Condimentul Khmeli-Suneli, sau Hmeli-Suneli, este un condiment de bază în bucătăria oricărei gospodine din Georgia sau Armenia. Este esențial în majoritatea mâncărurilor și sosurilor caucaziene, are o aromă bogată și foarte interesantă, se poate folosi cu succes la toate tipurile de carne, pește, sosuri de roșii, adjika, orez, etc.
Mult vestita și populara carne la grătar - Shashlykul caucazian, se poate pregăti tot cu el, mie îmi place mult să-l folosesc în special pentru a găti pui la cuptor (pulpe sau întreg).
De obicei îl mai cumpăr gata când merg acasă la mama în Rep. Moldova, este un condiment comun care se găsește în mai toate magazinele din fostele țări sovietice. Dar fiindcă nu merg atât de des acolo, am zis să-l pregătesc singură acasă cu ingrediente care se găsesc aici la noi în România. Sunt foarte multe variante pentru a pregăti Khmeli-Suneli, eu am ales combinația în care să am toate ingredientele disponibile și la îndemână aici la noi.
Singurul ingredient pe care nu îl găsiți chiar la orice supermarket este Schinduful, dar cu siguranță este destul de popular și îl puteți cumpăra în plafare sau online.
Cel mai greu aici este să adunați și să găsiți toate condimentele din compoziție. Schinduf eu am găsit la plafarul din cartier, am văzut și la Farmacia Tei.
Măsurați atent toate ingredientele conform rețetei și le puneți într-un bol sau farfurie adâncă.
Amestecați bine.
Apoi le măcinați foarte fin într-o râșniță de cafea.
Păstrați într-un borcan uscat închis ermetic și folosiți la ce aveți nevoie.
Este minunat în combinație cu orice carne, sosuri, pește, orez, etc.
Urmează să vin în continuare și cu alte rețete din bucătăria caucaziană, deci să fiți pe fază.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.