul din ei chiar din prima zi..., cu senzația și "Uau!"-ul de rigoare!
După maturare, cozonacii devin puțin mai denși, cu o textură apropiată de turtă dulce mai moale, iar fructele, romul și nucile își unesc aromele în cel mai minunat mod. Puteți face cadouri de Crăciun din bucăți de Stollen ambalat frumos în hârtie, cu siguranță va fi foarte apreciat, noi deja am testat procedura și a fost savurat cu succes Stollen-ul cadou (Observați în poza de prezentare cum l-am ambalat eu simplu - în hârtie de copt și șnur de rafie).
În plus, puteți pune în mijloc marzipan, vedeți în pași cum îl fac eu repede în casă. Este chiar interesant, deosebit și apreciat mai mult cozonacul cu această surpriză de marzipan!
Spălați bine cu apă fierbinte 300g de stafide, apoi lăsați să se scurgă și chiar le lăsați să se usuce pe un prosop de hârtie.
Apoi le mutați într-un bol, turnați peste ele 100ml de rom, amestecați.
Acoperiți bolul cu un capac sau folie de plastic și lăsați să se pătrundă minim 5 ore, maxim și o săptămână.
După ce stafidele s-au pătruns în rom, ne apucăm de Stollen.
Pregătiți prima maia - puneți într-un bol 300ml de lapte cald, 1 lingură de zahăr, 50g de drojdie proaspătă și 200g de făină. Amestecați bine cu un tel și lăsați 15-20 de minute până crește frumos.
După acest timp, amestecați într-un lighean mare 3 ouă, 200g de zahăr, esență de vanilie și maiaua de mai sus.
Puneți tot aici 500g de făină.
Apoi amestecați cu o lingură de lemn sau spatulă - lăsați acest aluat încă 30 minute la crescut, aceasta va fi o maia intermediară.
După acest timp adăugați peste aluat 350g de unt moale și încă 200g de făină.
Le frământați și încorporați cu mâinile, mai întâi în bolul cu aluat.
Apoi, pentru a-l manevra mai ușor, îl puteți trece la frământat pe masă - observați că este un aluat moale și destul de lipicios la început. NU adăugați mai multă făină, să nu fie cozonacii prea tari.
După 5 minute de frământat și agitat pe masă, aluatul nu se mai lipește de mâini și devine mult mai uniform. De masă se mai poate lipi, dar vă ajutați cu un cuțit sau racletă, pentru o manevrare mai eficientă.
Toată procedura cu frământatul o puteți face mult mai simplu și eficient în robotul cu cârlig pentru aluat, dacă îl aveți și știți cum să-l folosiți - chiar merită!
Treceți aluatul frământat înapoi în bol și lăsați să crească 1 oră la temperatura camerei.
Cât crește aluatul, puteți pregăti opțional umplutura de Marzipan pentru Stollen:
- puneți într-un bol 150g făină de migdale, 150g zahăr pudră, 1 albuș de ou crud și 1 lingură zeamă de lămâie;
- amestecați bine cu mâinile, până obțineți așa un baton de marzipan de casă - foarte ușor de modelat și deloc lipicios. Îl puteți împărți în 2-3 bucăți, pentru câți cozonaci modelați.
Îl lăsați puțin la o parte până lucrăm în continuare cu aluatul.
Aluatul a crescut, adăugați acum în el stafidele cu tot cu romul de la pașii 1-2, 200g de migdale ușor tocate, 2 lingurițe de ghimbir uscat și 300g de alte fructe uscate preferate (eu am tăiat caisele uscate în bucățele mai mici).
Frământați toate aceste bunătăți împreună cu aluatul.
Apoi scoateți pe masă presărată cu făină și împărțiți acest aluat în 3-4 bucăți uniforme. Eu am făcut 3 și au ieșit mai mari stollen-urile mele, dar ar merge chiar să modelați 4 stollen-uri mai medii.
Acum luați fiecare bucată de aluat, presărați puțină făină pe masă și deasupra, apoi formați din el, cu făcălețul, un oval de 1cm grosime.
Suprapuneți latura mai lungă peste cealaltă, dar să nu fie un pliu perfect, lăsați puțin din margine.
Și gata, ați format un Stollen! Mult mai simplu decât la alte rețete de cozonac.
În varianta perfectă puteți pune în mijloc un rulou de marzipan, pregătit după rețeta de mai sus, și la fel suprapuneți marginile.
Astfel, formați mai întâi primii 2 cozonaci și-i mutați în tava de cuptor așternută cu hârtie de copt.
Lăsați să crească la temperatura camerei 30 minute.
Și chiar înainte să băgați în cuptor prima tură de stollen, modelați cealaltă bucată rămasă de aluat.
Asta ca să vă încadrați perfect cu timpii de creștere-coacere, dacă aveți mai multe ture de cozonac.
Coaceți cozonacii timp de 40-50 de minute la 180 de grade, până se rumenesc frumos.
Imediat cum îi scoateți din cuptor, se ung pe toate părțile din abundență cu unt topit, sau chiar unt clarifiat (ghee), pentru a se păstra mai bine și în siguranță cele 2-4 săptămâni.
Nu uitați să ungeți și la bază cu unt topit.
Presărați tot acum și din abundență zahăr pudră, acesta va fi și el conservantul care nu va permite cozonacilor să facă mucegai și să se matureze bine.
Așa arată cozonacii mei Stollen, gata copți, unși cu unt clarifiat și presărați cu zahăr pudră. Se lasă pe masă 8-10 ore până se răcesc complet.
Apoi le înveliți în hârtie de copt și puneți la maturat, într-un loc mai întunecos și la temperatura camerei. Eu le-am pus pe un platou în debara, iar după 2 săptămâni le-am mutat în balconul mai răcoros, pentru siguranță.
Nu am rezistat și am gustat un cozonac chiar după ce s-a răcorit, în prima zi.
Tot a fost delicios, moale și aromat.
Așa arată cozonacul după 2 săptămâni, observați pojghița izolatoare din unt și zahăr pudră, textura este ceva mai densă, iar aroma de fructe și rom mai interesantă.
Observați în poza de prezentare o bucată de Stollen ambalată în hârtie de copt cu șnur de rafie, este un cadou minunat și cu siguranță va fi apreciat.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.