Zilele trecute trebuia sa gasesc o solutie pentru a gati rapid gustarea de scoala a fetelor mele. Fiindca avem un vecin generos cu livada de mere langa casa de vacanta, am zis sa fie ceva cu mere, comod de luat la pachet, bineienteles gustos si cu aspect care sa le placa, adica briose (acestea au succes oricand si cu orice!).
Astfel, am preluat aluatul meu preferat de briose de le reteta Brioselor cu Afine si l-am adaptat la briosele cu mere. Iar ca sa nu fie plictisitoare, m-am gandit sa adaug o crusta crocanta de scortisoara, idee care s-a dovedit a fi foarte reusita - au iesit briose nu doar delicioase, dar si frumoase.
Deci recomand cu mare incredere aceste briose cu mere, sunt aromate, fragede, extrem de gustoase, iar scortisoara o puteti folosi la crusta, asa cum scrie in reteta, sau o presarati peste cubuletele de mere, ori ambele combinate.
Amestecati bine cu telul intr-un bol cele 2 oua, 200g de zahar, 1 lingurita esenta de vanilie si 0.5 lingurita de sare.
Apoi tot aici turnati treptat 120ml de ulei si amestecati pe parcurs, sa se incorporeze.
Puneti 160g de smantana sau iaurt, amestecati.
Adaugati 250g de faina si 10g praf de copt (1 plic), amestecati bine cu telul pana compozitia nu mai are cocoloase.
Spalati merele, le curatati de coaja si cotor, apoi taiati cubulete mici.
Adaugati peste ele 0.5 lingura de faina si amestecati bine. Pe langa faina puteti sa mai puneti niste scortisoara, daca vreti aroma ei sa fie mai intensa in briosele cu mere.
Adaugati cuburile de mere in aluat si amestecati putin sa se distribuie uniform.
Umpleti formele de briose cu aluat, aveti grija sa nu fie mai mult de 2/3 pline, lasati loc sa creasca.
Formele mele sunt din silicon si nu necesita sa fie unse sau asternute cu hartie, daca aveti forme clasice, neaparat le puneti hartie de briose si le ungeti cu putin ulei.
Pentru crusta - intr-o cana amestecati 4 linguri de zahar cu 1 lingurita de scortisoara.
Presarati cate putin din acest amestec peste aluatul din forme.
Le coaceti in cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 30 de minute, sau pana se rumenesc uniform.
Lasati sa se raceasca complet in forme, apoi le scoateti si savurati cu mare placere, sunt fantastic de bune si fragede chiar si a doua zi, daca mai raman :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.