Noua ne plac foarte mult fripturile gatite in stil italian - adica se lucreaza cu o bucata mare de carne, apoi aceasta se feliaza foarte subtire si se serveste cu sosul in care a fiert. V-am aratat mai inainte varianta de Arrosto cu carne de vitel, la cuptor, dar astazi vreau sa vedeti cum se poate pregati o bucata mare de carne anume la tigaie. Cotletul de porc gatit intreg are un farmec aparte, feliile sunt foarte fragede dar ferme, iar sosul e delicios si obligatoriu, anume acesta aduce toate aromele impreuna.
Neaparat recomand sa taiati feliile de cotlet gatit cat mai subtiri, asa veti avea textura si sosul bine combinate, deci aveti grija sa fie cutitul bun si bine ascutit. In rest totul este foarte simplu, eu cu siguranta voi mai repeta reteta acesta de cotlet la tigaie, chiar merita.
Asezonati cu sare si piper cotletul de porc, pe toate partile il masati si distribuiti uniform mirodeniile.
Apoi puneti pe o latura de-a lui 1-2 ramuri de rozmarin proaspat(daca aveti) si legati din loc in loc cu o sfoara de bumbac.
In caz ca nu aveti rozmarin proaspat, folositi-l pe cel uscat si il distribuiti peste cotlet impreuna cu sarea si piperul. Sfoara oricum as recomanda s-o folositi, ea va tine carnea mai in forma si presata.
Intr-o tigaie/cratita adanca si mare(de aproximativ 28-30cm in diametru, cat sa va incapa cotletul intreg), turnati uleiul de masline si puneti 20g de unt.
Incingeti bine acestea doua impreuna.
Puneti cotletul in tigaie si la foc iute il rumeniti frumos pe toate partile, inclusiv pe marginile laterale.
Il manevrati cu 2 furculite sau un cleste.
Cotletul rumenit il puneti temporar pe o farfurie, iar in tigaie adaugati ceapa taiata fideluta si o caliti timp de 5-7 minute, amestecand periodic.
Turnati vinul, amestecati si lasati sa fiarba 5 minute impreuna cu ceapa calita.
Adaugati 450ml de lapte, amestecati si lasati pana incepe sa fiarba.
Puneti 2 frunze de dafin si salvia.
Si la final veniti cu cotletul rumenit in acest sos de lapte.
Acoperiti cu capac si lasati sa fiarba incet timp de 1 ora.
Dupa acest timp il intoarceti pe partea cealalata si mai lasati 1 ora la fiert sub capac.
Apoi scoateti atent cotletul gatit intreg pe o farfurie si acoperiti eventual cu o folie, sa-l mentina cald.
Scoateti din zeama in care a fiert carnea frunzele de dafin si de salvie(daca sunt ramuri mari).
Cu blenderul pasati bine toata compozitia, pana devine cremoasa si uniforma.
Puneti tigaia pe foc mai mare si lasati sosul sa fiarba pana are o consistenta mai densa si cremoasa.
La final, cand obtineti consistenta dorita, adaugati in sos 30g de unt si potriviti-l de sare dupa gust, inchideti focul.
Scoateti sfoara de bumbac de pe cotletul cald si il feliati cat mai subtire posibil.
Serviti feliile de cotlet cald neaparat cu sos deasupra, pe langa garnitura preferata sau o salata.
Este foarte gustos si simplu de preparat, fara cuptor sau ustensile speciale.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.