De foarte mult timp planificam sa incerc aceasta reteta minunata, dupa experientele mele anterioare cu retetele grecesti stiam sigur ca trebuie sa fie un succes. Asa si a fost, Portokalopita a fost apreciata de toata familia, desi e destul de dulce si insiropata, gustul este foarte fresh. Deci sa va asteptati ca este o prajitura insiropata, de tipul baclava, dar datorita iaurtului mult mai frageda si usoara. Iar aroma de portocale este cea care o face deosebita si aduce a vacanta si vara...
Deci recomand neaparat sa incercati aceasta reteta de Portokalopita, dar o serviti obligatoriu rece si bine patrunsa, exact dupa instructiunile din pasi.
Cu 1-2 ore inainte sa va apucati efectiv de gatit reteta, pregatiti siropul aromat de portocale astfel:
- turnati intr-o cratita 500ml de apa, adaugati 250g de zahar si coaja rasa de la o portocala;
- puneti pe foc, amestecati si fierbeti 5 minute. Apoi lasati sa se raceasca 1-2 ore la temperatura camerei.
Si nu uitati sa scoateti foile de placinta de la congelator!
Cand siropul e gata ne apucam efectiv sa pregatim Portokalopita.
Intr-un bol amestecati bine cu telul 4 oua si 200g de zahar.
Apoi, la fel amestecand constant, incorporati 200ml de ulei.
La final adaugati iaurtul, praful de copt, esenta de vanilie si coaja rasa de la cealalta portocala.
Amestecati bine si lasati putin bolul la o parte.
Acum desfaceti pachetul cu foile de placinte.
Mai intai le taiati in benzi lungi de 4-5cm lungime.
Apoi adunati aceste benzi impreuna si le taiati ca pe niste paste mai late.
Le puneti pe toate in bolul cu compozitia de oua si iaurt.
Amestecati bine cu un tel, ca toate bucatile de placinta sa fie bine acoperite cu oua.
Mie chiar imi place sa le las 5 minute in bol, foile sa absoarba mai bine umezeala.
Turnati totul intr-o tava de cuptor adanca, unsa dinainte cu putin ulei sau unt moale.
Eu am folosit aici o tava de sticla adanca, de 20x30cm.
Puneti prajitura in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 40-45 de minute.
Imediat dupa cuptor, cat este fierbinte, turnati peste ea tot siropul pregatit la pasul 1.
Lasati pe masa pana se patrunde si se raceste complet.
Apoi acoperiti cu o folie si puneti la frigider pentru 4-5 ore inainte de servire.
Dupa cum am mentionat in descriere, prajitura trebuie obligatoriu servita rece, asa veti obtine gustul fresh si textura perfecta.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.