O prăjitură foarte simplu de preparat, dar cu ingrediente fine, așa cum se cuvine multor rețete franțuzești. Rezultatul a fost peste măsura așteptărilor, sincer, foietajul aromat și crema foarte gustoasă - deci Galette des Rois, sau în traducere ar fi "plăcinta regilor", își merită faima. Parcă aveam senzația că savurez o plăcintă cu cremă de vanilie puțin mai densă și aromată.
Copiilor le-a plăcut mult ideea cu găsirea surprizei ascunse, iar cel care o nimerește este declarat rege/regină. De obicei în Franța se folosesc figurine mici de porțelan anume pentru Galette des Rois, numite "fèves", dar sigur o puteți înlocui ușor cu migdale întregi, nucă sau boabe de fasole.
Decongelați foietajul din comerț, sau îl pregătiți pe cel de casă, eu l-am pregătit cu o seară înainte după rețeta de foietaj extra-rapid de pe site.
Puneți într-un bol untul moale, zahărul, făina de migdale, 1 ou și esența de vanilie.
Amestecați totul bine și lăsați la o parte, aceasta va fi crema frangipane pentru Galette des Rois.
Întindeți cu făcălețul foietajul de casă, până obțineți o foaie dreptunghiulară mare, de aproximativ 60x28cm și 4-5mm grosime.
Foietajul din comerț fiind deja întins, doar ușor îl adaptați dimensiunilor necesare.
Folosind un capac sau farfurie mare de 28-30cm în diametru, decupați 2 cercuri din aceste foi.
Puneți primul cerc într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt.
Deasupra puneți crema de migdale și o întindeți uniform cu lingura peste aluat, dar aveți grijă să lăsați liber 1cm de la margini.
Adânciți în cremă o bucățică de nucă, migdală, o fasole, sau o figurină "fèves" dacă aveți.
Acum puneți deasupra celălalt cerc de aluat, presați ușor, mai ales pe margini.
Cu un pix sau cu dosul unui cuțit, puteți presa și să formați ușor niște franjuri din bordură.
Bateți celălalt ou cu furculița și ungeți cu el galeta.
O puneți pentru 30 de minute la frigider, cu tot cu tavă.
După acest timp o scoateți din frigider și ungeți din nou cu ou bătut.
Acum puteți trasa deasupra cu vârful întors al cuțitului niște linii - de obicei sunt 3 linii mari orizontale și mai multe oblice între ele.
Apoi undeva prin mijloc, faceți atent 3-4 găuri prin care să iasă aburii în procesul de coacere.
Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 40-45 de minute, până se rumenește frumos.
Apoi o lăsați să se răcorească pe masă.
Cel mai mult mi-a plăcut cât este caldă, sau reîncălzită a doua zi în cuptorul simplu sau cu microunde.
Foietajul se combină minunat cu crema de migdale și cu siguranță veți savura fiecare bucățică.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.