Din câte rețete la grătar am încercat eu până acum, tot frigăruile de porc în stil rusesc, sau caucazian, sunt preferații mei. Poate, pentru că așa i-am mâncat toată copilăria mea, la noi acasă carnea la grătar altfel nu se făcea, dar și pentru că au un gust cu totul deosebit și special. Tata marina carnea de porc cu vin de casă (eu acum folosesc bere), iar dacă ieșeam undeva la un picnic se improviza grătarul direct în pământ - doar săpam o mică groapă, se puneau câteva pietre ca suport și ne apucam de treabă.
Este interesant că și fetele mele preferă anume așa carnea la grătar, este marea bucurie când aud de shashlyk. Și nu se mai pune problema că nu au gustat alte feluri de grătar! Deci acești frigărui de porc chiar sunt deosebit de gustoși și fragezi - urmați cu încredere pașii și recomandările pentru un rezultat cât mai bun.
Este un întreg capitol în bucătăria rusească și caucaziană despre diverse marinade pentru shashlyk, dar după multe încercări și rețete eu am rămas la această variantă - optimă ca gust și foarte simplă.
Pentru rețetă aveți nevoie de așa țepuse de metal, ale mele sunt din inox și moștenite de la tata.
Se găsesc în România țepuse simple de inox, subțiri, merg și ele.
Dacă aveți cunoștințe în Rep.Moldova, rugați să vă cumpere din piață niște țepuse bune de inox, puțin plate (se mai numesc șampururi). Se lucrează foarte bine cu ele la grătar și forma lor are sens la rotirea în timpul coptului.
Pentru această rețetă cumpăr întotdeauna o bucată întreagă de ceafă, aproximativ de 2kg.
Am încercat și cu alte tipuri de carne, dar optim și cele mai fragede sunt frigăruile de porc sunt anume din ceafă. Se poate combina cu bucăți mai grase de fleică, dar nu prea multă.
Tăiați carnea în cuburi mari de aproximativ 3-4cm.
O puneți într-un bol sau lighean mai mare.
Ceapa se taie rondele mari, de aproximativ 1.5cm grosime.
O puneți peste carne, adăugați tot aici sarea, piperul negru măcinat și frunza de dafin ruptă bucățele cât mai mici.
Turnați berea, sau vinul alb.
Amestecați bine cu mâinile toate ingredientele.
Acum este foarte important să lăsați carnea la marinat 8-10 ore în frigider, sau chiar mai mult. Eu de obicei o fac seara, pentru a 2-a zi.
Așa arată după marinare, a 2-a zi. Am mutat-o în niște caserole pentru că ligheanul nu-mi încăpea prea bine în frigider.
Veți observa aici că se schimbă și mirosul, este foarte bun și specific anume pentru shashlyk.
Castraveții murați se taie și ei rondele. În această rețetă este important să folosiți anume castraveți murați în saramură, nu în oțet!
Cam în timpul când se pornește focul pentru grătar, ar trebui să vă apucați de aranjat carnea pe țepușe.
Eu alternez bucățile de carne cu ceapă și castraveți murați, încercați să vă ghidați după dimensiunea grătarului la cât de multă carne puneți pe țepi. Încercați să nu aglomerați și presați carnea prea mult, dar și să lăsați spațiu pe margini pentru a lucra cu frigăruile.
Din aceste cantități ies aproximativ 8-10 frigărui pe țepi mari.
Puteți ajusta cantitățile la nevoile dvs.
Focul pentru frigărui trebuie să fie mediu, chiar mai domol, pentru ca să-i coaceți încet și să nu-i ardeți prea repede. Rotiți țepușele cât mai des și aveți grijă să mai stropiți puțin frigăruile cu apă sau marinada în care au stat, dacă focul e prea puternic și face flăcări.
Altfel carnea se poate usca repede, sau se arde și rămâne crudă în mijloc.
Observați că folosim aici grătar fără grill, țepii se sprijină de pereții grătarului. Dar se pot pune și pe grill dacă nu aveți grătar potrivit.
Serviți shashlyk-ul cald, cu orice salată preferată pe lângă.
Mama întotdeauna combina aici Salată de mazăre din conservă, fără ciuperci chiar, doar cu ceapă, ulei, sare și puțin oțet.
Este delicios și chiar vă recomand să încercați.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.