Paine de casa Reteta VIDEO

reteta premium
Paine de casa

Inca o reteta mostenita de la mama si bunica, de fapt nici reteta nu este - o regula generala cum se face painea, din ea rezulta multe alte derivate de paine(cu tarate, cu secara, dovlecei, alba, etc). Acasa la noi se facea la cuptor cu lemne, iar mama facea paine pentru 2 saptamani(vreo 10 bucati). Aici cantitatile de ingrediente sunt pentru 2-3 paini, da marimea tavilor de cozonac. La felse pot adauga si alte tipuri de faina, ca sa o faceti mai sanatoasa si dietetica - faina alba, faina de secara, de tarate, neagra, seminte de in si susan macinate. Daca o preferati alba puneti toata faina sa fie alba, de fapt reteta de paine de casa de la mama asa este, numai cu faina alba.

Observati in reteta video ca am facut 3 painici mai mici, mai jos in reteta pe pasi le aveti in aceeasi cantitate de aluat dar pentru 2 paini mai mari.

Inca o chestie, varianta cea mai simpla este sa faceti painea cu apa calda, aici e curata si filtrata cu cana Brita(le gasiti pe site-ul kitchenhop). Dar mama mai avea si micile ei secrete, punea zer sau lapte si iesea painea si mai pufoasa, mai frageda.

Ingrediente

Apa
500 ml
Drojdie uscata
2 linguri
sau 50g drojdie proaspata
Zahar
1 lingura
Ulei de floarea soarelui
4 linguri
Sare
1 lingurita
Faina
750 g
puteti combina aici diferite tipuri de faina

Pasi de urmat

1

Atentie! Daca faceti 3 paini, vor fi un pic mai mici si mai frumoase - ca in reteta Video.

Intr-un bol mai mare se toarna apa calda, zaharul,drojdia si un pahar de faina alba(in video nu am pus). Amestecati cu un tel sa se uniformizeze.

2

Lasati aproximativ 10-15 minute sa se activizeze drojdia, se vor vedea niste bule de aer in maia.

3

Apoi adaugati uleiul, sarea, amestecati bine. Urmeaza sa puneti faina alba simpla sau amestec de diverse tipuri de faina.

4

In functie de tipul fainii s-ar putea sa varieze cantitatea finala, va orientati dupa textura aluatului.

La mine a luat 750-800g in total.

La inceput amestecati toate ingredientele cu o lingura pana se leaga, apoi cu mainile.

5

Apoi presarati faina pe o planseta sau direct pe masa, scoateti aluatul si il framantati, adaugand faina daca este nevoie - trebuie sa fie un aluat moale, dar sa nu se lipeasca de maini.

6

Ungeti cu ulei bolul in care ati preparat coca. Aluatul de mai sus il puneti in bol, acoperiti totul cu folie de plastic si lasati sa creasca pana se umple recipientul(40-60 de min).

Abonamentul Premium (cu plata) iti permite sa vezi pasii retetelor premium in aplicatia LaLena:
1. Daca nu ai aplicatia, click aici
2. Apasa butonul Versiunea Premium din pagina retetei in aplicatie
Sau vizioneaza reteta video.
Gasesti aceasta reteta si in cartea noastra Top 50 rețete pas cu pas Top 50 rețete pas cu pas
Cantitate: 2 kg (2-3 paini)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:
Nota: 5 (32 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 167

Um.Maitha
Um.Maitha 12 feb 2021, 14:39

Lena spune te rog faina - cite pahare au mers

lena
Elena (lena) Um.Maitha 12 feb 2021, 14:40

Aproximativ 5 pahare.

cecaterina
cecaterina 10 mai 2020, 22:20

Scuze pt eroare...multumesc mult ca existi🤗

cecaterina
cecaterina 10 mai 2020, 22:19

Multumesc mult pt ca existi...am invat sa fac paine🙈...yuppyyyy

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
corina cafy
Corina Ok (corina cafy) 24 nov 2017, 13:39

Prima mea paine...a iesit super buna, nici nu a apucat sa se raceasca ,ca deja a fost atacata....mersi pentru reteta

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Sin Elena
Sin Elena 12 oct 2017, 15:23

Poza mea pentru concurs

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Herlo Laura
Herlo Laura 06 ian 2017, 21:01

Primele paini .nu le-am mai impletit .....cred ca de emotii.au iesit foarte bune.De aprox un an va tot incerc diferite retete delicioase...multumec pt explicatii.poze si rabdare.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Herlo Laura 09 ian 2017, 11:47

Cu mare placere Laura, sa aveti spor si pofta mare in continuare, multumesc de poze!

Daniela B.
Daniela B. 07 dec 2016, 14:42

Foarte buna.... Mulțumesc Elena de multe sfaturi adevărate si de folos... Numai o mică problemă am,uneori uite așa îmi crapă piinica... Am lăsat 30 la dospit după ce am pus-o în tavă și a fost si cuptorul preîncălzit, de data asta am pus 3 linguri de drojdie fiindcă nu mi-a ajuns 4 poate de asta, am făcut porție dubla... Frumoasa...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Daniela B. 07 dec 2016, 19:41

Incearca s-o lasi 45-50 de minute, s-ar putea sa se rezolve :)

eduardu
Eduardu (eduardu) 19 ian 2016, 22:15

foarte buna a iesit,am pus si un pic de iaurt de casa ca-l aveam de ceva timp prin bucatarie si nu stiam la ce sa-l folosesc! painea a fost buna si dupa 5 zile,la fel de pufoasa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Cristina Larisa
Cristina Larisa 26 apr 2014, 18:13

Am facut si eu,fara reteta ta,nu as fi reusit! Sunt incepatoare si ma ajuta enorm retetele tale,ca sunt bine explicate! multumim pentru retete! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
anamariau
anamariau 05 ian 2012, 14:48

Doamna Lena, va multumesc mult pentru aceasta reteta. In trecut imi era cam teama sa ma apuc sa fac ceva cu aluat, dar acum aceasta teama a trecut pentru ca va rog sa va uitati ce minunatie mi-e reusit. Si asta multumita dumneavoastra si a modului in care ati explicat pas cu pas.

Am sa revin si pentru alte retete. Numai bine!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile