După câțiva ani de teste și încercări, în sfârșit am reușit să fac o rețetă exemplară de plăcintă grecească cu spanac și feta, sau Spanakopita. Umplutura este perfect echilibrată, ușor aromată cu note grecești, iar aluatul de casă foietat are textura exact așa cum îmi place și gust plăcut de unt. Anii trecuți am încercat să fac plăcinta cu foi de plăcintă din comerț, iese și așa, dar era prea foietată și chiar imposibil de servit pentru că se dezmembra de tot plăcinta la portionare. Cu greu am găsit o variantă mai tradițională de Spanakopita cu aluat de casă și mă bucur tare mult că a ieșit după placul nostru.
Am fost plăcut surprinsă pentru că și copiii au apreciat Spanakopita, oricum pentru cei mai mofturoși puteți regla procentul de verdeață versus brânză, puneți din care le place mai mult și cu siguranță va fi bine. Recomand cu mare încredere rețeta, dacă vreți o plăcintă grecească cu spanac și feta adevărată și gustoasă, nu ezitați s-o încercați.
Cu 3-4 ore înainte, sau chiar cu 1 zi, pregătiți aluatul foietat de plăcintă și îl lăsați la frigider până aveți nevoie.
Deci, într-un bol mare puneți 500g de făină, adăugați 1 linguriță de sare, 200ml de apă și 200ml de ulei de măsline. Amestecați totul bine cu o lingură, apoi cu mâinile până se formează aluatul.
Mai frământați-l pe masă până este uniform, apoi îl tăiați în 2 bucăți. Modelați din fiecare câte o bilă și lăsați pe masă să se odihnească 10 minute.
Vreau să menționez aici că aluatul este moale, plăcut, deloc lipicios și ușor de lucrat.
După acest timp, întindeți cu făcălețul din fiecare bilă o foaie subțire în formă ovală sau dreptunghi (vă ajutați pe masă cu făină, să nu se lipească).
Ungeți-o cu un strat subțire de unt moale, vă ajutați cu dosul lingurii sau o pensulă.
Împăturiți foaia în jumătate și iarăși ungeți deasupra cu unt.
Din nou îndoiți în jumătate și ungeți cu unt.
Iarăși îndoiți, nu mai ungeți cu unt, doar mutați atent aluatul format pe o farfurie presărată cu făină și îl acoperiți cu o folie de plastic. Puneți la frigider pentru minim 3-4 ore, sau mai mult, până aveți nevoie de el.
Repetați pașii 3-7 și cu cealaltă bilă de aluat - întindeți, ungeți cu unt și împăturiți. O puneți și pe ea la frigider, astfel vom avea la rece 2 bucăți de aluat pregătite pentru plăcintă.
Alegeți frunzele de spanac, le tăiați tulpinile, acestea nu se folosesc în rețetă. Procesul de spălare și scurgere îl găsiți detaliat explicat în Rețeta de spanac cu usturoi, pașii 1-3.
Apoi le tăiați în bucăți mai mari, presărați 1 linguriță de sare și le presați/frecați bine cu mâinile până scad în volum și se înmoaie.
Le mutați într-o sită, puneți o farfurie și greutate peste ele (la mine au fost 2 sticle de vin) și lăsați să se scurgă bine de zeamă timp de 30-40 de minute.
După scurgere puneți frunzele de spanac înapoi în bol, adăugați peste ele mărarul spălat și tocat mărunt, la fel și menta cu ceapa verde.
Adăugați brânza feta sfărâmată bine cu mâinile, 3 ouă și puțină sare și piper negru măcinat după gust.
Ungeți cu puțin ulei o tavă mare de cuptor, a mea este clasică de aproximativ 30x35cm.
Întindeți cu făcălețul prima foaie de aluat, vă ajutați cu făină pe masă, dimensiunea finală o reglați așa ca să aveți și puțină bordură ridicată în sus pe tavă. Observați în poză cum am aranajt-o pe a mea.
Puneți umplutura de spanac și brânză în tavă și o distribuiți uniform pe toată suprafața.
Întindeți și a 2-a foaie de aluat și mutați în tavă, trebuie să fie suficient de mare cât să acopere toată umplutura.
Lipiți marginile plăcintei și o înțepați din loc în loc cu un cuțit.
O ungeți deasupra cu puțin ulei de măsline sau unt topit.
Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 50-60 de minute, sau până se rumenește uniform.
După coacere lăsați complet să se răcească, apoi porționați și serviți cu mare plăcere.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.