De foarte mult timp planificam să încerc această rețetă minunată, după experiențele mele anterioare cu rețetele grecești știam sigur că trebuie să fie un succes. Așa și a fost, Portokalopita a fost apreciată de toată familia, deși e destul de dulce și însiropată, gustul este foarte fresh. Deci să vă așteptați că este o prăjitură însiropată, de tipul baclava, dar datorită iaurtului mult mai fragedă și ușoară. Iar aroma de portocale este cea care o face deosebită și aduce a vacanță și vară...
Deci recomand neapărat să încercați această rețetă de Portokalopita, dar o serviți obligatoriu rece și bine pătrunsă, exact după instrucțiunile din pași.
Cu 1-2 ore înainte să vă apucați efectiv de gătit rețeta, pregătiți siropul aromat de portocale astfel:
- turnați într-o cratiță 500ml de apă, adăugați 250g de zahăr și coaja rasă de la o portocală;
- puneți pe foc, amestecați și fierbeți 5 minute. Apoi lăsați să se răcească 1-2 ore la temperatura camerei.
Și nu uitați să scoateți foile de plăcintă de la congelator!
Când siropul e gata ne apucăm efectiv să pregătim Portokalopita.
Într-un bol amestecați bine cu telul 4 ouă și 200g de zahăr.
Apoi, la fel amestecând constant, încorporați 200ml de ulei.
La final adăugați iaurtul, praful de copt, esența de vanilie și coaja rasă de la cealaltă portocală.
Amestecați bine și lăsați puțin bolul la o parte.
Acum desfaceți pachetul cu foile de plăcintă.
Mai întâi le tăiați în benzi lungi de 4-5cm lungime.
Apoi adunați aceste benzi împreună și le tăiați ca pe niște paste mai late.
Le puneți pe toate în bolul cu compoziția de ouă și iaurt.
Amestecați bine cu un tel, ca toate bucățile de plăcintă să fie bine acoperite cu ouă.
Mie chiar îmi place să le las 5 minute în bol, foile să absoarbă mai bine umezeala.
Turnați totul într-o tavă de copt adâncă, unsă dinainte cu puțin ulei sau unt moale.
Eu am folosit aici o tavă de sticlă adâncă, de 20x30cm.
Puneți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40-45 de minute.
Imediat după cuptor, cât este fierbinte, turnați peste ea tot siropul pregătit la pasul 1.
Lăsați pe masă până se pătrunde și se răcește complet.
Apoi acoperiți cu o folie și puneți la frigider pentru 4-5 ore înainte de servire.
După cum am menționat în descriere, prăjitura trebuie obligatoriu servită rece, așa veți obține gustul fresh și textura perfectă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.