Încă o pâine pe care neapărat vroiam s-o vedeți, este 100% de secară, cu o aromă și gust deosebit, specific pâinicii integrale. Deși procesul de preparare este lung ca timp, efortul este minim, cu condiția să aveți deja maia de secară gata pregătită.
Gustul acestei pâini îl știu din copilărie și mult mi-a luat să-l reproduc, mai ales într-o formă sănătoasă dar și accesibilă ca ingrediente. Aroma specifică de secară, textura densă și puțin umedă - dacă o încercați caldă cu puțin unt deasupra veți rămâne fanii ei :)
Pentru rețetă trezim starterul de maia din frigider așa cum v-am explicat aici.
În total trebuie să aveți cam 500g de maia gata - 400g folosiți la rețetă, restul de 100g puneți înapoi în frigider.
Peste cele 400g de maia turnăm apa, adăugăm sarea, uleiul și mierea, amestecăm.
Puneți făina de secară și amestecați cu o lingură sau spatulă - nu băgați mâinile, aluatul este foarte lipicios (specificul făinii de secară), dar așa și trebuie.
Nu se frământă nimic, așa cum l-ați amestecat cu lingura, se lasă în bol, acoperiți cu o folie alimentară și puneți la frigider pentru 24 de ore - va avea loc o fermentare de lungă durată specifică acestui tip de pâine.
Eu mă organizez astfel - seara până dimineața pun la trezit maiaua, dimineața fac aluatul și îl pun la frigider până următoarea dimineață.
După acest timp îl scoateți din bol pe masă - nu se frământă și agită, doar îi dați ușor forma cu mâinile (puțină făină presărată pe masă).
Eu l-am pus în tava de chec dreptunghiulară, deci l-am făcut ca un rulou.
Îl treceți în forma de chec unsă cu puțin ulei - sau așternută cu hârtie de copt.
Și l-am lăsat cam 4 ore până a crescut bine și a umplut forma. Înainte de a o pune la cuptor ungeți deasupra sau stropiți cu puțină apă.
Fiindcă l-am scos dimineața din frigider și atunci l-am pus în tavă, am avut timp suficient ziua să-l aștept să crească în voie.
Încercați să vă programați corect timpul, efortul fiind minim.
Se coace timp de 45 de minute la cuptor preîncălzit la 200 grade.
După ce o scoateți fierbinte din cuptor, recomand s-o ungeți puțin deasupra cu o pensulă înmuiată în apă.
Lăsați să se răcească învelită într-un prosop de bucătărie.
Și gata, savurați o pâinică gustoasă și sănătoasă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.