O super rețetă, de când a postat-o Nina în Categoria Rețetele Voastre am făcut-o de vreo 5-6 ori - de fiecare dată cu mare succes. Mi-a cerut cineva s-o traducă pe varianta în rusă a site-ului - www.bylena.ru și mi-am dat seama că nu am poze la ea, deci, ar fi bine s-o repet pentru a o încadra și în toate rețetele site-ului în română, dacă cumva v-a scăpat din vedere :)
Chiar vă recomand să încercați, este foarte simplu și repede de preparat, amatorii de Cremă de zahăr ars veți aprecia blatul însiropat cu caramel :)
Și apropo, dimensiunile și grosimea tortului depind de cratița în care faceți tortul - eu am avut o tavă de 28cm diametru și tortul nu a fost foarte înalt.
Într-o cratiță sau tavă rotundă adâncă topiți la foc mic 6 linguri de zahăr. Când s-a caramelizat bine îl luați de pe foc și întindeți cu o lingură și pe pereți - să acopere cât mai bine suprafața tăvii.
Într-un bol bateți 8 ouă, 8 linguri de zahăr și esența de vanilie.
Turnați laptele și mixați bine cu un tel.
Turnați acest amestec în tava cu caramel.
Și repede facem aluatul pentru blat:
- separați albușurile de gălbenușuri;
- bateți albușurile spumă tare, adăugați apoi câte puțin zahărul;
- și apoi câte unul adăugați gălbenușurile - mixați bine după fiecare.
Adăugați făina și praful de copt, mixați - și gata aluatul.
Ușor cu o lingură puneți câte puțin aluat peste compoziția de lapte. Veți avea senzația că nu iese prea bine, dar la final o să reușiți să-l uniformizați ușor ca să fie acoperită toată tava.
Puneți tava la cuptor preîncălzit la 150 grade și lăsați aproximativ 30-40 de minute, până se rumenește bine blatul.
Scoateți din cuptor și lăsați 20-30 de minute să se răcorească și "prindă".
Întoarceți atent și dintr-o mișcare tava pe o farfurie. Lăsați să se răcorească bine apoi puneți la frigider pentru 1-2 ore minim.
Puteți să-l ornați cum vă place - frișcă, ciocolată, etc. Eu nu mă complic - este atât de bun și fin că merge și așa :)
Feliați și savurați :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.