O pâinică delicioasă și cum a spus cineva - după ce gustați prima pâine preparată cu maia, deveniți dependenți. Gustul specific de maia, consistența mai densă (la pâinicile integrale) și porii mari (la pâinile albe) - sinceră să fiu deja de 4 luni nu mai avem altfel de pâine în casă.
Această rețetă este foarte reușită, îmi aduce aminte de pâinicile de mai demult, cele rotunde cu miez dens pe care le cumpărau părinții de la magazinul fabricii de pâine din oraș.
De fapt am vrut aici să vă arăt nu atât rețeta (că din astea urmează multe) dar tehnicile pe care le folosesc pentru a face aluatul și metoda de coacere a pâinii în condiții de casă cu ce aveți la îndemână.
Mi-ar plăcea să am vase speciale de crescut pâine, piatră de copt pâine - dar fiindcă acestea nu se găsesc în România, am improvizat, m-am documentat, experimentat și totul a ieșit foarte bine și cu ce am avut prin casă.
Într-un bol cântăriți făina de secară și grâu.
Adăugați aici, la făinuri:
- maiaua preparată ca aici sau aici.
- apa
- drojdia, dacă este cazul
- sarea
Fiindcă aluatul cu făină de secară este lipicios (nu are rost să adăugați mai multă făină, oricum este lipicios) - recomand să amestecați aluatul nu cu mâinile da cu o spatulă sau lingură de lemn.
Deci, amestecați bine toate ingredientele, vă iese un aluat lipicios și mai dens. Lăsați-l așa în bol 30 de minute acoperit cu prosop.
După acest timp îl scoateți pe masa presărată bine cu făină.
Și începem să-l adunăm: puteți să vedeți un video aici mai detaliat
- îl turtiți bine cu mâinile
- și începeți să aduceți marginile spre centru
- tot continuați așa cu toate marginile până formați pâinea rotundă.
Așterneți o farfurie rotundă adâncă cu un prosop de bucătărie și presărați pe el făină mai multă.
Și puneți bila de aluat formată în farfuria cu prosop - trebuie să puneți aluatul cu marginile în sus - adică partea rotundă și frumoasă în jos.
Acoperiți cu prosop și lăsați să crească cam de 1.5-2 ori - poate dura de la 1-2 ore, chiar și la 4 dacă maiaua este mai slabă și nouă.
Răsturnați pâinea crescută pe o tavă, sau hârtie de copt (dacă folosiți gresia sau piatra de copt pâine).
Cu un cuțit bine ascuțit sau cutter faceți 2 tăieturi pe suprafața pâinii.
Puneți tava în cuptorul încins la 230-250 grade.
Aveți grijă să încingeți cuptorul cu o placă de gresie pusă pe grătar și o tavă dedesubt - toate să fie încins bine când puneți pâinea.
Imediat cum ați pus pâinea, turnați cam 200 ml apă în tava încinsă, pusă sub grătarul cu gresie și închideți cuptorul.
Peste 15 minute micșorați temperatura la 200 grade și mai lăsați pâinea în cuptor pentru încă 35-45 de minute.
Când începe să se rumenească puteți să mai ungeți periodic (cam de 2 ori) pâinea cu puțină apă - ca să fie crusta pâinii mai lucioasă după copt.
Este gata atunci când se rumenește frumos pe toate părțile și dacă bateți în ea cu vârful unghiei, va suna a gol.
O scoateți din cuptor, dacă vreți să aveți crustă mai moale, o ungeți cu puțină apă și acoperiți bine cu prosop. Lăsați să se răcească complet înainte de servire.
Foarte bună, sănătoasă și arătoasă - recomand neapărat să încercați pâinica cu maia făcută în casă. Deși pare complicat la prima vedere, să știți că nu este - rezultatul va recompensa totul.
Urmează și alte rețete de pâinici care ne plac și sigur vă vor tenta să încercați și voi.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.