În ultima perioadă ne-am bucurat de mazărea noastră din grădină, copiii au ciugulit continuu din ea și cu mare poftă. La final, le-am provocat să culeagă cât mai multă și să le gătesc o mâncare de mazăre cu chifteluțe, să înțeleagă valoarea mâncării din legumele proprii, crescute cu răbdare și natural.
A avut mare succes tot procesul, dar mai ales rezultatul, mâncărică de mazăre a ieșit delicioasă, deși era improvizată de mine fără vreo rețetă anume. Chiftelele le puteți modela mai mari sau mai mici, după cum vă este răbdarea și îndemânarea. La fel puteți să le faceți din orice carne preferați, eu am combinat carne tocată de vită și porc, dar merg foarte bine preparate din curcan sau pui.
Iar dacă nu aveți carne tocată sau răbdare cu chiftelele, puteți să pregătiți mâncarea de mazăre clasică, cu carne.
Puneți carnea tocată într-un bol, adăugați peste ea 1 ceapă tocată mărunt cu un cuțit sau la robot.
Adăugați 1 ou, 1 linguriță de sare, pătrunjel tocat și puțin piper negru măcinat.
Amestecați bine cu mâinile toată compoziția, să fie uniformă și omogenă.
Formați chifteluțe mici cu mâinile și le puneți la prăjit(cu puțin ulei) într-o tigaie mare, eu le-am pus la prăjit chiar în ceaunul în care am pregătit mâncarea de mazăre în continuare.
Cu o furculiță le întoarceți atent, să se rumenească bine pe toate părțile.
Apoi le scoateți cu spatula pe o farfurie și lăsați puțin deoparte.
Dacă aveți chiftele mai multe(sau tigaie mai mică), le prăjiți în 2-3 ture.
În același ceaun/tigaie cu uleiul în care s-au călit chiftelele adăugați 1 ceapă și 1 morcov tocate cubulețe mici. Amestecați și căliți timp de 5-8 minute, până încep ușor să se rumenească.
Adăugați apoi 1 lingură pastă de roșii, amestecați și mai căliți 2 minute.
Acum puneți mazărea verde, noi acum am avut-o proaspătă, dar de obicei folosesc mazăre verde congelată.
Adăugați apă rece cât s-o acopere bine, amestecați.
Adăugați 2 frunze de dafin și lăsați la foc mare până începe să fiarbă bine.
Atunci micșorați focul și fierbeți încet timp de 20-30 de minute.
După acest timp adăugați chifteluțele prăjite, amestecați și mai fierbeți încă 15 minute. Dacă apa a mai scăzut între timp și vă place mâncarea cu mai multă zeamă, adăugați încă puțină apă fierbinte în mâncare.
La final, potriviți de sare, adăugați mărar verde tocat și alte mirodenii preferați, amestecați bine și închideți focul.
Lăsați mâncarea 15 minute cu capac, să se așeze bine aromele, apoi serviți cu mare plăcere, este delicioasă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.