Îmi place mult partea de brutărie de casă, mai ales chestiile moi, dulci și aromate - chiflele, cornurile, pâinicile, etc. Așa nu am rezistat să încerc și aceste cornuri absolut fantastice - pufoase, moi și cu umplutură de mere delicioasă (deși le puteți face și cu gem sau altă umplutură dulce preferată).
Aluatul este minunat, îl puteți avea în vedere și pentru alte preparate dospite dulci, este foarte fraged și mult timp rămâne așa, nu se întărește și nu se usucă. În plus modelarea cornurilor este puțin mai altfel, decât ați văzut în rețeta mea de cornuri cu gem. Oricare este potrivită aici, depinde de cum preferați.
Mai întâi pregătiți umplutura cu mere, să aibă suficient timp să se răcească.
Deci, spălați merele și le curățați de cotor.
Taiați-le cubulețe mici.
Apoi topiți într-o tigaie adâncă 20g de unt, adăugați cuburile de mere, 3 linguri de zahăr și scorțișoară (dacă vă place).
Caliti această compoziție timp de 15-20 de minute la foc iute, până merele se înmoaie și nu mai au zeamă.
Apoi închideți plita și lăsați umplutura de mere să se răcorească până vom pregăti aluatul de cornuri.
Într-un bol mare turnați 250ml de lapte cald, adăugați 10g drojdie uscată, 1 lingură de zahăr, 100g de făină și amestecați bine cu un tel.
Lăsați această compoziție 10 minute pe masă, până începe să facă spumă.
După acest timp adăugați aici 70g de zahăr, 0.5 linguriță de sare, 1 ou, 30ml de ulei și 40g de unt topit și puțin răcorit.
Amestecați cu telul bine.
La final puneți în bol 400g de făină și amestecați cu spatula până aluatul devine puțin mai uniform.
Apoi îl treceți pe masa de bucătărie, observați că este lipicios, dar făină nu mai adăugați deloc.
Îl frământați cu mâinile până devine mai uniform și neted, apoi observați că nu se mai lipește așa de mâini.
Este ok să se lipească de masă, folosiți un cuțit sau spatula să-l dezlipiți ușor de masă.
Apoi mutați aluatul într-un bol uns cu puțin ulei și lăsați să crească 1 oră la temperatura camerei.
Nu uitați să acoperiți bolul cu folie sau prosop.
Puteți mai simplu să frământați acest aluatul lipicios cu un mixer de aluat, dacă aveți.
După ce a dospit, îl tăiați în 20 de bucăți aproximativ egale.
Modelați biluțe din aceste bucăți și le lăsați 10 minute la odihnit pe masă.
Apoi fiecare bilă o întindeți cu făcălețul într-un oval mai lung, de aproximativ 10-14cm.
Puneți pe latura mai lungă 1-2 linguri din umplutura cu mere.
Ușor aduceți latura peste mere, strict cât să le acopere. Observați că nu am lipit latura peste latura, mai este puțin aluat neacoperit până la marginea opusă.
Vedeți și rețeta video pentru detalii mai multe.
Rulați și întindeți puțin colțurile laterale.
Apoi le îndoiți și formați cornul.
Astfel formați o tavă de cornuri și le lăsați să crească 30 minute la temperatura camerei.
Restul de cornuri vă apucați să le modelați când le puneți pe acestea la cuptor.
După 30 de minute ungeți bine cornurile cu ou bătut.
Și le coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 20-30 de minute.
După cuptor neapărat lăsați-le să se mai răcească, apoi serviți cu mare plăcere.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.