Pate de naut (Hummus)

Reteta de hummus e foarte simpla dar, daca nu respectati micile detalii aveti sansa sa nu iasa bine, asa cum am facut eu - a trebuit sa repet procedura de 3-4 ori pana am obtinut un pate de naut(adica hummus) f.gustos. In primul rand am descoperit ca marea diferenta este sa aveti un tahini de calitate, cel cumparat este destul de amar si cu un gust intens, chiar rancezit. Eu acum il fac acasa dupa aceasta reteta de tahini si este minunat, oricat de mult nu as pune in hummus ii da un plus de aroma si nu-l strica deloc.

Dar recunosc ca merita tot efortul, este o alternativa foarte buna la pate-urile clasice de carne, chiar se recomanda sa se varieze sursele de proteine pe care le consumam. Puteti sa reglati consistenta lui adaugand apa sau zeama in care a fiert, mai bine sa-l faceti cat mai cremos, asa e cel mai bun.

Aici pe scurt micile greseli pe care le-am facut de-a lungul timpului cu reteta de hummus, poate va ajuta sa nu le repetati :)

- nu am fiert bine nautul, si a iesit cam krupos la consistenta - dar aici depinde si de calitatea nautului folosit, cel turcesc-arabesc este mult mai cremos. Aveti aici metoda detaliata despre cum fierb eu naut.

- apoi am stricat mixerul cand am incercat sa-l pasez, deci sa aveti grija sa nu fortati mixerul si ar fi bine sa fie unul bun - adaugati in timpul mixajului putina apa sau supa in care a fiert nautul(se poate si ea congela);

- am pus un pic mai mult tahini(cumparat) decat trebuie - acesta are miros puternic de seminte prajite si un pic amar - musafirii au fost amabili si au zis ca este bun, dar eu nu il puteam manca :) Mai bine il faceti in casa, este foarte repede si simplu, va trebuie doar susan si un pic de ulei si va ajunge pe mult timp.

Observati ca am facut un Update la reteta de hummus, am adaugat si un video plus cateva detalii noi invatate pe parcurs, este oricum minunat si nu uitati ca mai avem variantele de hummus cu sfecla, hummus cu avocado, hummus cu pesto si hummus cu ardei copt - absolut minunate toate!

Ingrediente
Naut fiert
500 g
Suc de lamaie
3 linguri
Usturoi (catei)
2 buc
sau 1 lingurita de usturoi pudra
Tahini
1 lingurita
sau susan macinat
Sare
1 lingura
puneti dupa gust
Ulei de masline
2 linguri
sau orice alt ulei preferat
Pasi de urmat
Pas 1

Primul si cel mai important pas este sa obtineti nautul fiert:

1. Puteti sa-l cumparatai direct la conserva - am folosit 2 cutii de naut la aceasta reteta. A fost foarte bun, se paseaza usor si este cremos.

2. Il fierbeti acasa - dar neaparat inmuiat bine 10-12 ore, apoi aruncati apa in care a stat, il puneti la fiert, atentie sa nu adaugati sare si apa rece in timp ce fierbe(doar apa fiarta fierbinte). Si il fierbeti pana este moale bine - 2-3 ore sigur, sau la oala de presiune 30-40 de min.

Aici metoda detaliata si cu video!

Pate de naut (Hummus) - Pas 1
Pas 2

Daca ati fiert nautul acasa, aveti grija sa pastrati putina apa in care a fiert - de obicei este mai uscat, se paseaza un pic mai greu si trebuie adaugata putina apa ca sa-l puteti face de o consistenta buna.

Daca aveti naut din conserva adaugati putin din zeama lui.

Cel mai bine este sa-l pasati cu blenderul vertical, asa veti obtine consistenta cea mai cremoasa si mai fina.

Pate de naut (Hummus) - Pas 2
Pas 3

Deci, adaugati peste naut sarea, tahini, usturoiul, zeama de lamaie si 100 ml de apa sau supa in care a fiert nautul.

Pasati bine pana pasta are consistenta ca la o smantana mai groasa si fara boabe de naut intregi in ea.

Daca este prea groasa mai  adaugati putin apa in care a fiert nautul.

Pate de naut (Hummus) - Pas 3
Pas 4

Aici am o poza cu Tahini, care de fapt este o pasta de susan prajit. Se gaseste in supermarket la raionul de produse arabesti. Recomand sa-l folositi cu grija, este mai amar si cu miros mai rancezit de obicei.

Pate de naut (Hummus) - Pas 4
Pas 5

Recomand mai bine sa folositi tahini de casa, reteta este banala si il puteti pastra mult timp la frigider.

Are un miros foarte pacut de susan calit si nu e deloc amar.

Pate de naut (Hummus) - Pas 5
Pas 6

Mai puteti adauga dupa gust zeama de lamaie, sare sau tahini, amestecati bine.

Pate de naut (Hummus) - Pas 6
Pas 7

Treceti hummusul intr-o farfurie frumoasa, faceti cu lingura niste dungi(canale) in el, stropiti cu ulei de masline, presarati dupa preferinte patrunjel tocat, susan, boia sau curcuma.

Serviti cu lipie sau painica si cu mare placere :)

Pofta Buna!

Pate de naut (Hummus) - Pas 7

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (o farfurie mare)
Timp de preparare:
10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min