Maioneza de casa

Am invatat aceasta reteta in Romania si am devenit adepta ei. Nu mai folosesc maioneza cumparata de multi ani si chiar ma bucur ca va pot arata reteta de maioneza clasica, de casa, foarte gustoasa si pufoasa. Dupa multi ani reteta nu s-a shimbat semnificativ, numai pentru a face procesul mai rapid, amestec maioneza cu mixerul folosind doar o singura paleta. In asa fel maioneza este si mai pufoasa dar si mult mai rapida ca proces, se incorporeaza repede uleiul si nu mi s-a taiat niciodata.

Atunci cand nu am timp sa amestec la acesta maioneza clasica de multe ori folosesc reteta fara ou, cu lapte simplu sau de soia(asa este si de post). Dar totusi ma intorc la aceasta reteta cand am chef de gustul maionezei autentice, sau poate o fi psihologic....:)

Ingrediente
Galbenus de ou
1 buc
Galbenus Fiert
Galbenus de ou
1 buc
Galbenus Crud
Ulei de floarea soarelui
300 ml
puteti turna 300-500ml de ulei, in functie de cata maioneza aveti nevoie
Lamaie
0.5 buc
Mustar
1 lingurita
Sare
0.5 lingurite
Iaurt cremos
450 g
Se poate inmulti si usura putin maioneza daca adaugam iaurt cremos, dar este optional.
Pasi de urmat
Pas 1

Se amesteca bine galbenusurile de ou sa nu fie cocoloase.

Maioneza de casa - Pas 1
Pas 2

Se incorporeaza putin cate putin  uleiul, la inceput se pune aproximativ cate 1 lingura, apoi se poate pune si mai mult. Se recomanda sa se amestece compozitia intr-o singura directie.

Maioneza de casa - Pas 2
Pas 3

Dupa ce ati incorporat 4-5 linguri de ulei puteti continua sa ametecati maioneza cu o lingura sau pentru a usura procesul puteti folosi mixerul, dar numai o singura paleta si aveti grija sa se invarteasca intr-o singura directie.

 

Maioneza de casa - Pas 3
Pas 4

Pe parcurs cand adaugati uleiul mai turnati cate putina zeama de lamaie si sare.

Maioneza de casa - Pas 4
Pas 5

Va opriti din amestecat maioneza atunci cand ati ajuns la cantitatea necesara retetei, poate fi mai putina sau mai multa, dupa necesitate.

Maioneza de casa - Pas 5
Pas 6

La final adaugati mustarul, mai potriviti de sare sau lamaie daca e nevoie.

Eu as sugera sa o mai diluati cu iaurt mai cremos, este la fel foarte buna si un pic mai usoara.

Maioneza de casa - Pas 6
Pas 7

Amestecati bine si maioneza este gata pentru servire.

Maioneza de casa - Pas 7
Pas 8

Foarte gustoasa si pufoasa.

Pofta Buna!

Maioneza de casa - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g ()
Timp de preparare:
10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min