Pâine integrală de secară (cu maia)

Încă o pâine pe care neapărat vroiam s-o vedeți, este 100% de secară, cu o aromă și gust deosebit, specific pâinicii integrale. Deși procesul de preparare este lung ca timp, efortul este minim, cu condiția să aveți deja maia de secară gata pregătită.

Gustul acestei pâini îl știu din copilărie și mult mi-a luat să-l reproduc, mai ales într-o formă sănătoasă dar și accesibilă ca ingrediente. Aroma specifică de secară, textura densă și puțin umedă - dacă o încercați caldă cu puțin unt deasupra veți rămâne fanii ei :)

Ingrediente
Maia de secară
400 g
gata preparată și activă
Făină integrală de secară
300 g
   
Sare
2 lingurite
   
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
plus 1 lingură pentru uns tava
Miere
2 linguri
   
Apă
140 ml
   
Pași de urmat
Pas 1

Pentru rețetă trezim starterul de maia din frigider așa cum v-am explicat aici.

În total trebuie să aveți cam 500g de maia gata - 400g folosiți la rețetă, restul de 100g puneți înapoi în frigider.

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 1
Pas 2

Peste cele 400g de maia turnăm apa, adăugăm sarea, uleiul și mierea, amestecăm.

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 2
Pas 3

Puneți făina de secară și amestecați cu o lingură sau spatulă - nu băgați mâinile, aluatul este foarte lipicios (specificul făinii de secară), dar așa și trebuie.

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 3
Pas 4

Nu se frământă nimic, așa cum l-ați amestecat cu lingura, se lasă în bol, acoperiți cu o folie alimentară și puneți la frigider pentru 24 de ore - va avea loc o fermentare de lungă durată specifică acestui tip de pâine.

Eu mă organizez astfel - seara până dimineața pun la trezit maiaua, dimineața fac aluatul și îl pun la frigider până următoarea dimineață.

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 4
Pas 5

După acest timp îl scoateți din bol pe masă - nu se frământă și agită, doar îi dați ușor forma cu mâinile (puțină făină presărată pe masă).

Eu l-am pus în tava de chec dreptunghiulară, deci l-am făcut ca un rulou.

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 5
Pas 6

Îl treceți în forma de chec unsă cu puțin ulei - sau așternută cu hârtie de copt.

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 6
Pas 7

Și l-am lăsat cam 4 ore până a crescut bine și a umplut forma. Înainte de a o pune la cuptor ungeți deasupra sau stropiți cu puțină apă.

Fiindcă l-am scos dimineața din frigider și atunci l-am pus în tavă, am avut timp suficient ziua să-l aștept să crească în voie.

Încercați să vă programați corect timpul, efortul fiind minim.

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 7
Pas 8

Se coace timp de 45 de minute la cuptor preîncălzit la 200 grade.

După ce o scoateți fierbinte din cuptor, recomand s-o ungeți puțin deasupra cu o pensulă înmuiată în apă.

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 8
Pas 9

Lăsați să se răcească învelită într-un prosop de bucătărie.

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 9
Pas 10

Și gata, savurați o pâinică gustoasă și sănătoasă.

Poftă Bună!

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 pâine medie)
Timp de preparare:
24 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 24 min
Sursă: nimbul.ru