Murele din gradina noastra sunt foarte mult asteptate, mai intai mancam pe saturate, apoi o parte congelez, dar neaparat fac si vreun desert cu ele(sunt foarte roditoare si ne ajung mure pentru toate mofturile!). Le foloseam cel mai mult in galeta cu fructe rapida, pe langa alte fructe eventual, dar anul acesta am vrut sa fac o prajitura cu mure mai deosebita. Dupa cateva teste am dedus aceasta prajitura rasturnata cu mure absolut minunata - blatul este fraged, toppingul de mure aromat, iar zeama insiropeaza toata prajitura si o face mai fina.
In plus, si ca de obicei, totul este simplu si fara multe batai de cap, asa cum imi place mie sa nu stau toata ziua in bucatarie cu multe manevre si vase de spalat dupa. Deci nu ezitati sa va surprindeti familia cu o prajitura rasturnata cu mure delicioasa si frumoasa!
Mai intai pregatim tava pentru prajitura, si nu uitati sa porniti cuptorul la 190 de grade.
Deci ungeti cu putin ulei o tava rotunda de 26cm in diametru, de preferat cu borduri detasabile(dar nu neaparat).
O asterneti cu hartie de copt, observati ca datorita uleiului se va atasa mai bine la tava si o puteti aranja mult mai usor.
Neaparat bordurile hartiei sa fie de-a intregul cu baza, sa se ridice pe pereti ca sa evitam orice pierdere de zeama de la mure in proces, in plus sa nu se lipeasca prajitura de tava.
Intr-un bol mare puneti murele, adaugati zeama de la o lamaie(coaja o radeti dinainte si o pastrati pentru mai tarziu, in blat), 3-4 linguri de zahar si 1 lingura de amidon.
Amestecati bine cu o lingura si lasati putin la o parte pana pregatim restul ingredientelor.
Intr-o farfurie amestecati 170g de faina cu 1 lingurita praf de copt si putina sare.
In alt bol puneti 2 oua, 150g de zahar, esenta de vanilie si coaja rasa de la 1 lamaie(zeama am folosit-o mai sus).
Amestecati bine cu un tel pana devine o compozitie uniforma.
Apoi adaugati cate putin untul topit, amestecati bine.
La final adaugati compozitia de faina cu praf de copt si sare.
Amestecati bine cu telul pana dispar cocoloasele, aluatul trebuie sa fie lichid dar destul de dens, sa curga greu de pe lingura.
Acum, in tava pregatita la pasii 1-2 puneti murele, cu tot cu zeama care au lasat-o.
Scuturati putin sa se aranjeze pe toata baza tavii.
Deasupra turnati aluatul si il distribuiti atent cu lingura pe toata suprafata fructelor.
Puneti prajitura in cuptorul preincalzit la 190 de grade, pentru aproximativ 35-40 de minute, pana se rumeneste frumos blatul.
Dupa cuptor o lasati pe masa aproximativ 1-2 ore, sa se raceasca si siropul de la baza cu mure sa se faca mai dens.
Apoi scoateti bordurile de la tava, rasturnati prajitura pe o farfurie si scoateti atent hartia de copt.
Ar trebui sa obtineti deasupra asa un strat de mure, delicios si aromat.
Prajitura o serviti si calda, dar este ceva mai patrunsa si frageda dupa ce se raceste mai bine.
Noi am savurat-o asa simpla, dar se poate combina cu niste inghetata de vanilie, lamaie, fructe de padure, etc.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.