Pâinica care-i place foarte mult soțului meu, semințele îi dau o textură specifică dar și o aromă foarte bună.
Bineînțeles am experimentat mult cu rețeta până a ajuns aici - dacă folosiți făină albă pâinea iese mai aerată puțin, cu făină integrală de grâu iese ceva mai densă - la gust sunt la fel.
Îmi place să congelez felii subțiri de pâine și întotdeauna am pâine de casă sănătoasă la îndemână, nu neapărat să fac chiar în fiecare săptămână.
Cu 6-7 ore înainte (eu o fac seara și a 2-a zi fac pâinea oricând în timpul zilei) să vă apucați de rețetă trebuie să treziți "maiaua mamă" din frigider (starterul).
V-am arătat aici tot procesul.
O maia bună de utilizat, adică cele 320 g de la ingrediente - trebuie să fie poroasă și activă.
Puneți semințele într-o tigaie și le căliți puțin până încep să se rumenească și să miroase frumos.
Turnați peste semințele fierbinți 150 ml apă rece și lăsați 1-2 ore să se umfle.
Măsurați cantitatea de maia necesară, turnați apa și sarea.
Adăugați făinurile și semințele, amestecați cu o spatulă toate ingredientele.
Va ieși un aluat ceva mai lipicios, dar așa și trebuie din cauza făinii de secară.
Presărați pe masa de lucru făină mai multă și cu ajutorul unei linguri sau spatule scoateți aluatul pe masă.
Îl adunați/uniformizați puțin și lăsați acoperit cu un prosop pentru 20-30 minute.
După acest timp îl mai frământați puțin și formați o pâine lungă.
O puneți pe hârtie de copt și marginile le susțineți cu ceva - eu am pus-o lângă perete și un făcăleț.
Acoperiți cu un prosop și lăsați să crească 2-3 ore.
Apoi se taie în 2 locuri deasupra și se pune la cuptor încins la 250 de grade.
Foarte important s-o coaceți pe o placă de gresie și neapărat cu aburi (turnați jumătate de pahar de apă într-o tavă mică încinsă în cuptor, sub pâine).
Peste 10 minute micșorați temperatura la 200 de grade.
Ungeți 1-2 ori pâinea în timpul coacerii cu apă, va face crusta mai lucioasă și crocantă.
O țineți aproximativ 45 de minute la cuptor, dar oricum înainte s-o scoateți verificați dacă este gata - bateți cu unghia pe fundul pâinii, dacă sună a gol este gata.
O ungeți cu puțină apă și înveliți în prosop până se răcește bine.
Am observat că pâinea oricum crapă la copt, indiferent cum puneți făină sau o lăsați la crescut, dar nu influențează nicicum gustul pâinii.
Și aici câteva felii mai reprezentative, așa le și congelez. Jumătate de pâinică o mâncăm, cealaltă jumătate o feliez și pun în 1-2 pungi să se păstreze proaspătă la congelator.
Se decongelează normal feliată cam în 1-2 ore, la microunde imediat.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.