Inca o paine pe care neaparat vroiam s-o vedeti, este 100% de secara, cu o aroma si gust deosebit, specific painicii integrale. Desi procesul de preparare este lung ca timp, efortul este minim, cu conditia sa aveti deja maia de secara gata pregatita.
Gustul acestei paini il stiu din copilarie si mult mi-a luat sa-l reproduc, mai ales intr-o forma sanatoasa dar si accesibila ca ingrediente. Aroma specifica de secara, textura densa si putin umeda - daca o incercati calda cu putin unt deasupra veti ramane fanii ei :)
Pentru reteta trezim starterul de maia din frigider asa cum v-am explicat aici.
In total trebuie sa aveti cam 500g de maia gata - 400g folositi la reteta, restul de 100g puneti inapoi in frigider.
Peste cele 400g de maia turnam apa, adaugam sarea, uleiul si mierea, amestecam.
Puneti faina de secara si amestecati cu o lingura sau spatula - nu bagati mainile, aluatul este foarte lipicios(specificul fainii de secara), dar asa si trebuie.
Nu se framanta nimic, asa cum l-ati amestecat cu lingura, se lasa in bol, acoperiti cu o folie alimentara si puneti la frigider pentru 24 de ore - va avea loc o fermentare de lunga durata specifica acestui tip de paine.
Eu ma organizez astfel - seara pana dimineata pun la trezit maiaua, dimineata fac aluatul si il pun la frigider pana urmatoarea dimineata.
Dupa acest timp il scoateti din bol pe masa - nu se framanta si agita, doar ii dati usor forma cu mainile(putina faina presarata pe masa).
Eu l-am pus in tava de chec dreptunghiulara, deci l-am facut ca un rulou.
Il treceti in forma de chec unsa cu putin ulei - sau asternuta cu hartie de copt.
Si l-am lasat cam 4 ore pana a crescut bine si a umplut forma. Inainte de a o pune la cuptor ungeti deasupra sau stropiti cu putina apa.
Fiindca l-am scos dimineata din frigider si atunci l-am pus in tava, am avut timp suficient ziua sa-l astept sa creasca in voie.
Incercati sa va programati corect timpul, efortul fiind minim.
Se coace timp de 45 de minute la cuptor preincalzit la 200 grade.
Dupa ce o scoateti fierbinte din cuptor, recomand s-o ungeti putin deasupra cu o pensula inmuiata in apa.
Lasati sa se raceasca invelita intr-un prosop de bucatarie.
Si gata, savurati o painica gustoasa si sanatoasa.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.