Salată "Shuba"

Este una dintre cele mai populare salate cu pește la mine acasă, nu trece nici o sărbătoare fără ea. Are ingrediente simple și accesibile care se combină perfect. Aici voi arăta varianta clasică, iar în ultimul pas voi spune cum se mai pot face mici îmbunătățiri și variații la ea.

Semipreparate
400 g
   
Ingrediente
Cartofi
2 buc
   
Morcovi
2 buc
   
Sfeclă roșie
2 buc
dacă sunt mici - 2 buc, dacă mari - 1 buc
Ceapă albă
1 buc
   
File de pește
3 buc
adică fileuri de pește sărat - Matias - hering sărat în ulei
Pași de urmat
Pas 1

Se pregătesc legumele pentru salată:

Cartofii se fierb în coajă împreună cu morcovii - aproximativ 40 de min, se răcoresc și se curăță de coajă.

Sfecla roșie se fierbe în apă, aproximativ 1 oră - se răcorește și se curăță de coajă.

Ceapa se curăță și se spală.

Salată "Shuba" - Pas 1
Pas 2

De obicei (nu este obligatoriu), shuba se face în farfurii alungite - adică repetă oarecum forma peștelui.

Puteți folosi orice farfurie frumoasă aveți în casă.

Salată "Shuba" - Pas 2
Pas 3

Primul strat de salată vor fi cartofii, care se dau prin răzătoare medie. De obicei este suficient un cartof mare, sau 2 mici.

Salată "Shuba" - Pas 3
Pas 4

Se ung bine cartofii cu maioneză.

Salată "Shuba" - Pas 4
Pas 5

Fileul de pește se taie cubulețe mici.

Salată "Shuba" - Pas 5
Pas 6

Se distribuie uniform peștele deasupra stratului de cartofi cu maioneză.

Salată "Shuba" - Pas 6
Pas 7

Ceapa se taie mărunt. Înainte de a o pune în salată se poate clăti cu apă fierbinte, ca să-i ia din iuțime.

Salată "Shuba" - Pas 7
Pas 8

Se distribuie ceapa deasupra peștelui.

Salată "Shuba" - Pas 8
Pas 9

Se unge cu puțină maioneză și acest strat.

Salată "Shuba" - Pas 9
Pas 10

Peste ceapă se dă prin răzătoare morcovul (1-2 în funcție de mărime).

Se unge bine cu maioneză.

Salată "Shuba" - Pas 10
Pas 11

Peste morcov se pune sfecla dată prin răzătoare.

Salată "Shuba" - Pas 11
Pas 12

Se uniformizează și se unge bine cu maioneză.

Salată "Shuba" - Pas 12
Pas 13

Farfuria se șterge pe margini și se ornează cu diverse chestii - verdeață, floare din morcov, ceapă, gălbenuș de ou, etc.

Deci ca și variații ale salatei poate fi combinația respectivă: cartofi + pește + ceapă + mar + morcov + sfeclă

Sau: pește + ceapă + cartofi + morcovi + sfeclă

Poftă Bună!

Salată "Shuba" - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (5-6 porții)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 90 min