Placinta razuita cu mere

Placinta razuita cu mere

Cea mai geniala si delicioasa placinta cu mere pe care am gatit-o vreodata! Si puteti observa pe site la noi multe retete bune, dar aceasta a reusit sa le depaseasca pe toate dupa gust, aroma, textura si cel mai important comoditate. Merele nu mai trebuie calite dinainte, nu va chinuiti sa intindeti uniform foile de aluat si sa le potriviti la dimensiunea tavii, iar daca aveti un robot cu lama S, lucrurile devin si mai simple.

Acum 2 zile am descoperit reteta, ieri am incercat-o si la ce succes a avut in familia noastra, am zis sa v-o arat repede si voua - merita salvata si repetata de multe, multe ori! Maria mea mica nu prea mananca deserturi, dar din aceasta placinta cu mere a mancat 2 portii din prima si a cerut pachet la scoala inca 2 felii.

Ingrediente

Mere
7 buc
de marime medie
Faina alba
450 g
Praf de copt
10 g
Sare
0.5 lingurite
Unt
250 g
sa fie rece, de la frigider
Oua
2 buc
Zahar
200 g
Esenta de vanilie
1 lingurita
Gris de grau
4 linguri
Scortisoara macinata
2 lingurite
optional

Pasi de urmat

1

Amestecati intr-un bol 450g de faina cu 10g praf de copt si 0.5 lingurita de sare.

2

Mutati compozitia de faina intr-un robot mare cu lama S si adaugati in ea untul rece taiat cuburi mari.

Daca nu aveti robot, lasati faina in bol, dar untul trebuie sa-l razuiti, sa fie bucatele cat mai mici.

3

Mixati bine compozitia de faina cu unt pana are textura de firimituri.

In varianta fara robot, puneti mainile la treaba si amestecati bine pana aveti textura potrivita.

4

Puneti intr-un bol 2 oua, 150g de zahar si esenta de vanilie, amestecati bine cu un tel.

5

Turnati ouale in compozitia de faina cu unt, amestecati bine cu robotul sau mainile pana obtineti un aluat uniform.

6

Puteti sa-l scoateti din robot/bol pe masa si sa-l mai framantati putin cu mainile, dar nu insistati prea mult - doar cat sa fie un aluat uniform.

7

Taiati aluatul in 2 bucati de 1/3 si 2/3.

8

Le puneti in pungi si lasati la congelator minim 45 de minute, sau in frigider 2 ore(sau mai mult).

9

Cand aluatul s-a racit bine si vreti sa va apucati de montat placinta, mai intai spalati bine merele, le curatati de cotor si le treceti printr-o razatoare mai mare.

Eu le-am folosit cu tot cu coaja.

10

Asterneti cu hartie de copt o tava mare cuptor.

Luati bucata mai mare de aluat si o treceti prin razatoare, distribuiti fulgii de aluat formati pe toata suprafata tavii.

11

Presarati peste acest aluat 4 linguri de gris.

12

Apoi puneti stratul de mere rase, le distribuiti uniform si presarati deasupra 50g de zahar, sau aproximativ 5-6 linguri.

Tot aici puteti sa le presarati cu scortisoara pudra, daca va place.

13

Luati bucata de aluat mai mica din frigider/congelator si o treceti la fel prin razatoare, uniform distribuind peste stratul de mere.

14

Ridicati putin de bordurile hartiei din tava, sa se aranjeze mai in linie marginile placintei.

15

Apoi o coaceti in cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 45-50 de minute, pana se rumeneste uniform.

Dupa cuptor lasati sa se raceasca minim 1 ora inainte de servire.

Inainte de coacere placinta cu mere pare ceva mai inalta, dar dupa cuptor merele se lasa si va avea inaltimea perfecta.

16

Este absolut delicioasa, calda sau rece, oricum.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 portii (1 tava mare de cuptor)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

piti
Daniela (piti) 15 Oct 2021, 11:16

Foarte buna!Multumesc!

Nota mea pentru reteta:
piti
Daniela (piti) 15 Oct 2021, 11:20

Sper sa se apara si poza🙂

denilu
denilu 16 Oct 2021, 19:25

Buna, Lena! Tocmai am facut placinta. Foarte buna! Gustoasa, aromata, deosebita! Multumesc pentru aceasta reteta! As putea s-o fac si cu branza dulce?

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) denilu 16 Oct 2021, 20:55

Super, ma bucur mult ca v-a placut! Chiar ieri am facut-o cu dovleac si a iesit superba. La varianta cu branza nu m-am gandit, dar sigur trebuie sa fie delicioasa.😉🤗

Veronica
Veronica 22 Oct 2021, 21:09

Buna! La cate grade se lasa cuptorul dupa preincalzire? 45 de minute la 200 grade se carbonizeaza. Multumesc!

lena
Elena (lena) Veronica 22 Oct 2021, 21:15

Lasati mai putin, pana se rumeneste frumos, la mine cuptorul coace domol in acest timp la 200 de grade(am avut unul inainte care era mult mai puternic la aceeasi temperatura afisata), timpul poate fi diferit.

Aluatul fiind congelat, adica foarte rece, ii va lua putin mai mult timp decat unui blat simplu sa se coaca. In plus si umplutura cruda…

Roxana
Roxana 04 Nov 2021, 13:58

Aceasta prajitura a fost o surpriza mai mult decat placuta pentru sotul meu ( care nu e mare iubitor prajituri cu mere precum sunt eu  ). A fost absolut fascinat de gustul si textura aluatului. Pur si simplu a fost mai indragostit de aceasta prajitura, decat mine ( eu, data viitoare, cand o voi prepara din nou, voi dubla cantitatea de mere... Sper sa si reuseasca si sa nu impacteze in vreun fel negativ rezultatul final ). Multumesc, Lena, si pentru acest deliciu.

P.S.: nu am reusit sa mai prind prajitura pentru poza :D

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Roxana 04 Nov 2021, 14:24

Super, ma bucur mult! Multumesc de mesaj.🤗👍