Scarpaccia este un fel de tartă rustică italiană (din regiunea Toscana), de obicei subțire, mai mult ca o turtă puțin crocantă, extrem de bună și apropo, vegană. De mai mult timp vroiam să încerc această rețetă și acum a venit momentul, fiindcă am cules din grădină vreo 4 zucchini/dovlecei care trebuiau utilizați repede și fără prea multe bătăi de cap.
De obicei în scarpaccia se folosesc și flori de zucchini, eu nu le aveam așa că am preparat-o așa simplă. Nouă ne-a plăcut mult anume faptul că este subțire și crocantă, cu gust puțin dulceag de la dovlecei și ceapă coaptă. Deși inițial mă gândeam că data viitoare poate s-o fac puțin mai groasă, după degustare am decis că totuși o preferăm subțire.
La textură și gust se aseamănă mult cu niște frigănele de dovlecei, dar puțin mai crocante, mult mai rapid de preparat și fără ouă.
Spălați dovleceii și-i tăiați felii foarte subțiri, aici aș recomanda neapărat un feliator de tip mandolină, să obțineți feliile subțiri și uniforme într-un mod rapid și simplu.
Peste dovlecei adăugați și ceapa tăiată fideluță subțire.
Puneți 1 linguriță de sare și puțin piper negru măcinat.
Amestecați totul bine cu mâinile timp de 5 minute, până veți observa că dovleceii încep să lase apă și se fac moi.
Mutați compoziția de legume într-o sită, iar aceasta o puneți într-un bol.
Peste zucchini puneți o farfurie și deasupra 1-2kg de greutate, aici am improvizat din 2 borcane cu sos de roșii pentru paste și pizza.
Lăsați așa 2 ore pe masă din bucătărie.
După acest timp observați că în bol se va aduna ceva zeamă de dovlecei.
Peste aceasta adăugați 120g de făină albă, 40g de mălai și 1 lingură ulei de măsline.
Amestecați bine cu un tel, dacă aluatul este gros și dens mai turnați în el aproximativ jumătate pahar de apă.
Trebuie să fie la final ca o smântână mai lichidă.
Turnați acest aluat peste legume și amestecați foarte bine.
Așterneți cu hârtie de copt o tavă mare de cuptor, o stropiți și ungeți cu puțin ulei de măsline.
Puneți compoziția de scarpaccia în tavă și o distribuiți uniform pe toată suprafața.
În plus recomand neapărat s-o presați bine, o puteți face cu lingura sau mai simplu dacă așterneți peste legume o altă hârtie de copt și presați cu palmele peste ea.
Luați la o parte hârtia și observați cât de uniform a ieșit.
Stropiți tarta deasupra cu puțin ulei de măsline.
Presărați și puțin rozmarin mărunțit, pentru un gust cât mai autentic.
O coaceți în cuptorul preîncălzit la 220 de grade timp de 35-40 de minute, sau până se rumenește frumos.
Dacă aveți regim de ventilație în cuptor, puteți să-i dați drumul, astfel tarta va fi mai crocantă și delicioasă.
Lăsați să se răcească minim 1 oră în tavă, apoi puteți s-o feliați și savurați.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.