Maia pentru pâine-Starter(1)

Am avut o perioadă în care eram destul de pasivă la capitolul pâinii făcute cu maia, mi se părea complicat și credeam că nu-i mare diferență între maia și drojdie. Până m-am documentat și am înțeles de efectul nociv al drojdiei consumate în exces - să nu mă înțelegeți greșit, nu am renunțat la drojdie complet dar mâncând în fiecare zi pâine cu drojdie chimică impactul este foarte puternic asupra tractului digestiv.

Deci, am lăsat comoditatea la o parte și am început să citesc, nu este nimic complicat până la urmă - doar trebuie să aveți răbdare, făină de secară integrală(se găsește la plafar și magazine online) și 2-3 minute pe zi timp de 4 zile ca să faceți prima maia. După asta totul este simplu și banal, o să vedeți în continuare rețetele de pâine pe care le prefer - bine, asta în condițiile în care vă trebuie pâinică simplă de casă pentru familie.

Deci, maiaua se face cu făină integrală de secară, pentru că nu se strică mult timp și dezvoltă cel mai bine drojdia naturală. Dar din această maia de secară, dacă trebuie la vreo rețetă, se poate dezvolta și maia de grâu, urmează pe viitor să discutăm.

Observați pașii, la ultimul se lasă 100g de maia care se păstrează la frigider și o folosiți de fiecare dată când vreți să faceți o nouă pâine (acești pași cu prima maia se fac doar o dată, pe urmă doar o reînnoiți).

Ingrediente
Făină integrală de secară
200 g
   
Apă călduță
240 ml
   
Pași de urmat
Pas 1

Prima zi:

- Într-un bol(cam de 2 litri) amestecați 50g de făină de secară cu 60 ml apă.

Maia pentru pâine-Starter(1) - Pas 1
Pas 2

Vă iese un aluat, cam ca o smântână la grosime. Dacă este prea uscat sau prea lichid mai adăugați câte puțină apă sau făină ca să ajungeți la consistența necesară.

Maia pentru pâine-Starter(1) - Pas 2
Pas 3

Acoperiți bolul cu un capac, important este să nu-l acoperiți ermetic - lăsați puțin întredeschis capacul.

Dacă puneți folie de plastic deasupra, să lăsați o mică crăpătură să "respire" maiaua.

Lăsați așa bolul pentru 24 ore să fermenteze la temperatura camerei.

Maia pentru pâine-Starter(1) - Pas 3
Pas 4

A 2-a zi:

- Adăugați 50g făină și 60 ml apă la maiaua de ieri, amestecați bine, acoperiți și lăsați încă 24 de ore să fermenteze.

 

Maia pentru pâine-Starter(1) - Pas 4
Pas 5

A 3-a zi:

- Iarasi adăugați 50g făină+60ml apă -amestecați, acoperiți și lăsați 24 ore.

Observați că pe parcurs, în fiecare zi, maiaua va face bule de aer, începe să lucreze.

 

Maia pentru pâine-Starter(1) - Pas 5
Pas 6

A 4-a zi:

- Și ultima adăugare de făină - 50g + 60 ml apă - amestecați, acoperiți și lăsați 24 ore.

 

Maia pentru pâine-Starter(1) - Pas 6
Pas 7

A 5-a zi:

- Puneți cam 50-100g de maia într-un borcan sau caserolă și păstrați la frigider - asta va fi "drojdia naturală" pe care o veți folosi și reînnoi de fiecare dată când faceți pâine - eu îi voi spune "Starter".

Restul de maia se va folosi pentru a face prima pâinică cu maia - urmează și rețetele în continuare aici - Reînnoire maia și Prima pâine cu maia de obicei, prima dată, se adaugă puțină drojdie ca s-o ajute să crească. Încă nu este foarte puternică, dar în continuare prinde puteri și nu va mai fi nevoie.

Deci, nu este nimic complicat, doar răbdare și dorință :)

Poftă Bună!

Maia pentru pâine-Starter(1) - Pas 7

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g ()
Timp de preparare:
10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 5 min