Astăzi vreau să vă arăt cum se prepară unul din deserturile copilăriei mele - învârtitele cu sfeclă de zahăr și nuci, foarte populare în zona de nord a Moldovei unde se cultivă sfecla de zahăr (am fost chiar și eu cu părinții câțiva ani la rând în câmp să ajut la strâns și curățat sfecla). Bunica și mama pregăteau aceste plăcinte în formă de rulouri, sau învârtite mai pe moldovenește, atunci când făceau pâinea la cuptorul cu lemne, deci foloseau același aluat de pâine și la învârtite.
Am căutat mult timp semințe de sfeclă să plantez în grădina anume pentru aceste plăcinte. Primăvara le-am găsit la un magazin de semințe în piață, iar luna trecută am smuls primele sfecle pentru a ne delecta cu aceste plăcinte.
Dacă vreodată aveți ocazia să le gustați sau preparați, nu ezitați deloc, sunt delicioase, cu aroma specifică de zahăr caramelizat și nuci prăjite.
Așa arată sfecla de zahăr, în caz că nu știți.
Eu am cultivat-o în grădina proprie, cu semințe găsite într-un magazin din piață, de la firma Agrosem. Ciclul de plantare și recoltare este cam la fel ca și la sfecla roșie, doar că cea de zahăr se recoltează numai toamna.
Curațați și spălați bulbii de sfeclă, apoi le treceți prin răzătoarea medie.
Într-un ceaun sau tigaie mai adâncă încălziți 50 ml de ulei și puneți sfecla la călit.
O gătiți la foc mediu, amestecând periodic.
Procesul durează destul de mult, dar sfecla este gata abia atunci când se caramelizează și își schimbă culoarea. Neapărat să aveți răbdare și s-o rumeniți bine, altfel plăcintele vor avea un gust pregnant de sfeclă și nu de caramel.
Atunci adăugați nucile, mai căliți 10 minute totul împreună.
Gustați de zahăr, s-ar putea să mai trebuiască de adăugat, dacă ați pus multe nuci sau sfecla nu a fost prea dulce.
Lăsați umplutura de sfeclă și nuci să se răcească bine, iar în acest timp pregătiți aluatul pentru plăcinte.
Preparați un aluat clasic cu drojdie, ca cel de pâine de casă:
- dizolvați în apă caldă drojdia uscată, 1 lingură de zahăr și 1 pahar de făină, lăsați 10 minute;
- apoi adăugați 2-3 linguri de ulei, 0.5 linguriță de sare, restul de făină și frământați un aluat neted și deloc lipicios, chiar puțin mai tare;
- lăsați-l 30-60 de minute să crească și să se odihnească.
După acest timp tăiați din aluat bucăți cam de mărimea unui pumn.
Modelați bile din el și lăsați-le 10 minute la odihnit pe masă, acoperite cu un prosop.
Apoi întindeți cu făcălețul fiecare bilă într-un cerc de 3-4 mm grosime, ungeți fiecare din el cu puțin ulei și lăsați 5 minute să se odihnească.
Luați fiecare foaie de aluat și o întindeți cu mâinile pe masă (trageți de ea atent cu degetele în toate părțile), să fie în formă de dreptunghi foarte subțire și lung.
Puneți umplutura pe 2/3 din foaie, cât mai generos, să nu vă zgârciți și rulati.
Fiindcă la mine rulourile au fost foarte lungi, eu le-am tăiat cu un cuțit să fie exact cât dimensiunea tăvii de cuptor.
Pe parcurs ce le modelați și formați, aranjați-le apoi în tava de cuptor așternută cu hârtie copt (optional).
Dați în cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru aproximativ 45-50 de minute.
Când se rumenesc frumos și sunt gata, le scoateți din cuptor și cât sunt așa fierbinți ungeți cu puțin ulei de floarea-soarelui deasupra. Acesta le va frăgezi crusta după răcire.
Acoperiți plăcintele cu prosop și lăsați-le să se răcească complet, au gustul cel mai bun anume atunci.
Apoi feliați și savurați, sunt foarte gustoase, poate și pentru că sunt cu gust de acasă...
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.