Nouă ne plac foarte mult fripturile gătite în stil italian - adică se lucrează cu o bucată mare de carne, apoi aceasta se feliază foarte subțire și se servește cu sosul în care a fiert. V-am arătat mai înainte varianta de Arrosto cu carne de vițel, la cuptor, dar astăzi vreau să vedeți cum se poate pregăti o bucată mare de carne anume la tigaie. Cotletul de porc gătit întreg are un farmec aparte, feliile sunt foarte fragede dar ferme, iar sosul e delicios și obligatoriu, anume acesta aduce toate aromele împreună.
Neapărat recomand să tăiați feliile de cotlet gătit cât mai subțire, așa veți avea textura și sosul bine combinate, deci aveți grijă să fie cuțitul bun și bine ascuțit. În rest totul este foarte simplu, eu cu siguranță voi mai repeta rețeta aceasta de cotlet la tigaie, chiar merită.
Asezonați cu sare și piper cotletul de porc, pe toate părțile îl masați și distribuiți uniform mirodeniile.
Apoi puneți pe o latură de-a lui 1-2 ramuri de rozmarin proaspăt (dacă aveți) și legați din loc în loc cu o sfoară de bumbac.
În caz că nu aveți rozmarin proaspăt, folosiți-l pe cel uscat și îl distribuiți peste cotlet împreună cu sarea și piperul. Sfoara oricum aș recomanda s-o folosiți, ea va ține carnea mai în formă și presată.
Într-o tigaie/cratiță adâncă și mare (de aproximativ 28-30cm în diametru, cât să vă încapă cotletul întreg), turnați uleiul de măsline și puneți 20g de unt.
Încălziți bine acestea două împreună.
Puneți cotletul în tigaie și la foc iute îl rumeniți frumos pe toate părțile, inclusiv pe marginile laterale.
Îl manevrați cu 2 furculițe sau un clește.
Cotletul rumenit îl puneți temporar pe o farfurie, iar în tigaie adăugați ceapa tăiată fideluță și o căliți timp de 5-7 minute, amestecând periodic.
Turnați vinul, amestecați și lăsați să fiarbă 5 minute împreună cu ceapa călită.
Adăugați 450ml de lapte, amestecați și lăsați până începe să fiarbă.
Puneți 2 frunze de dafin și salvia.
Și la final veniți cu cotletul rumenit în acest sos de lapte.
Acoperiți cu capac și lăsați să fiarbă încet timp de 1 oră.
După acest timp îl întoarceți pe partea cealaltă și mai lăsați 1 oră la fiert sub capac.
Apoi scoateți atent cotletul gătit întreg pe o farfurie și acoperiți eventual cu o folie, să-l mențină cald.
Scoateți din zeama în care a fiert carnea frunzele de dafin și de salvie (dacă sunt ramuri mari).
Cu blenderul pasați bine toată compoziția, până devine cremoasă și uniformă.
Puneți tigaia pe foc mai mare și lăsați sosul să fiarbă până are o consistență mai densă și cremoasă.
La final, când obțineți consistența dorită, adăugați în sos 30g de unt și potriviți-l de sare după gust, închideți focul.
Scoateți sfoara de bumbac de pe cotletul cald și îl feliați cât mai subțire posibil.
Serviți feliile de cotlet cald neapărat cu sos deasupra, pe lângă garnitura preferată sau o salată.
Este foarte gustos și simplu de preparat, fără cuptor sau ustensile speciale.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.