După delicioasa rețetă de Paella cu fructe de mare am avut elan să mai gătesc ceva din aceeași categorie și această Supă cu fructe de mare iarăși mi-a depășit toate așteptările. E trecută pe lista de alinturi - foarte deosebită, completă, frumoasă, gustoasă și interesantă.
Necesită puțin efort de procurat fructele de mare și de curățat/pregătit toate, dar merită fiecare minut investit în ea, chiar v-o recomand dacă aveți chef să încercați ceva nou și deosebit de bun. Fructele de mare recomand să le alegeți pe cele preferate, creveții și scoicile ar fi obligatorii, dar în rest puneți ce găsiți și vă place. Eu am mai folosit aici baby caracatiță și inele de calamar, iar ca pește am ales dorada.
Neapărat trebuie servită cu felii de baghetă prăjite, deci aveți în vedere când vă procurați ingredientele.
Scoateți file-ul de la pește, vă ajută mult niște video scurte pe Youtube, dacă încă nu știți cum se face.
Curățați creveții, la fel găsiți multe instrucțiuni pe internet.
Puneți într-o cratiță carcasele de la pește și cochiliile de la creveți.
Turnați apă cât să le acopere, adăugați morcovul, ceapa, rădăcina de țelină, cea de pătrunjel și câteva boabe de piper.
Puneți pe aragaz, când începe să clocotească, micșorați focul și lăsați 2 ore să fiarbă încet.
Curățați scoicile, găsiți aici toate instrucțiunile și pașii despre cum să lucrați cu scoicile crude.
Apoi încălziți într-o tigaie 30ml de ulei de măsline, căliți în el 3 căței de usturoi tocat și adăugați scoicile. Amestecați bine, puneți capacul și lăsați 3-4 minute, scuturând periodic tigaia. Când s-au deschis majoritatea scoicilor, închideți focul.
Apoi mutați scoicile într-o sită, zeama pe care o lasă se colectează într-un bol sau cratiță, o vom folosi mai târziu.
Caracatița se curăță, tot pe Youtube găsiți cum se face. O puneți la fiert în apă multă și lăsați până este moale bine, testați - dacă intră ușor cuțitul în ea, este gata.
Apoi o scoateți din apă, lăsați să se răcească și tăiați bucăți mai mici.
A mai rămas să scoateți carnea din scoici, cele care nu s-au deschis le aruncați.
Lăsați 10 scoici cu cochilie, pentru o supă mai frumoasă.
Treceți prin sită supa de la pește cu creveți, care a terminat să fiarbă 2 ore.
Împreună cu zeama de la scoici, va fi baza supei noastre de pește la final.
Acum curățați, spălați și porționați bucățile de calamari. Eu le prefer tăiate mai scurte.
Într-o cratiță cu fund gros încălziți 30-50 ml de ulei de măsline și căliți în el 3 căței de usturoi tocat, doar până își lasă aroma.
Adăugați acum calamarii tocați, amestecați bine și căliți 5 minute.
Adăugați puțin vin alb, amestecați și lăsați încă 2-3 minute să fiarbă.
Puneți roșiile pasate și zeama de la scoici, amestecați bine și lăsați să fiarbă încet timp de 25 de minute.
Turnați în oală aproximativ 800ml din supa de pește fiartă anterior. Cantitatea o reglați după preferințe, dacă vă doriți la final o supă mai densă sau mai lichidă. Potriviți totul de sare, după gustul dvs.
Adăugați fileurile de dorada, tăiate bucăți medii.
Acum amestecați încet și atent, lăsați să fiarbă 5 minute.
Adăugați creveții cruzi curățați.
Apoi scoicile și caracatița.
De acum încolo nu mai amestecați deloc cu lingura în oală, doar o scuturați ușor de mânere. Altfel riscați să faceți franjuri peștele, și supa își va pierde din consistența corectă.
La final adăugați pătrunjelul tocat și puțin piper negru măcinat, scuturați ușor oala(nu amestecați cu lingura!) și închideți focul.
Lăsați 15 minute să se pătrundă.
Serviți supa cu pâine prăjită și o savurați cu mare plăcere...
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.