O super reteta, de cand a postat-o Nina in Categoria Retetele Voastre am facut-o de vreo 5-6 ori - de fiecare data cu mare succes. Mi-a cerut cineva s-o traduc pe varianta in rusa a siteului - www.bylena.ru si mi-am dat seama ca nu am poze la ea, deci, ar fi bine s-o repet pentru a o incadra si in toate retetele site-ului in romana, daca cumva v-a scapat din vedere :)
Chiar va recomand sa incercati, este foarte simplu si repede de preparat, amatorii de Crema de zahar ars veti aprecia blatul insiropat cu caramel :)
Si apropo, dimensiunile si grosimea tortului depind de cratita in care faceti tortul - eu am avut o tava de 28cm diametru si tortul nu a fost foarte inalt.
Intr-o cratita sau tava rotunda adanca topiti la foc mic 6 linguri de zahar. Cand s-a caramelizat bine il luati de pe foc si intindeti cu o lingura si pe pereti - sa acopere cat mai bine suprafata tavii.
Intr-un bol bateti 8 oua, 8 linguri de zahar si esenta de vanilie.
Turnati laptele si mixati bine cu un tel.
Turnati acest amestec in tava cu caramel.
Si repede facem aluatul pentru blat:
- separati albusurile de galbenusuri;
- bateti albusurile spuma tare, adaugati apoi cate putin zaharul;
- si apoi cate unul adaugati galbenusurile - mixati bine dupa fiecare.
Adaugati faina si praful de copt, mixati - si gata aluatul.
Usor cu o lingura puneti cate putin aluat peste compozitia de lapte. Veti avea senzatia ca nu iese prea bine, dar la final o sa reusiti sa-l uniformizati usor ca sa fie acoperita toata tava.
Puneti tava la cuptor preincalzit la 150 grade si lasati aproximativ 30-40 de minute, pana se rumeneste bine blatul.
Scoateti din cuptor si lasati 20-30 de minute sa se racoreasca si "prinda".
Intoarceti atent si dintr-o miscare tava pe o farfurie. Lasati sa se racoreasca bine apoi puneti la frigider pentru 1-2 ore minim.
Puteti sa-l ornati cum va place - frisca, ciocolata, etc. Eu nu ma complic - este atat de bun si fin ca merge si asa :)
Feliati si savurati :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.