Maia pentru paine-Starter(1)

Am avut o perioada in care eram destul de pasiva la capitolul painii facute cu maia, mi se parea complicat si credeam ca nu-i mare diferenta intre maia si drojdie. Pana m-am documentat si am inteles de efectul nociv al drojdiei consumate in exces - sa nu ma intelegeti gresit, nu am renuntat la drojdie complet dar mancand in fiecare zi paine cu drojdie chimica impactul este foarte puternic asupra tractului digestiv.

Deci, am lasat comoditatea la o parte si am inceput sa citesc, nu este nimic complicat pana la urma - doar trebuie sa aveti rabdare, faina de secara integrala(se gaseste la plafar si magazine online) si 2-3 minute pe zi timp de 4 zile ca sa faceti prima maia. Dupa asta totul este simplu si banal, o sa vedeti in continuare retetele de paine pe care le prefer - bine, asta in conditiile in care va trebuie painica simpla de casa pentru familie.

Deci, maiaua se face cu faina integrala de secara, pentru ca nu se strica mult timp si dezvolta cel mai bine drojdia naturala. Dar din aceasta maia de secara, daca trebuie la vreo reteta, se poate dezvolta si maia de grau, urmeaza pe viitor sa discutam.

Obseravti pasii, la ultimul se lasa 100g de maia care se pastreaza la frigider si o folositi de fiecare data cand vreti sa faceti o noua paine(acesti pasi cu prima maia se fac doar o data, pe urma doar o reinnoiti).

Ingrediente
Faina integrala de secara
200 g
Apa calduta
240 ml
Pasi de urmat
Pas 1

Prima zi:

- Intr-un bol(cam de 2litri) amestecati >50g de faina de secara cu 60 ml apa.

Maia pentru paine-Starter(1) - Pas 1
Pas 2

Va iese un aluat, cam ca o smantana la grosime. Daca este prea uscat sau prea lichid mai adaugati cate putina apa sau faina ca sa ajungeti la consistenta necesara.

Maia pentru paine-Starter(1) - Pas 2
Pas 3

Acoperiti bolul cu un capac, important este sa nu-l acoperiti ermetic - lasati putin intredeschis capacul.

Daca puneti folie de plastic deasupra, sa lasati o mica crapatura sa "respire" maiaua.

Lasati asa bolul pentru 24 ore sa fermenteze la temperatura camerei.

Maia pentru paine-Starter(1) - Pas 3
Pas 4

A 2-a zi:

- Adaugati >50g faina si >60 ml apa la maiaua de ieri, amestecati bine, acoperiti si lasati inca 24 de ore sa fermenteze.

 

Maia pentru paine-Starter(1) - Pas 4
Pas 5

A 3-a zi:

- Iarasi adaugati 50g faina+>60ml apa -amestecati, acoperiti si lasati 24 ore.

Observati ca pe parcurs, in fiecare zi, maiaua va face bule de aer, incepe sa lucreze.

 

Maia pentru paine-Starter(1) - Pas 5
Pas 6

A 4-a zi:

- Si ultima adaugare de faina - >50g + 60 ml apa - amestecati, acoperiti si lasati 24 ore.

 

Maia pentru paine-Starter(1) - Pas 6
Pas 7

A 5-a zi:

- Puneti cam 50-100g de maia intr-un borcan sau casoleta si pastrati la frigider - asta va fi "drojdia naturala" pe care o veti folosi si reinnoi de fiecare data cand faceti paine - eu ii voi spune "Starter".

Restul de maia se va folosi pentru a face prima painica cu maia - urmeaza si retetele in continuare aici - Reinnoire maia si Prima paine cu maia de obicei, prima data, se adauga putina drojdie ca s-o ajute sa creasca. Inca nu este foarte puternica, dar in continuare prinde puteri si nu va mai fi nevoie.

Deci, nu este nimic complicat, doar rabdare si dorinta :)

Pofta Buna!

Maia pentru paine-Starter(1) - Pas 7

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g ()
Timp de preparare:
10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 5 min