Murele din grădina noastră sunt foarte mult așteptate, mai întâi mâncăm pe săturate, apoi o parte congelez, dar neapărat fac și vreun desert cu ele(sunt foarte roditoare și ne ajung mure pentru toate mofturile!). Le foloseam cel mai mult în galeta cu fructe rapidă, pe lângă alte fructe eventual, dar anul acesta am vrut să fac o prăjitură cu mure mai deosebită. După câteva teste am dedus această prăjitură răsturnată cu mure absolut minunată - blatul este fraged, toppingul de mure aromat, iar zeama însiropăzește toată prăjitura și o face mai fină.
În plus, și ca de obicei, totul este simplu și fără multe bătăi de cap, așa cum îmi place mie să nu stau toată ziua în bucătărie cu multe manevre și vase de spălat după. Deci nu ezitați să vă surprindeți familia cu o prăjitură răsturnată cu mure delicioasă și frumoasă!
Mai întâi pregătim tava pentru prăjitură, și nu uitați să porniți cuptorul la 190 de grade.
Deci ungeți cu puțin ulei o tavă rotundă de 26cm în diametru, de preferat cu borduri detașabile(dar nu neapărat).
O așterneți cu hârtie de copt, observați că datorită uleiului se va atașa mai bine la tavă și o puteți aranja mult mai ușor.
Neapărat bordurile hârtiei să fie de-a întregul cu baza, să se ridice pe pereți ca să evităm orice pierdere de zeamă de la mure în proces, în plus să nu se lipească prăjitura de tavă.
Într-un bol mare puneți murele, adăugați zeama de la o lămâie(coaja o radeți dinainte și o păstrați pentru mai târziu, în blat), 3-4 linguri de zahăr și 1 lingură de amidon.
Amestecați bine cu o lingură și lăsați puțin la o parte până pregătim restul ingredientelor.
Într-o farfurie amestecați 170g de făină cu 1 linguriță praf de copt și puțină sare.
În alt bol puneți 2 ouă, 150g de zahăr, esență de vanilie și coaja rasă de la 1 lămâie(zeama am folosit-o mai sus).
Amestecați bine cu un tel până devine o compoziție uniformă.
Apoi adăugați câte puțin untul topit, amestecați bine.
La final adăugați compoziția de făină cu praf de copt și sare.
Amestecați bine cu telul până dispar cocoloașele, aluatul trebuie să fie lichid dar destul de dens, să curgă greu de pe lingură.
Acum, în tava pregătită la pașii 1-2 puneți murele, cu tot cu zeama care au lăsat-o.
Scuturați puțin să se aranjeze pe toată baza tăvii.
Deasupra turnați aluatul și îl distribuiți atent cu lingura pe toată suprafața fructelor.
Puneți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 190 de grade, pentru aproximativ 35-40 de minute, până se rumenește frumos blatul.
După cuptor o lăsați pe masa aproximativ 1-2 ore, să se răcească și siropul de la baza cu mure să se facă mai dens.
Apoi scoateți bordurile de la tavă, răsturnați prăjitura pe o farfurie și scoateți atent hârtia de copt.
Ar trebui să obțineți deasupra așa un strat de mure, delicios și aromat.
Prăjitura o serviți și caldă, dar este ceva mai pătrunsă și fragedă după ce se răcește mai bine.
Noi am savurat-o așa simplă, dar se poate combina cu niște înghețată de vanilie, lămâie, fructe de pădure, etc.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.