Încă o salată super gustoasă, foarte consistentă și aspectuoasă - deși eu un pic am greșit, dar până la urmă am înfrumusețat-o și a arătat bine. Chiar merită s-o faceți, doar aveți grijă să luați ciuperci marinate suficiente, cam 3 borcane pentru așa o dimensiune ca a mea, sau 2 borcane pentru una mai mică.
Puteți vedea aici cum ar arăta dacă puneam suficiente ciuperci deasupra. O variantă cu ceapă verde aveți și aici.
Spălați morcovii și cartofii, le puneți la fiert pentru 40 de min, apoi le clătiți cu apă rece și curățați de coajă. Lăsați să se răcească bine.
Puneți la fiert și carnea, o fierbeți până este moale și apoi o răcoriți.
Fierbeți ouăle să fie tari. Le curățați apoi și lăsați să se răcească.
Ceapa albă o curățați, tăiați mărunt și o marinați cu 100 ml de oțet amestecat cu 100 ml apă și lăsați aproximativ 1 oră, până pregătiți restul ingredientelor.
Dacă folosiți ceapă verde, treceți peste acest pas.
Pentru a monta salata aveți nevoie de o cratiță sau o tavă de sticlă (eu am folosit din aia pentru cuptor). O ungeți cu ulei și așterneți cu folie alimentară, așa ca să acopere și bordurile bine.
Nu am avut timp să marinez ciuperci și am luat din comerț ciupercile de la Lutece, cele marinate. Dar aș recomanda să le marinați singuri dacă aveți timp, sunt mult mai bune.
Deci, ciupercile le scurgeți bine de marinadă.
În tava pregătită la pasul 4, puneți primul strat de ciuperci, cu căpățânile în jos. Peste el distribuiți ceapa marinată, scursă bine de apă și oțet, sau ceapă verde.
Apoi dați morcovul prin răzătoare și îl distribuiți peste stratul de ceapă, ungeți bine cu maioneză.
Apoi urmează un strat de castraveți în oțet, tăiați rondele - după el carnea tocată mărunt și iarăși ungeți bine cu maioneză.
Aici am făcut o poză la brânza topită de care aveți nevoie, din aia care nu este chiar lichidă, dar nici cașcaval clasic. Neapărat s-o țineți la congelator, ca să o puteți da prin răzătoare.
Dați prin răzătoare brânza topită, aveți grijă să vă mișcați repede ca se topește și nu prea o mai puteți rade.
În alt caz aș recomanda să folosiți un cașcaval simplu, dar mai moale.
Urmează stratul de cartofi dați prin răzătoare, îl ungeți cu maioneză.
Și ultimul strat este cel de ouă fierte date prin răzătoare. Îl ungeți bine cu maioneză și dați bolul cu salată la frigider pentru 8-10 ore, adică perfect ar fi să-l faceți seara și să-l serviți a 2-a zi.
Înainte de a-l servi faceți următoarea procedură:
Întoarceți cratița/bolul cu salată pe o farfurie pe care va fi servit, scuturați bine până se desprinde de pereții tăvii. Scoateți folia alimentară și înfrumusețați salata.
Eu am înfrumusețat-o în stilul la o poieniță verde - cu ceapă verde prin părți și frunze de pătrunjel deasupra.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.