Va recomand astazi asa o reteta de budinca cu orez la cuptor, chiar neasteptat de buna si interesanta, ca o prajitura. Orezul aromat si crusta crocanta o fac deosebita, un fel de orez cu lapte dar intr-o alta forma.
Primul si cel mai durabil pas, este sa fierbeti orezul putin mai din timp - cu 2-3 ore inainte sa pregatiti efectiv budinca.
Il puteti fierbe ca mine, dupa metoda orezului cu unt, la tigaie mai adanca si cu lapte in loc de apa:
- topiti in tigaie 25g de unt, adaugati 1 pahar de orez spalat bine si scurs, amestecati;
- Turnati peste orez 600ml de lapte, 50g de zahar si 0.5 lingurita de sare, amestecati bine si lasati la foc mare pana incepe sa fiarba;
- Imediat cum incepe sa fiarba bine, faceti focul mic si lasati asa, fara sa amestecati deloc in el, aproximativ 15 minute.
Timpul de fierbere poate varia in functie de tipul orezului.
Cand observati ca orezul a absorbit aproape tot laptele, acoperiti oala cu capac si inchideti focul sub ea.
Acum aveti rabdare si lasati-l sa se umfle asa timp de minim 30 de minute, fara sa amestecati deloc in el si fara foc sub oala.
Abia dupa acest timp amestecati orezul si observati ca este fiert bine, bob cu bob, dar nu este terci.
Dar puteti sa fierbeti orezul dupa oricare metoda preferati, important la final sa obtineti orez fiert bob cu bob(nu terci de orez!) si putin racorit.
Ungeti cu putin unt o tava de cuptor - aici am o forma de 26cm cu borduri detasabile.
Presarati in ea 5 linguri de pesmet, scuturati bine si distribuiti-l pe baza si peretii tavii.
Separati albusurile de galbenusuri la cele 3 oua.
Bateti cu mixerul albusurile pana devin spuma ferma, apoi adaugati treptat in ele 100g de zahar.
In bolul cu galbenusuri adaugati 100g de zahar, esenta de vanilie si 100ml de lapte, amestecati.
Puneti orezul fiert si racorit, apoi stafidele spalate bine, amestecati.
In 2-3 etape adaugati aici albusurile batute spuma anterior, amestecati atent cu o spatula.
Turnati compozitia in tava pregatita mai sus, nivelati atent cu lingura.
Presarati deasupra inca 2 linguri de pesmet, acesta va forma o crusta delicioasa si nu va lasa budinca sa se usuce deasupra.
Coaceti budinca in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 35-40 de minute, pana se rumeneste frumos.
Apoi lasati sa se raceasca timp de 2-3 ore.
Inainte de servire scoateti bordurile si feliati.
Este delicioasa asa simpla, ca o prajitura sau chec mai umed.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.