Neapărat am vrut să încerc și varianta cu dovleac a plăcintei răzuite cu mere, eram puțin cam sceptică, dar mi-a depășit toate așteptările și această rețetă. Este fantastic de bună și plăcinta răzuită cu dovleac, aluatul fraged și aromat se combină perfect cu umplutura. Observați în pași că de data aceasta nu am folosit robotul pentru aluat, să vă arăt același proces dar mai clasic. Voi alegeți care vă convine mai mult, ca timp, efort și disponibilitate.
La noi în familie părerile s-au împărțit la egal, ne place la fel de mult și varianta cu mere, dar și cea de dovleac este delicioasă. Eu zic să le încercați pe rând ambele, că tot este sezonul lor, cu siguranță o să vă placă!
Într-un bol mare amestecați 450g de făină, 10g praf de copt și 0.5 linguriță de sare.
Luați untul rece de la frigider și îl treceți prin răzătoarea mare, periodic trecându-l prin făină, să se răzuiască mai uniform.
Observați în video exact cum fac eu.
La final amestecați bine compoziția, să fie ca niște firimituri.
Într-un bol mic amestecați 2 ouă, 150g de zahăr și esența de vanilie.
Turnați această compoziție peste făină cu unt.
Amestecați mai întâi totul cu o spatulă sau lingură.
Apoi continuați cu mâinile.
Treceți aluatul format pe masă și mai frământați puțin, doar cât să fie mai uniform.
Puteți vedea în rețeta de Plăcintă răzuită cu mere, pașii 1-6, cum prepar același aluat la robotul cu lamă S.
Taiați-l în 2 bucăți de 1/3 și 2/3.
Înveliți în folie de plastic sau în 2 pungi și puneți la congelator pentru 2-3 ore.
În acest timp puteți să treceți prin răzătoare dovleacul, la fel se poate mărunți mai repede în robotul de bucătărie.
Așterneți cu hârtie de copt o tavă mare de cuptor clasic.
Luați bucata mai mare de aluat congelat(de 2/3) și o răzuiți pe toată suprafața tăvii.
Distribuiți uniform aluatul răzuit pe hârtia de copt, peste el presărați 4-5 linguri de griș din grâu.
Puneți umplutura de dovleac crud răzuit în strat uniform.
Peste dovleac presărați aproximativ 150g de zahăr, puteți regla acesta după preferințele dvs.
Răzuiți peste dovleac bucata a doua de aluat congelat(cea de 1/3).
Distribuiți uniform și plăcinta cu dovleac este gata.
Coaceți plăcinta în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 40-45 de minute, sau până se rumenește frumos.
După coacere lăsați-o să se răcească complet în tavă.
Porționați bucăți mai mari sau mai mici și serviți, este fantastic de bună!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.