De ceva timp recunosc că gătesc mai puțin piept de pui, dar totuși îl preferăm neapărat la șnițele de pui și în această rețetă de piept de pui la cuptor cu cașcaval și ceapă (sau ciuperci din conservă). Sunt de fapt tot niște șnițele, dar coapte, crusta de cașcaval este delicioasă, iar stratul din mijloc de ceapă sau ciuperci face pieptul de pui mult mai fraged și gustos, deloc uscat.
Pregătesc chiar mai des aceste șnițele din piept de pui la cuptor decât șnițele clasice, este mai puțină treabă, dar și fum de la prăjeală în bucătărie. Copiii mei le adoră și de multe ori le combinăm cu salată sau cu orice altă garnitură de legume. Interesant este că, pot fi și fel principal, dar și aperitiv de carne după ce se răcesc și se taie bucăți mai mici, pe lângă niște chiftele sau pârjoale.
Ceapa poate fi înlocuită (pentru cei care nu o suportă sub nici o formă) cu ciuperci din conservă bine scurse, sau ciuperci proaspete mărunțite și călite bine.
Ungeți bine cu ulei o tavă mare de cuptor.
Eu prefer să o aștern cu hârtie de copt și apoi s-o ung pe aceasta cu ulei, astfel veți scăpa de spălatul anevoios al tăvii după coacere.
Pieptul de pui îl mai tăiați/feliați în 2-3 bucăți (de preferat pe lung) și le aranjați pe un fund de bucătărie.
Acoperiți cu folie de plastic, așa carnea fragedă nu se va rupe când o bateți cu ciocanul de șnițele.
Acum bateți atent bucățile de pui cu ciocanul de șnițele, încercați să nu exagerați, feliile nu trebuie să fie prea subțiri.
Le aranjați una lângă alta în tava pregătită la pasul 1.
Pe fiecare bucățică de carne presărați puțină sare și piper negru măcinat.
Le ungeți cu puțină maioneză, sau smântână.
Curațați ceapa și o tocați felii subțiri julienne, sau cubulețe medii.
Le distribuiți peste toate bucățile de piept de pui.
La final răzuiți deasupra cașcavalul, folosiți răzătoarea cu găuri clasice mari rotunde.
Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 30-40 de minute, sau până se rumenesc frumos bucățile de pui.
Imediat cât sunt calde, le separați atent cu o spatulă una de alta.
Dacă lăsați să se răcească în tavă așa cum sunt, cașcavalul se va întări și va fi mai greu să le separați una de alta.
Nouă ne place foarte mult acest piept de pui servit ca mâncare principală, caldă, pe lângă o salată sau legume mexicane, piure sau altă garnitură simplă.
Dar de foarte multe ori îl folosesc și ca aperitiv rece, după ce se răcesc, bucățile de carne se pot tăia și servi ca aperitiv pe lângă chiftele sau alte mezeluri de casă. Este delicios în sandwichuri, lipii, etc.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.