Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille)

Unul din torturile preferate ale copilariei mele, foarte moale cu aroma de lapte si unt - este absolut delicios. Am incercat de mai multe ori sa-l prepar acasa, de fiecare data ceva nu era bine - ba erau foile prea groase, ba crema curgea si nu mai ramanea nimic in el, sau era uscat... si plus la toate vroiam sa-l fac si repede :)

Ei, acum cu descoperirea Cremei de galbenusuri si lapte totul a fost simplu si perfect - mi-a iesit exact asa cum trebuie cu aroma si textura care o tineam minte.

Deci acest tort/prajitura este ceva asemanator cu Cremes-ul, doar ca are mai multe foi de aluat si nu are stratul acela gros de crema. Aceste foi se inmoaie de la crema de lapte si devin foarte fragede si imi place mult ca nu este un tort foarte dulce.

Foile de aluat le puteti face acasa din aluat de foietaj pregatit de voi sau cumparat (asa cum am facut eu). Poate pe viitor voi mai da o varianta din acest tort cu aluatul pregatit in casa, dar acum sa va arat reteta rapida si mai simpla.

In plus imi place ca nu trebuie infrumusetat foarte sofisticat, asa este felul lui - se orneaza sau cu faramituri in aluatul de foietaj copt si ramas sau cu ceva nuca de cocos.

Semipreparate
2 l
adica o portie din reteta expusa
Ingrediente
Aluat foietaj(frantuzesc)
1 kg
luati sau 1 pachet cu 2 foi de aluat in el, sau 2 pachete - daca are doar o singura foaie.
Nuca de cocos
100 g
este pentru infrumusetare, sau puteti sa-l ornati cu faramituri din aluat sau biscuiti
Pasi de urmat
Pas 1

Eu am cumparat un aluat de foietaj care avea 2 foi in el, fiecare am impartit-o in jumatate si asa am avut 4 foi de tort din fiecare. Daca gasiti foietaj doar cu 1 singura foaie, mai bine luati 2 pachete.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 1
Pas 2

Fiecare foaie de aluat am intins-o cu facaletul, sa fie cam de 3 mm grosime.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 2
Pas 3

Foaia o treceti pe o tava de cuptor. Pentru a face foile toate de aceeasi dimensiune, masurati prima cu o hartie de copt, o taiati si asa veti masura si restul foilor intinse dupa aceasta hartie.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 3
Pas 4

Apoi cu o furculita intepati bine toata foaia si o puneti la cuptor, la temperatura medie - 180-200 grade.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 4
Pas 5

Lasati pana se rumeneste bine, apoi o scoateti, o racoriti si o treceti pe un fund sau platou.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 5
Pas 6

In asa fel coaceti toate cele 4 foi, le racoriti si acum sunt gata de uns cu crema de lapte.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 6
Pas 7

Preparati crema de galbenusuri si lapte, cu ea vom unge tortul.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 7
Pas 8

Ungeti bine toate foile, puneti un strat gros de crema pe fiecare - distribuiti asa crema ca sa va ajunga pentru tot tortul.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 8
Pas 9

Tortul il lasati 2-3 ore la temperatura camerei, apoi il puneti la rece pentru inca 4-5 ore - asta-i cea mai importanta parte, sa se inmoaie bine.

Perfect este sa-l preparati seara si il lasati peste noapte sa se inmoaie.

Dupa acest timp veti observa ca el se mai lasa, cu un cutit puteti sa mai taiati si invelati marginile si il infrumusetati cum va place.

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 9
Pas 10

Eu nu m-am complicat prea mult, l-am ornat cu nuca de cocos si gata - este atat de bun ca nici nu am observat cum arata :)

Pofta Buna!

Tort "Napoleon" (sau Mille-Feuille) - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10-12 portii)
Timp de preparare:
300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min