Eu am o sensibilitate deosebită pentru rețetele de familie, moștenite de la mama, bunica, mătușa, etc. Așa că atunci când o minunată doamnă Mihaela mi-a povestit despre tortul de portocale de la mama ei pe care îl face de zeci de ani de zile, nu am ezitat deloc să-i cer rețeta și să-l testez.
A ieșit exact cum trebuie să fie un tort exemplar - fantastic de bun, fraged, aromat, generos, chiar vă recomand să-l încercați și savurați cu toată familia. Vedeți la ultimul pas și o secțiune perfectă din el.
Am respectat exact rețeta primită, poate pe viitor revin cu unele mici modificări la cantitatea de zahăr și modul de aromatizare, pandișpanul și el merge făcut după rețeta proprie preferată, doar cu adăugire de zahăr aromat cu portocale în locul zahărului simplu.
Primul pas este să spălați foarte bine portocalele, eventual chiar să le lăsați o oră într-un bol cu apă, să se hidrateze coaja.
După acest timp le ștergeți și sunt gata de utilizare.
Apoi scoateți cu un cuțit coaja de pe ele, de parcă ați curăța niște cartofi.
Încercați să luați mai puțin din partea albă.
Puneți într-un bol 700g de zahăr cubic și cojile de portocale, apoi cu mâinile începeți și insistați bine să le frecați și agitați, să-și lase aroma cât mai mult în zahărul cubic.
Am înțeles că zahărul cubic se folosește anume pentru că are marginile ascuțite și acestea intră mai bine în cojile de portocale preluând uleiul aromatizat natural. Doar să aveți grijă că veți face un peeling foarte intens la degete, încercați să folosiți mănuși mai groase de plastic eventual.
Apoi puneți cojile separat într-un bol, iar zahărul îl treceți și mărunțiți într-un blender până este fin și mărunț. În continuare vom folosi acest zahăr aromat în toți pașii rețetei.
Ca alternativă, ca să nu-mi rănesc mâinile, mă gândesc data viitoare să trec coaja de portocale prin răzătoarea mică și doar să amestec bine această coajă rasă cu zahărul simplu.
Blatul:
Pentru blat separați albușurile de gălbenușuri de la 8 ouă în 2 boluri mari.
În bolul cu gălbenușuri adăugați 8 linguri de zahăr de portocale și amestecați bine cu un tel sau mixer până se face spumă mai albicioasă.
Adăugați 5-7 linguri de făină (un pic mai multă făină dacă aveți ouăle mai mari) și 4 linguri de pesmet.
Amestecați bine cu telul să nu fie cocoloașe.
Albușurile le bateți spumă tare și le încorporați în 3-4 etape în compoziția de albușuri, amestecând atent și încet prin răsucire de sus în jos.
Așterneți la bază cu hârtie de copt o tavă de 26-28cm, apoi o ungeți cu puțin unt sau ulei și tapetați cu pesmet.
Pandișpanul îl coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 45 de minute, apoi lăsați să se răcească complet în tavă (chiar peste noapte).
După răcire îl tăiați în 3 blaturi mai subțiri cu ajutorul unui cuțit mare.
Crema:
Când aveți blatul gata și tăiat, vă apucați de cremă.
Într-un tuci, sau cratiță cu fund gros, puneți 5 gălbenușuri și 1 ou întreg, 4 linguri de făină, 6 linguri de zahăr de portocale, 500ml lapte și 20g de unt.
Puneți totul pe foc și amestecați continuu cu un tel până compoziția începe ușor să fiarbă și se îngroașă.
Acoperiți crema cu o bucată de folie alimentară și lăsați la răcit pe masa din bucătărie.
În același timp scoateți din frigider 300g de unt și lăsați să fie la temperatura camerei lângă oala cu cremă. În 5-6 ore ambele vor avea aceeași temperatură și veți putea să continuați cu crema.
În acest timp pregătiți siropul:
- amestecați 500ml de apă cu jumătate de pahar de zahăr de portocale, cojile de la portocale din primii pași, sucul de la o lămâie și sucul de la o portocală.
Lăsați să fiarbă 5 minute, apoi închideți focul și răciți.
Terminăm crema - într-un bol untul moale se mixează bine cu restul de zahăr de portocale rămas.
Treptat adăugați câte 1 lingură din crema de lapte (la temperatura camerei, la fel ca untul!) și mixați bine după fiecare.
Continuați până încorporați toată crema de lapte.
Montăm tortul:
Așezați prima foaie de blat pe un platou sau farfurie mare și o stropiți bine cu siropul pregătit mai sus.
Ungeți cu un sfert din cremă, așezați următoarea foaie, iarăși însiropează și puneți încă un sfert din cremă.
Așa continuați cu toate 3 foile de blat.
Nivelați bine crema de deasupra și pe borduri cu un cuțit (sau ornați după preferințe), ca și decor eu am tăiat julien subțire cojile portocale și le-am răsfirat pe toată suprafața.
Acoperiți tortul cu folie și puneți la rece pentru 10 ore minim.
După acest timp tăiați tortul de portocale și savurați din plin aroma și gustul, este extraordinar.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.