Încă o amintire culinară delicioasă cu inspirație grecească, creveții saganaki au fost printre preferații mei în vacanță și bineînțeles era neapărat să vă arăt cum se fac acasă, din ingrediente simple și la îndemână. În Grecia sosul Saganaki este clasic, cu el se servesc majoritatea fructelor de mare (creveți, calamar, midii, etc.), puiul, dar chiar și ouăle ochiuri coapte (voi pune și această rețetă neapărat pe site).
Mai jos în pași, acolo unde pun creveții în sosul saganaki puteți să adăugați orice fructe de mare preferate călite, carne de pui prăjită, sau doar să spargeți niște ouă ochiuri. Restul pașilor sunt cam la fel, deci nu ezitați să încercați orice combinație cu acest sos grecesc delicios.
În primul rând pregătiți și curățați creveții, eu prefer să-i cumpăr proaspeți, din aceștia mai gri, pentru un gust mai intens.
Dacă luați creveți congelați, neapărat să-i decongelați dinainte, clătiți bine și uscați de apă cu niște șervețele de hârtie.
Apoi măsurați și adunați restul ingredientelor pentru rețetă, să le aveți la îndemână pentru că procesul de gătire este destul de rapid.
Pornți și preîncălziți cuptorul la 200 de grade.
Încălziți bine uleiul de măsline în tigaie, puneți creveții și-i rumeniți la foc iute pe ambele părți.
Imediat cum sunt gata, veți observa că își schimbă culoarea, le mutați din tigaie într-o farfurie și lăsați puțin la o parte.
În aceeași tigaie și ulei în care ați rumenit creveții, puneți la călit o ceapă tăiată mărunt.
Când ceapa începe să se rumenească, adăugați usturoiul tocat, amestecați și lăsați 1 minut.
Apoi puneți 1 lingură de pastă de tomate, amestecați bine și căliți încă 2 minute.
Adăugați roșiile pasate, sarea, piperul negru măcinat, și zahărul (acesta reduce puțin gustul acidulat al roșiilor).
Turnați vinul (sau Ouzo), puneți anasonul dacă aveți și vreți gustul să fie cât mai autentic.
Amestecați bine sosul, mai potriviți de sare după gustul dvs și lăsați să fiarbă încet timp de 10 minute.
După aceasta am turnat sosul de roșii într-o formă de sticlă termorezistentă, dar dacă aveți tigaia potrivită pentru a fi folosită în cuptor, puteți să omiteți acest pas.
Aranjați în tavă creveții căliți în primii pași și bineînțeles turnați deasupra sosul pe care îl lasă în farfurie.
Deasupra puneți jumătate din brânză feta mărunțită cu degetele și jumătate din pătrunjelul tocat.
Mutăți tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, timp de 10 minute.
Peste 10 min scoateți tava din cuptor, adăugați deasupra restul de brânză feta mărunțită și pătrunjel, o întoarceți în cuptor încă pentru 10 minute.
Între timp pregătiți niște lipii grecești sau pâine pentru a servi creveții saganaki.
Eu cumpăr de la raionul de produse congelate aceste lipii grecești clasice, le tai felii și aranjez într-o tavă de cuptor, le stropesc cu puțin ulei de măsline, oregano și usturoi uscat, apoi le încălzesc puțin în cuptor, timp de 5 minute maxim.
Creveții saganaki se servesc imediat după ce le scoateți din cuptor, dar nouă ne-au plăcut și calzi sau chiar reîncălziți.
Le savurați cu lipii, pâine, sau orice altă garnitură preferați.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.