Rețeta de hummus e foarte simplă dar, dacă nu respectați micile detalii aveți șansa să nu iasă bine, așa cum am făcut eu - a trebuit să repet procedura de 3-4 ori până am obținut un pate de năut(adică hummus) f.gustos. În primul rând am descoperit că marea diferență este să aveți un tahini de calitate, cel cumpărat este destul de amar și cu un gust intens, chiar râncezit. Eu acum îl fac acasă după această rețetă de tahini și este minunat, oricât de mult nu aș pune în hummus îi dă un plus de aromă și nu-l strică deloc.
Dar recunosc că merită tot efortul, este o alternativă foarte bună la pate-urile clasice de carne, chiar se recomandă să se varieze sursele de proteine pe care le consumăm. Puteți să reglați consistența lui adăugând apă sau zeama în care a fiert, mai bine să-l faceți cât mai cremos, așa e cel mai bun.
Aici pe scurt micile greșeli pe care le-am făcut de-a lungul timpului cu rețeta de hummus, poate vă ajută să nu le repetați :)
- nu am fiert bine năutul, și a ieșit cam cropos la consistență - dar aici depinde și de calitatea năutului folosit, cel turcesc-arăbesc este mult mai cremos. Aveți aici metoda detaliată despre cum fierb eu năut.
- apoi am stricat mixerul când am încercat să-l pasez, deci să aveți grijă să nu forțați mixerul și ar fi bine să fie unul bun - adăugați în timpul mixajului puțină apă sau supă în care a fiert năutul(se poate și ea congela);
- am pus un pic mai mult tahini(cumpărat) decât trebuie - acesta are miros puternic de semințe prăjite și un pic amar - musafirii au fost amabili și au zis că este bun, dar eu nu îl puteam mânca :) Mai bine îl faceți în casă, este foarte repede și simplu, vă trebuie doar susan și un pic de ulei și vă ajunge pe mult timp.
Observați că am făcut un Update la rețeta de hummus, am adăugat și un video plus câteva detalii noi învățate pe parcurs, este oricum minunat și nu uitați că mai avem variantele de hummus cu sfeclă, hummus cu avocado, hummus cu pesto și hummus cu ardei copt - absolut minunate toate!
Primul și cel mai important pas este să obțineți năutul fiert:
1. Puteți să-l cumpărați direct la conservă - am folosit 2 cutii de năut la această rețetă. A fost foarte bun, se pasează ușor și este cremos.
2. Îl fierbeți acasă - dar neapărat înmuiat bine 10-12 ore, apoi aruncați apa în care a stat, îl puneți la fiert, atenție să nu adăugați sare și apă rece în timp ce fierbe(doar apă fiartă fierbinte). Și îl fierbeți până este moale bine - 2-3 ore sigur, sau la oală de presiune 30-40 de min.
Dacă ați fiert năutul acasă, aveți grijă să păstrați puțină apă în care a fiert - de obicei este mai uscat, se pasează un pic mai greu și trebuie adăugată puțină apă ca să-l puteți face de o consistență bună.
Dacă aveți năut din conservă adăugați puțin din zeama lui.
Cel mai bine este să-l pasați cu blenderul vertical, așa veți obține consistența cea mai cremoasă și mai fină.
Deci, adăugați peste năut sarea, tahini, usturoiul, zeama de lămâie și 100 ml de apă sau supă în care a fiert năutul.
Pasați bine până pasta are consistența ca la o smântână mai groasă și fără boabe de năut întregi în ea.
Dacă este prea groasă mai adăugați puțină apă în care a fiert năutul.
Aici am o poză cu Tahini, care de fapt este o pastă de susan prăjit. Se găsește în supermarket la raionul de produse arăbești. Recomand să-l folosiți cu grijă, este mai amar și cu miros mai râncezit de obicei.
Recomand mai bine să folosiți tahini de casă, rețeta este banală și îl puteți păstra mult timp la frigider.
Are un miros foarte plăcut de susan călit și nu e deloc amar.
Mai puteți adăuga după gust zeamă de lămâie, sare sau tahini, amestecați bine.
Treceți hummusul într-o farfurie frumoasă, faceți cu lingura niște dungi(canale) în el, stropiți cu ulei de măsline, presărați după preferințe pătrunjel tocat, susan, boia sau curcuma.
Serviți cu lipie sau pâinică și cu mare plăcere :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.