Am încercat prima dată Muhammara acum 2 ani în Egipt și a fost dragoste de la prima gustare, de atunci mi-a rămas în gând să prepar neapărat rețeta acasă. Am găsit într-un final varianta care seamănă perfect cu ce am gustat acolo - un dip de ardei copți cu gust intens și arome foarte subtile orientale.
Îmi place foarte mult textura, chiar mai mult decât la Hummus, iar de acum încolo am neapărat în congelator câțiva ardei copți gata curățați anume pentru Muhammara. Vă salvează rețeta și atunci când vreți repede să pregătiți o masă festivă mai interesantă (și vegană, eventual), acest aperitiv cu note orientale va fi foarte apreciat - chiar arată bine și gustul este pe măsură.
În primul rând pregătiți ardeii copți pentru rețeta de muhammara, eu de obicei fac mai mulți și congelez pentru a face și altă tură de pate.
Deci, într-o tavă aranjați ardeii kapia roșii și-i puneți în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, de preferat cu ventilație (va avea efect de air fryer).
În acest timp mai deschideți cuptorul și întoarceți atent ardeii de 2-3 ori, până vedeți că s-au rumenit frumos pe toate părțile.
Imediat cât sunt fierbinți îi aruncați într-o oală și acoperiți cu capac deasupra, lăsați așa 20-30 de minute.
După acest timp se vor curăța mult mai ușor de coajă fiindcă se aburesc.
Deci curățați ardeii de coajă, semințe și cotor.
Acum puneți toate ingredientele pentru muhammara într-un blender sau robot de bucătărie care macină fin - ardeii copți, nucile și restul ingredientelor conform listei.
Apropo, nucile le puteți coace puțin dinainte dacă vreți un gust și aromă mai pronunțate, dar nu este obligatoriu.
Blendați bine, insistați cât mai mult ca să fie un pate fin și uniform.
Pe parcurs mai gustați de sare, după gustul dvs.
Dacă vreți un pate mai lichid sau mai gros, reglați pe viitor textura din cantitatea de pesmet adăugat - mie îmi place să fie tartinabil, dar să nu curgă.
Întindeți cu o lingură pe un platou pasta formată, sau puneți într-o farfurie plată cu borduri.
Deasupra mai stropiți cu puțin ulei de măsline bun.
Decorați cu bucățe de nuci și niște pătrunjel tocat, muhammara este gata, o puteți servi imediat sau o puteți lăsa la frigider până aveți nevoie.
Este absolut delicioasă, servită cu pâine proaspătă sau lipii chiar impresionează prin gustul complet și deosebit.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.