Ușor, ușor colecția mea de rețete chinezești începe să crească, culmea este că niciodată nu aș fi crezut că voi fi amatoare de bucătărie chinezească. Dar vă asigur că este suficient să gustați o singură dată dintr-o mâncare chinezească bine gătită, și deveniți dependent de acel gust complet și deosebit. După multe experimente am reușit să aduc la bun sfârșit și rețeta de colțunași chinezești, sunt extraordinar de buni și cu succes la toată lumea, chiar și copii!
Anume în varianta de mai jos, colțunașii chinezești mi se par cei mai buni, deși variante sunt extraordinar de multe, eu vă recomand să începeți cu o rețetă de bază bună și apoi să experimentați.
Mai întâi vom pregăti Aluatul pentru Colțunașii Chinezești:
Deci, într-un bol puneți 450g de făină și 0.5 linguriță de sare, amestecați.
Adăugați 1 ou și 3 linguri de ulei, amestecați acestea cu făina folosind o furculiță, să se facă ca niște franjuri.
Apoi adăugați treptat 250ml de apă clocotită fierbinte și amestecați repede, la fel cu furculița, până se încorporează toată.
Apoi atent începeți să amestecați aluatul cu mâinile, inițial este puțin mai fierbinte, dar treptat se răcește și îl puteți lucra ușor.
Încă un aspect - poate să vă pară la început că aluatul ar mai avea nevoie de apă, dar recomand să nu o adăugați, el se înmoaie repede și devine perfect cu cantitățile de mai sus.
Îl scoateți și pe masă, să-l frământați cât mai bine până devine uniform și neted, deloc lipicios.
Are textura de plastilină moale și ușor de lucrat.
Lăsați bila de aluat 10 minute să se odihnească în bol, puteți să-l acoperiți cu o pungă, să nu se usuce la suprafață.
După 10 minute îl tăiați în 2 bucăți și modelați din ele 2 bile uniforme.
Lăsați iarăși pe masă 10 minute la odihnit.
În acest timp pregătiți Umplutura pentru Colțunași Chinezești:
- puneți carnea tocată într-un bol, adăugați 3 căței de usturoi pisat, ghimbirul ras, 1 lingură de amidon, 5 linguri sos de soia, 2 linguri vin de orez și partea albă tocată de la cele 2 fire de ceapă verde.
- amestecați totul bine cu mâinile, nu uitați să adăugați aici și 2 lingurițe de sare, împreună cu piperul negru măcinat.
Începem să Modelăm Colțunașii.
Fiecare bilă de aluat se întinde cu făcălețul într-o foaie mare și subțire de 2-3mm grosime. Vă ajutați cu puțină făină pe masă cât întindeți foaia.
Cu un pahar mare tăiați cercuri din aluat.
Resturile rămase după tăiat le adunați într-un nou aluat, lăsați să se odihnească și iarăși îl întindeți pentru a modela alți colțunași.
Pe fiecare cerc puneți câte 1 linguriță din umplutura cu carne.
Fiecare colțunaș se modelează astfel:
- mai întâi lipiți/ciupiți sus marginile între ele;
- acum coborând pe fiecare latură din față în jos, faceți o îndoitură și o lipiți de marginea opusă, din spate;
- iarăși faceți o îndoitură și o lipiți de latura din spate;
- repetați aceleași mișcări pe latura cealaltă și observați cum ar trebui să arate colțunașul la final.
Dacă din pozele mele și instrucțiuni nu vă dați seama exact ce trebuie să faceți, pe Youtube găsiți o mulțime de video-uri cum să modelați colțunașii chinezești.
Astfel modelați toți colțunașii și pe parcurs le aranjați într-o tavă mare presărată cu făină la bază.
Acum a venit timpul final să Gătim Colțunașii:
Colțunașii se pot găti simplu la aburi, îi țineți aproximativ 30 de minute și apoi serviți.
Nouă ne place mult mai mult metoda prăjirii combinată cu aburi. Pentru aceasta căliți câteva linguri de ulei într-o tigaie, puneți colțunașii la prăjit cu partea bombată în jos.
Când încep să se rumenească frumos le întoarceți pe lateral, așa ca marginile să fie lipite de tigaie - observați poza.
Și repede turnați în tigaie 100ml de apă clocotită fierbinte.
Imediat puneți capacul și lăsați colțunașii să fiarbă la foc mediu timp de 4-5 minute.
Ridicați capacul, scoateți colțunașii pe un platou și puteți pune o altă tură la prăjit-gătit.
Noi le facem în 2 tigăi mari simultan și merge mai repede treaba.
Le serviți neapărat cu sos simplu de soia sau cu sos pentru colțunași pregătit astfel:
- amestecați într-un bol mic 4 linguri sos de soia, 4 linguri oțet de orez/vin, 2 lingurițe ulei de susan, 1 cățel de usturoi pisat și 1 fir de ceapă verde tocată fin.
În plus, vă recomand aici Uleiul picant aromat chinezesc, este minunat și se potrivește perfect cu colțunașii.
Extraordinar de buni și deosebiți, recomand!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.