Salata copilăriei mele, nu știu de ce dar pe atunci nu se făceau atâtea tipuri de salată, la orice ocazie de bază era această salată, căreia rușii de fapt îi spun Olivie. Este salata care obligatoriu se pregătește de Revelion, fiind una din principalele mâncăruri festive.
Cred că din cauza că am mâncat prea mult din ea în copilărie, nu am mai făcut-o de vreo 5 ani, dar în ultimul timp aveam poftă, am preparat-o și iarăși m-a cucerit - mi s-a părut atât de bună :). Salata cred că o știe toată lumea, doar că aici vă spun rețeta așa cum mi se pare, cea mai gustoasă, și așa cum o fac rușii.
Metoda de prezentare nu este obligatorie, doar că am văzut-o mai demult pe un grup de discuții culinare și cred că se potrivește cu această salată :)
Puneți la fiert carnea, când începe să fiarbă luați spuma și faceți focul mic. Eu am fiert mai multă ca să fac și ciorbă din supa de carne. Lăsați 1.5 - 2 ore până fierbe bine și se face moale.
Cartofii și morcovii se spală bine și se pun la fiert. Faceți focul mic când încep să fiarbă și lăsați 30-40 de min.
Fierbeți ouăle 10 min și apoi le puneți în apă rece până vor fi gata celelalte ingrediente. Aici am fiert 6 ouă, 5 pentru salată și 1 pentru maioneză.
Carnea se scoate și se lasă un pic să se răcorească, legumele și ouăle le curățați de coajă și lăsați un pic și ele să se răcească.
Acum trecem la partea cu tăiatul - toate ingredientele de mai sus se taie cubulețe medii și se pun într-o cratiță mai mare sau bol de salată mai mare, să aveți loc de amestecat.
Apoi scurgeți mazărea de apă și adăugați la salată.
Tăiați cubulețe și castraveții murați, adăugați la restul ingredientelor.
Adăugați maioneza, piperul și sarea, dar atenți cu sarea dacă maioneza este suficient de sărată mai bine o adăugați după ce amestecați și gustați salata.
Asta-i cam toată procedura, puteți s-o serviți și într-un bol simplu sau într-un coșuleț ca în poză, după metoda de la următorii pași.
Acum să vă arăt repede cum se face acel coșuleț în care am pus salata, nu este obligatoriu să-l faceți, dar așa pentru informare să vă explic cum se face.
Pe o farfurie puneți 1-2 bucăți de pâine tăiate mai gros, în ele înfigeți niște sticks-uri sau grisine.
Apoi treceți firele de ceapă, alternând de fiecare dată ordinea în care începeți să le puneți. Așa continuați până ajungeți la înălțimea dorită a coșului.
Apoi ascundeți cu salată verde baza cu pâinea și gata. Arată frumușel coșulețul, merită să încercați o dată să-l faceți, când aveți chef de ceva mai deosebit.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.