Am reușit să impresionez cu această prăjitură colorată și frumoasă nu doar familia, dar chiar și singură pe mine, se prepară foarte simplu, rapid, ieftin și uitați ce minunată este! Fetele mele erau foarte curioase cum de am reușit să montez aceste straturi colorate, singure nu au reușit să se prindă, deși metoda este banală și simplă. Maria a cerut continuu prăjitura Zebra, deși nu e mare amatoare de dulciuri, fiindcă este foarte moale, fragedă și aromată.
Recomand cu mare încredere să o încercați, piure de dovleac eu am întotdeauna la îndemână, îl congelez după această metodă și doar îl scot din timp din congelator. Dar oricum îl puteți prepara rapid la cuptor, microunde sau pe aburi.
Înt-un bol mic amestecați piureul de dovleac cu coaja rasă de la o portocală.
Este opțional acest pas, puteți lăsa piureul simplu, dar cu coaja prăjitura va fi ceva mai aromată.
Înt-un bol mai mare puneți 2 ouă, 125g de zahăr, un vârf de linguriță sare și 1 linguriță esență de vanilie.
Amestecați cu mixerul până compoziția devine spumă albă, apoi adăugați treptat 50ml de ulei.
Puneți piureul de dovleac, amestecați.
Adăugați 170g de făină și 1 linguriță praf de copt.
Amestecați bine cu un tel sau mixer, până compoziția este uniformă și fără cocoloașe.
În alt bol puneți iarăși 2 ouă, 125g de zahăr, un vârf de linguriță sare și 1 linguriță de vanilie.
Mixati până se face spumă albă compoziția și treptat turnați 50ml de ulei.
Puneți 160g de iaurt/kefir, observați că al meu este ceva mai lichid, așa recomand să-l alegeți.
Amestecați bine.
La final adăugați 130g de făină, 1 linguriță praf de copt și 40g de cacao.
Amestecați bine cu telul sau mixerul până compoziția este uniformă și fără cocoloașe.
Acum avem 2 aluaturi - cu dovleac și cacao.
Așterneți cu hârtie de copt o tavă de 24-26cm în diametru.
Puneți în mijlocul tăvii 2 linguri de aluat cu cacao.
Exact în mijloc și deasupra aluatului de cacao, puneți 2 linguri de aluat cu dovleac.
Continuați să puneți alternativ 2 și 2 linguri din fiecare aluat, exact în mijlocul stratului anterior.
Nu îl întindeți, nu scuturați, aluatul singur se dispersează dinspre mijloc spre margini.
La final veți obține așa o prăjitură zebra cu dovleac și cacao, în straturi, foarte colorată și frumoasă.
O coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 50-60 de minute. La final puteți face testul scobitorii, pentru a fi siguri că nu-i crudă în mijloc.
Lăsați să se răcească complet.
Și o secțiune mai aproape - foarte fragedă, moale, aromată, delicioasă!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.