Socata

Pregatisem aceasta reteta de socata anul trecut, dar am avut un mic accident(a explodat sticla la balcon:) si nu am ajuns sa va arat bautura finala. Faceam pana acum Limonada cu soc, dar am zis sa incerc si socata mai acidulata - am ramas foarte impresionata, as zice ca este un "Kvas" rusesc(un fel de braga) cu aroma de flori.

Am facut deja 2 ture de cand au aparut florile de soc am incercat sa le congelez/decongelez - isi pastreaz bine aroma, asa ca puteti sa va faceti rezerve si pentru iarna.

In Reteta Video procesul este mult mai simplificat, m-am adaptat si eu intre timp, iese la fel de buna si aromata.

Ingrediente
Apa plata
4 l
Flori de soc
10 buc
Zahar
600 g
Lamaie
4 buc
puneti 2-4 lamai, in functie de cat de zemoase sunt lamaile
Drojdie proaspata
10 g
Pasi de urmat
Pas 1

Florile de soc le spalati bine intr-o sita.

Socata - Pas 1
Pas 2

Le puneti intr-un borcan mai adanc - cam de 3 litri.

Socata - Pas 2
Pas 3

Turnati zaharul peste flori.

Socata - Pas 3
Pas 4

Stoarceti lamaiile - puneti sucul si cojile in borcan. Turnati apa cat sa acopere bine toate ingredientele si lasati borcanul peste noapte, acoperit cu un prosop sau tifon.

Socata - Pas 4
Pas 5

Dupa acest timp turnati putina apa din borcan intr-un bol si o amestecati cu drojdia.

Socata - Pas 5
Pas 6

Treceti toate ingredientele intr-un borcan mai mare - eu am folosit o sticla de la apa de 5 litri - eventual o mai taiati la gura, sa fie mai larga.

Adaugati apa si drojdia dizolvata, amestecati totul bine. Acoperiti sticla/borcanul cu un tifon sau prosop si lasati 1-2 zile pana se patrunde si aciduleaza. Gustati periodic din ea - o strecurati si puneti la frigider atunci cand vi se pare suficient de gazata. La un loc cald se face chiar si intr-o zi.

Aveti mare grija sa nu puneti un capac strans la sticla - o sa va explodeze cu siguranta si va faceti treaba nu chiar placuta.

Socata - Pas 6
Pas 7

O tineti la frigider in sticle si serviti rece cu mare placere :)

Pofta Buna!

Socata - Pas 7

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l ()
Timp de preparare:
120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Sursa: e-retete.ro