Painica care-i place foarte mult sotului meu, semintele ii dau o textura specifica dar si o aroma foarte buna.
Bineinteles am experimentat mult cu reteta pana a ajuns aici - daca folositi faina alba painea iese mai aerata putin, cu faina integrala de grau iese ceva mai densa - la gust sunt la fel.
Imi place sa congelez felii subtiri de paine si intotdeauna am paine de casa sanatoasa la indemana, nu neaparat sa fac chiar in fiecare saptamana.
Cu 6-7 ore inainte(eu o fac seara si a 2-a zi fac painea oricand in timpul zilei) sa va apucati de reteta trebuie sa treziti "maiaua mama" din frigider(starterul).
V-am aratat aici tot procesul.
O maia buna de uitlizat, adica cele 320g de la ingrediente - trebuie sa fie poroasa si activa.
Puneti semintele intr-o tigaie si le caliti putin pana incep sa se rumeneasca si sa miroase frumos.
Turnati peste semintele fierbinti 150ml apa rece si lasati 1-2 ore sa se umfle.
Masurati cantitatea de maia necesara, turnati apa si sarea.
Adaugati fainurile si semintele, amestecati cu o spatula toate ingredientele.
Va iesi un aluat ceva mai lipicios, dar asa si trebuie din cauza fainii de secara.
Presarati pe masa de lucru faina mai multa si cu ajutorul unei linguri sau spatule scoateti aluatul pe masa.
Il adunati/uniformizati putin si lasati acoperit cu un prosop pentru 20-30 minute.
Dupa acest timp li mai framantati putin si formati o paine lunga.
O puneti pe hartie de copt si marginile le sustineti cu ceva - eu am pus-o langa perete si un facalet.
Acoperiti cu un prosop si lasati sa creasca 2-3 ore.
Apoi se taie in 2 locuri deasupa si se puna la cuptor incins la 250 grade.
Foarte important s-o coaceti pe o placa de gresie si neaparat cu aburi(turnati jumate de pahar de apa intr-o tava mica incinsa in cuptor, sub paine).
Peste 10 minute micsorati temperatura la 200 grade.
Ungeti 1-2 ori painea in timpul coacerii cu apa, va face crusta mai lucioasa si crocanta.
O tineti aproximativ 45 minute la cuptor, dar oricum inainte s-o scoateti verificati daca este gata - bateti cu unghia pe fundul painii, daca suna a gol este gata.
O ungeti cu putina apa si inveliti in prosop pana se raceste bine.
Am observat ca painea oricum crapa la copt, indiferent cum puneti faina sau o lasati la crescut, dar nu influenteaza nicicum gustul painii.
Si aici cateva felii mai reprezentative, asa le si congelez. Jumate de painica o mancam, cealalta jumate o feliez si pun in 1-2 pungi sa se pastreze proaspata la congelator.
Se decongeleaza normal feliata cam in 1-2 ore, la microunde imediat.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.