Am ajuns in sfarsit sa va arat inca o mancare clasica italiata, Vitello Tonnato, foarte populara in toata lumea si pe buna dreptate. Eu i-am inteles gustul abia din a 3-a incercare, gatind cateva retete diferite, deci ma bucur ca nu am renuntat dupa primul esec. Fiind o mancare simpla, dar din 2 ingrediente mai deosebite - carnea si sosul, este foarte important sa va ghidati dupa gusturile proprii, preferintele dvs si disponibilitatea produselor din magazinele locale.
Pana la urma este carne de vitel/manzat, gatita si feliata subtire, apoi asezonata cu un sos delicios de maioneza cu ton si capere. Nu m-as fi gandit nicioadata ca sosul de ton se combina atat de bine cu carnea, ca are un gust asa complet si fin.
Nu va speriati de ingredientele din reteta de Vitello Tonnato mai deosebite, deja se gasesc cam in orice supermarket(adica fileurile de ansoa si caperele murate). Carnea de vitel poate fi orice bucata - eu am gatit cu rasol alb sau pulpa, asta am gasit in magazinele din apropiere. Ideal ar fi un muschi de vitel, dar nu renuntati la reteta daca nu-l aveti.
Intr-o cratita mare si adanca puneti carnea, 1 ceapa, morcovii si telina.
Turnati vinul.
Puteti sa-l omiteti daca nu aveti sau preferati fara el.
Adaugati apa(sau supa de carne, daca aveti) cat sa acopere bine si complet carnea.
Puneti tot aici frunzele de dafin si boabele de piper, apoi dati drumul la foc sub oala.
Cand totul incepe sa fiarba, acoperiti cu capac, faceti focul mic sub oala si lasati 2-3 ore.
Dupa ce a fiert carnea, este foarte important s-o lasati sa se raceasca complet chiar in apa in care a fiert.
Eu de obicei o fierb seara si las la racit peste noapte.
Apoi o scot si o sterg cu prosop de hartie, sa se absoarba cat mai bine lichidul.
Mai lasati-o 2-3 la frigider, acoperita eventual cu folie, asa carnea va fi mai ferma si se va taia felii subtiri si drepte.
Dupa frigider, luati un cutit cat mai ascutit si taiati felii subtiri de carne.
Le aranjati frumos pe farfurie.
Mie imi place sa le aranjez si in casolete de sticla cu capac, iar resturile ramase dupa ce am terminat de taiat bucata mare de carne, le congelez si folosesc cand am nevoie la o salata de boeuf.
Sosul pentru carne se prepara astfel:
- intr-un bol puneti 3 galbenusuri de oua crude;
- le amestecati cu mixerul si turnati cate putin 200ml de ulei, pana sa incorporeaza complet, ca la maioneza de casa;
- intr-un alt bol puneti 2 linguri de capere si 4 fileuri de ansoa sarate;
- apoi, tot aici, adaugati tonul din conserva scurs bine de suc sau ulei;
- luati un blender vertical, cu picior, si mixati foarte bine aceasta compozitie;
- adaugati pasta de peste in maioneza preparata putin mai inainte, iarasi mixati bine;
- la final obtineti un sos uniform, il gustati si vedeti daca trebuie reglat de sare sau eventual putina zeama de lamaie.
Mie imi place mult sa-l mai diluez cu putin iaurt grecesc(2-3 linguri), asa are un gust mai fresh si foarte placut.
Puneti acest sos peste feliile de carne.
Deasupra neaparat mai puneti capere murate pentru decor si plus de gust.
Poate fi servit imediat, dar este chiar mai bun dupa ce sta la frigider putin.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.