Știam demult de acest tort în varianta la plic, luna trecută mi l-ați amintit pe forumul nostru - mulțumesc mult Lavinia pentru poze și idee :) - am improvizat fără plicul cu prafuri, și am avut un rezultat 100% cu toate, și blatul și crema au fost perfecte.
Este un tort foarte fresh, datorită combinației cremă de lapte-banane, blatul ciocolatos și puțin fărâmicios se potrivește perfect cu toate. Recomand cu încredere, mai ales că am fost rugată de musafirii care l-au gustat să-l postez neapărat cât mai repede pe site.... vă dați seama că au avut și de ce:) La ultima etapă aveți și poză cu secțiunea tortului.
Detalii tehnice - am folosit Rețeta de chec cu cacao pentru blat, în tava de 28 cm (recomand să folosiți o tava mai mică sau să măriți ingredientele proporțional dacă vreți un tort mai înalt). La cremă am folosit jumătate din ingredientele de la Rețeta de cremă de gălbenușuri cu lapte, amestecată cu puțină gelatină, din păcate a mea nu s-a prins deloc și a fost tortul mai cremos - deci dacă vreți un tort cremos nu puneți gelatina, dacă vreți unul mai ferm, ca un sufleu, adăugați gelatina dizolvată în puțină apă.
Preparați blatul pentru tort după Rețeta de chec cu cacao - îl lăsați să se răcorească, în acest timp pregătiți crema.
Preparați Cremă de gălbenușuri și unt - urmați toți pașii și folosiți doar jumătate din ingredientele rețetei.
Aici aveți o poză cu crema gata, răcită și incorporată cu unt.
Pentru a face crema mai fermă puteți adăuga puțină gelatină dizolvată în apă caldă. O adăugați la crema și amestecați bine.
Acoperiți crema cu o folie alimentară de plastic, o puneți la rece pentru 30-50 de min, în acest timp gelatina ușor se prinde și crema va fi mai tare. Din păcate, am folosit o gelatină mai nouă și nu s-a prins, veți vedea că la mine crema turnată pe tort este mai lichidă. În mod normal trebuie să se facă mai groasă și va fi mai simplu de pus pe tort.
Până se prinde crema pregătim blatul - cu o lingură ușor și atent scoateți miezul - păstrați bordurile și luați cam așa ca să rămână jumătate de cm de la baza blatului.
Cam așa trebuie să fie blatul gata pregătit pentru a lucra mai departe. Fărâmiturile le puneți separat și le vom folosi la ultima etapă.
Bananele se taie jumătăți de-a lungul și se pun la baza blatului.
Turnați crema peste banane, cu o lingură o împingeți și pe la margini și între banane. Aici o vedeți mai cremoasă, din cauza gelatinei care nu s-a prins, dar a fost foarte bună și așa, a curs puțin de tot - crema este destul de bună și fără gelatină.
Pe toată suprafața tortului presărați din abundență fărâmiturile scoase mai înainte de pe blat - la mine au mai rămas, nu am folosit toată cantitatea.
Îl înveliți cu o folie alimentară și îl puneți la frigider pentru 2-3 ore să se întărească crema și să se pătrundă aromele.
Aici aveți și o secțiune cu tortul - a fost super delicios, cu aromă de lapte, banane și ciocolată.
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.