Excepțională această prăjitură cu cireșe, fapt confirmat de toți degustătorii gurmanzi din familia noastră, inclusiv și de cei care nu prea iubesc deserturile! Stratul de cireșe gelifiate este minunat, iar pandișpanul moale e aromat și infuzat cu zeamă de la cireșele coapte.
Am pornit prăjitura răsturnată cu cireșe de la varianta cu mure, de aici, dar deși am intuit că va fi delicioasă, mi-au fost depășite cu mult așteptările. Recomand neapărat să salvați rețeta și chiar s-o aplicați la alte fructe de sezon.
Toate ingredientele și cantitățile sunt pentru o formă de 26cm în diametru, dacă aveți dimensiuni diferite, adaptați rețeta.
Radeți coaja de la o lămâie (doar partea galbenă și fină!) și stoarceți separat zeama.
Spălați cireșele și le curățați de sâmburi, eu o fac cu dosul unui ac de siguranță - metoda bunicii, să rămână cireșele cât mai întregi.
Adăugați peste cireșele curățate zeama de lămâie, 3 linguri de zahăr și 1 lingură de amidon. Amestecați toată compoziția bine cu lingura și o lăsați puțin până pregătim pandișpanul.
Luați o formă rotundă de aproximativ 26cm în diametru, o ungeți cu puțin ulei și așterneți cu hârtie de copt, neapărat cu bordurile ridicate și pe margini.
Eu o ung cu ulei doar pentru ca să se lipească mai bine hârtia de copt de pereții și fundul tăvii.
Într-un bol puneți 2 ouă, restul de zahăr (am pus din el 3 linguri la cireșe), 2 lingurițe esență de vanilie și coaja rasă de lămâie de la pasul 1.
Amestecați bine compoziția cu un tel sau lingură.
Adăugați untul topit și iarăși amestecați.
La final puneți făina și praful de copt.
Iarăși amestecați bine până obțineți un aluat dens și fără cocoloașe.
Turnați compoziția de cireșe în tava pregătită.
Aveți grijă cireșele să acopere cât mai bine fundul tăvii, într-un singur strat.
Peste cireșe puneți aluatul, îl distribuiți uniform cu lingura pe toată suprafața.
Coaceți prăjitura cu cireșe în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 40-45 de minute, sau până blatul de deasupra este rumenit bine.
După cuptor lăsați așa în tavă să se răcorească timp de 30-40 de minute.
Apoi puneți peste tavă o farfurie cu dosul în sus și întoarceți-o invers.
Luați atent tava și hârtia de copt la o parte, prăjitura va rămâne pe farfurie cu stratul de fructe în sus.
Lăsați neapărat 2-3 ore să se răcească pe masă, așa blatul se va infuza cu siropul copt de la cireșe.
Apoi feliați și savurați, prăjitura cu cireșe răsturnată este fragedă, delicioasă, aromată - perfectă!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.