Am descoperit de putin timp ca sotul meu este mare amator de eclere si atunci mi-am dat seama ca am trecut cu ochii peste aceasta minunata reteta si nu o am pe site explicata. Acum va arat reteta clasica, am testat-o si iese minunat, eclerele sunt fragede, crocante - exact ca la carte si va promit ca nu mancati asa ceva la o cofetarie in oras, cat de buna n-ar fi(am testat noi cateva, garantat!).
Bineinteles crema puteti s-o faceti cum va place, eu ma impac bine cu Crema de vanilie rapida, deasupra puteti pune frisca de casa sau glazura de ciocolata, in cel mai rau caz si niste zahar pudra.
Sotul a insistat sa va arat si o sectiune a eclerelor la ultimul pas, ca sa va conving la sigur sa testati reteta :)
Intr-o cratita masurati apa, sarea si untul, le puneti pe foc.
Cand apa incepe sa fiarba si untul se topeste, adaugati faina "in ploaie" - amestecand continuu cu telul, sa nu fie cocoloase.
Dati telul la o parte si va luati o lingura sau spatula - mai tineti oala pe foc jumate de minut amestecand continuu, observati ca aluatul incepe sa se desprinda de pe pereti si se aduna.
Luati acum oala de pe foc.
Lasati 10-15 minute sa se racoreasca.
Apoi adaugati ouale unul cate unul, dupa fiecare amestecati bine cu mixerul - de la inceput va fi mai greu, aluatul fiind mai dens.
Trebuie sa va iasa un aluat care sa curga mai greu de pe lingura.
Va pregatiti duiul si punga de format eclerele - in cel mai rau caz le puteti pune si cu o lingura.
Asterneti cu hartie de copt o tava de cuptor.
Puneti aluatul in punga de ornat si formati eclere de marimea si forma dorita.
Aveti grija sa lasati ceva spatiu intre ele, vor creste mult la copt si sa nu se lipeasca intre ele.
Se coc la cuptor preincalzit la 200 grade timp de 25-30 minute, nu va grabiti sa le scoateti chiar daca par rumene repede, se vor lasa si pleoshti cand le scoateti.
Mare grija! Nu se deschide cuptorul deloc in timp ce se coc eclerele - se vor dezumfla si turti - eu am patit-o si stiu sigur!
Pana se coc si racoresc eclerele preparati crema de vanilie - puteti s-o faceti si mai inainte.
Eu am facut 2 portii, asa va recomand si voua. Lasati sa se racoreasca bine.
Eclerele racorite se taie atent cu cutitul pe lateral.
Si le umpleti cu crema de vanilie - eu am folosit o lingura mai mica, asa mi s-a parut mai comod.
Le ornati cu frisca batuta, reteta o aveti aici - sau puteti sa topiti putina ciocolata si o folositi pentru topping.
Aici aveti si sectiunea promisa, foarte delicioase, au devenit si preferatele mele.
Am citit pe undeva ca se pastreaza foarte bine congelate, am pus cateva de test si eu la congelator - pentru o pofta :)
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.