Tort de cremă de zahăr ars

O super rețetă, de când a postat-o Nina în Categoria Rețetele Voastre am făcut-o de vreo 5-6 ori - de fiecare dată cu mare succes. Mi-a cerut cineva s-o traducă pe varianta în rusă a site-ului - www.bylena.ru și mi-am dat seama că nu am poze la ea, deci, ar fi bine s-o repet pentru a o încadra și în toate rețetele site-ului în română, dacă cumva v-a scăpat din vedere :)

Chiar vă recomand să încercați, este foarte simplu și repede de preparat, amatorii de Cremă de zahăr ars veți aprecia blatul însiropat cu caramel :)

Și apropo, dimensiunile și grosimea tortului depind de cratița în care faceți tortul - eu am avut o tavă de 28cm diametru și tortul nu a fost foarte înalt.

Ingrediente
Ouă
12 buc
8 pentru cremă și 4 pentru blat
Lapte
1 l
   
Zahăr
18 linguri
   
Făină albă
4 linguri
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Esență de vanilie
2 buc
   
Pași de urmat
Pas 1

Într-o cratiță sau tavă rotundă adâncă topiți la foc mic 6 linguri de zahăr. Când s-a caramelizat bine îl luați de pe foc și întindeți cu o lingură și pe pereți - să acopere cât mai bine suprafața tăvii.

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 1
Pas 2

Într-un bol bateți 8 ouă, 8 linguri de zahăr și esența de vanilie.

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 2
Pas 3

Turnați laptele și mixați bine cu un tel.

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 3
Pas 4

Turnați acest amestec în tava cu caramel.

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 4
Pas 5

Și repede facem aluatul pentru blat:

- separați albușurile de gălbenușuri;

- bateți albușurile spumă tare, adăugați apoi câte puțin zahărul;

- și apoi câte unul adăugați gălbenușurile - mixați bine după fiecare.

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 5
Pas 6

Adăugați făina și praful de copt, mixați - și gata aluatul.

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 6
Pas 7

Ușor cu o lingură puneți câte puțin aluat peste compoziția de lapte. Veți avea senzația că nu iese prea bine, dar la final o să reușiți să-l uniformizați ușor ca să fie acoperită toată tava.

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 7
Pas 8

Puneți tava la cuptor preîncălzit la 150 grade și lăsați aproximativ 30-40 de minute, până se rumenește bine blatul.

Scoateți din cuptor și lăsați 20-30 de minute să se răcorească și "prindă".

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 8
Pas 9

Întoarceți atent și dintr-o mișcare tava pe o farfurie. Lăsați să se răcorească bine apoi puneți la frigider pentru 1-2 ore minim.

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 9
Pas 10

Puteți să-l ornați cum vă place - frișcă, ciocolată, etc. Eu nu mă complic - este atât de bun și fin că merge și așa :)

Feliați și savurați :)

Poftă Bună!

Tort de cremă de zahăr ars - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Sursă: Reteta Ninei