O painica delicioasa si cum a spus cineva - dupa ce gustati prima paine preparata cu maia, deveniti dependenti. Gustul specific de maia, consistenta mai densa(la painicile integrale) si porii mari(la painile albe) - sincera sa fiu deja de 4 luni nu mai avem altfel de paine in casa.
Aceasta reteta este foarte reusita, imi aduce aminte de painicile de mai demult, cele rotunde cu miez dens pe care le cumparau parintii de la magazinul fabricii de paine din oras.
De fapt am vrut aici sa va arat nu atat reteta(ca din astea urmeaza multe) dar tehnicile pe care le folosesc pentru a face aluatul si metoda de coacere a painii in conditii de casa cu ce aveti la indemana.
Mi-ar place sa am vase speciale de crescut paine, piatra de copt paine - dar fiindca acestea nu se gasesc in Romania, am improvizat, m-am documentat, experimentat si totul a iesit foarte bine si cu ce am avut prin casa.
Intr-un bol cantariti faina de secara si grau.
Adaugati aici, la fainuri:
- maiaua preparata ca aici sau aici.
- apa
- drojdia, daca este cazul
- sarea
Fiindca aluatul cu faina de secara este lipicios(nu are rost sa adaugati mai multa faina, oricum este lipicios) - recomand sa amestecati aluatul nu cu mainile da cu o spatula sau lingura de lemn.
Deci, amestecati bine toate ingredientele, va iese un aluat lipicios si mai dens. Lasati-l asa in bol 30 de minute acoperit cu prosop.
Dupa acest timp il scoateti pe masa presarata bine cu faina.
Si incepem sa-l adunam: puteti sa vedeti un video aici mai detaliat
- il turtiti bine cu mainile
- si incepeti sa aduceti marginile spre centru
- tot continuati asa cu toate marginile pana formati painea rotunda.
Asterneti o farfurie rotunda adanca cu un prosop de bucatarie si presarati pe el faina mai multa.
Si puneti bila de aluat formata in farfuria cu prosop - trebuie sa puneti aluatul cu marginile in sus - adica partea rotunda si frumoasa in jos.
Acoperiti cu prosop si lasati sa creasca cam de 1.5-2 ori - poate dura de la 1-2 ore, chiar si la 4 daca maiaua este mai slaba si noua.
Rasturnati painea crescuta pe o tava, sau hartie de copt(daca folositi gresia sau piatra de copt paine).
Cu un cutit bine ascutit sau cutter faceti 2 taieturi pe suprafata painii.
Puneti tava in cuptorul incins la 230-250 grade.
Aveti grija sa incingeti cuptorul cu o placa de gresie pusa pe gratar si o tava dedesubt - toate sa fie incinse bine cand puneti painea.
Imediat cum ati pus painea, turnati cam 200 ml apa in tava incinsa, pusa sub gratarul cu gresie si inchideti cuptorul.
Peste 15 minute micsorati temperatura la 200 grade si mai lasati painea in cuptor pentru inca 35-45 de minute.
Cand incepe sa se rumeneasca puteti sa mai ungeti periodic(cam de 2 ori) painea cu putina apa - ca sa fie crusta painii mai lucioasa dupa copt.
Este gata atunci cand se rumeneste frumos pe toate partile si daca bateti in ea cu varful unghiei, va suna a gol.
O scoateti din cuptor, daca vreti sa aveti crusta mai moale, o ungeti cu putina apa si acoperiti bine cu prosop. Lasati sa se raceasca complet inainte de servire.
Foarte buna, sanatoasa si aratoasa - recomand neaparat sa incercati painica cu maia facuta in casa. Desi pare complicat la prima vedere, sa stiti ca nu este - rezultatul va recompensa totul.
Urmeaza si alte retete de painici care ne plac si sigur va vor tenta sa incercati si voi.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.