Salata "Shuba"

Este una dintre cele mai populare salate cu peste la mine acasa, nu trece nici o sarbatoare fara ea. Are ingrediente simple si accesibile care se combina perfect. Aici voi arata varianta clasica, iar in ultimul pas voi spune cum se mai pot face mici imbuntatiri si variatii la ea.

Semipreparate
400 g
Ingrediente
Cartofi
2 buc
Morcovi
2 buc
Sfecla rosie
2 buc
daca sunt mici - 2 buc, daca mari - 1 buc
Ceapa alba
1 buc
File de peste
3 buc
adica fileuri de peste sarat - Matias - hering sarat in ulei
Pasi de urmat
Pas 1

Se pregatesc legumele pentru salata:

Cartofii se fierb in coaja impreuna cu morcovii - aproximativ 40 de min, se racoresc si se curata de coaja.

Sfecla rosie se fierbe in apa, aproximativ 1 ora - se racoreste si se curata de coaja.

Ceapa se curata si se spala.

Salata "Shuba" - Pas 1
Pas 2

De obicei (nu este obligatoriu), shuba se face in farfurii alungite - adica repeta oarecum forma pestelui.

Puteti folosi orice farfurie frumoasa aveti in casa.

Salata "Shuba" - Pas 2
Pas 3

Primul strat de salata vor fi cartofii, care se dau prin razatoare medie. De obicei este suficient un cartof mare, sau 2 mici.

Salata "Shuba" - Pas 3
Pas 4

Se ung bine cartofii cu maioneza.

Salata "Shuba" - Pas 4
Pas 5

Fileul de peste se taie cubulete mici.

Salata "Shuba" - Pas 5
Pas 6

Se distribuie uniform pestele deasupra stratului de cartofi cu maioneza.

Salata "Shuba" - Pas 6
Pas 7

Ceapa se taie marunt. Inainte de a o pune in salata se poate clati cu apa fierbinte, ca sa-i ia din iutime.

Salata "Shuba" - Pas 7
Pas 8

Se distribuie ceapa deasupra pestelui.

Salata "Shuba" - Pas 8
Pas 9

Se unge cu putina maioneza si acest strat.

Salata "Shuba" - Pas 9
Pas 10

Peste ceapa se da prin razatoare morcovul (1-2 in functie de marime).

Se unge bine cu maioneza.

Salata "Shuba" - Pas 10
Pas 11

Peste morcov se pune sfecla data prin razatoare.

Salata "Shuba" - Pas 11
Pas 12

Se uniformizeaza si se unge bine cu maioneza.

Salata "Shuba" - Pas 12
Pas 13

Farfuria se sterge pe margini si se orneaza cu diverse chestii - verdeata, floare din morcov, ceapa, galbenus de ou, etc.

Deci ca si variatii ale salatei poate fi combinatia respectiva : cartofi + peste + ceapa + mar + morcov + sfecla

Sau: peste + ceapa + cartofi + morcovi + sfecla

Pofta Buna!

Salata "Shuba" - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (5-6 portii)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 90 min