Sparanghelul este o garnitură mai puțin comună în farfuriile noastre și de fiecare dată nu prea aveam chef să mă complic cu multiplele manevre pentru a-l găti ca la carte. Totul s-a schimbat când am prins la el un preț mai bun în magazin și am zis să îl gătesc totuși, dar mai repede - șotat simplu la tigaie cu puțin unt.
Și am dat lovitura, chiar și copiii l-au mâncat cu plăcere, a fost bun cald și rece, aromat de la unt, puțin elastic și crocant la exterior, moale și gustos în mijloc. Cu siguranță va face parte din garniturile noastre preferate și rapide la pește sau carne, așa cum a devenit Broccoli gătit corect.
În primul rând și obligatoriu, trebuie să rupeți capetele lemnoase la fiecare tijă de sparanghel. Totul e simplu - ușor îndoiți de fiecare și lăsați să se rupă de unde vrea, așa vă asigurați că sparanghelul va fi fraged și fără ațe.
Apoi tăiați sparanghelul în bucăți de 2-3 cm lungime.
Puneți-le într-o sită și le clătiți sub jet de apă rece la robinet.
Lăsați să se scurgă bine de apă.
Într-o tigaie adâncă încălziți bine untul împreună cu uleiul de măsline.
Uleiul de măsline va ajuta untul să nu se ardă în procesul de gătire.
Adăugați sparanghelul și amestecați.
Continuați să-l gătiți la foc mare, periodic amestecați.
Iar când observați că sparanghelul se rumenește puțin, potriviți de sare și închideți focul.
La fel îl puteți asezona cu usturoi pisat și puțină zeamă de lămâie, noi l-am lăsat simplu ca să-i simțim gustul normal și să-l accepte copiii.
Îl puteți servi ca garnitură la pește, carne, ouă, etc. Este delicios cald, dar chiar și rece (eventual ușor reîncălzit).
Am observat că tijele mai groase sunt mai gustoase gătite astfel, deci vedeți cum alegeți legăturile de sparanghel din magazin.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.