Paine integrala de secara (cu maia)

Inca o paine pe care neaparat vroiam s-o vedeti, este 100% de secara, cu o aroma si gust deosebit, specific painicii integrale. Desi procesul de preparare este lung ca timp, efortul este minim, cu conditia sa aveti deja maia de secara gata pregatita.

Gustul acestei paini il stiu din copilarie si mult mi-a luat sa-l reproduc, mai ales intr-o forma sanatoasa dar si accesibila ca ingrediente. Aroma specifica de secara, textura densa si putin umeda - daca o incercati calda cu putin unt deasupra veti ramane fanii ei :)

Ingrediente
Maia de secara
400 g
gata preparata si activa
Faina integrala de secara
300 g
Sare
2 lingurite
Ulei de floarea soarelui
2 linguri
plus 1 lingura pentru uns tava
Miere
2 linguri
Apa
140 ml
Pasi de urmat
Pas 1

Pentru reteta trezim starterul de maia din frigider asa cum v-am explicat aici.

In total trebuie sa aveti cam 500g de maia gata - 400g folositi la reteta, restul de 100g puneti inapoi in frigider.

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 1
Pas 2

Peste cele 400g de maia turnam apa, adaugam sarea, uleiul si mierea, amestecam.

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 2
Pas 3

Puneti faina de secara si amestecati cu o lingura sau spatula - nu bagati mainile, aluatul este foarte lipicios(specificul fainii de secara), dar asa si trebuie.

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 3
Pas 4

Nu se framanta nimic, asa cum l-ati amestecat cu lingura, se lasa in bol, acoperiti cu o folie alimentara si puneti la frigider pentru 24 de ore - va avea loc o fermentare de lunga durata specifica acestui tip de paine.

Eu ma organizez astfel - seara pana dimineata pun la trezit maiaua, dimineata fac aluatul si il pun la frigider pana urmatoarea dimineata.

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 4
Pas 5

Dupa acest timp il scoateti din bol pe masa - nu se framanta si agita, doar ii dati usor forma cu mainile(putina faina presarata pe masa).

Eu l-am pus in tava de chec dreptunghiulara, deci l-am facut ca un rulou.

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 5
Pas 6

Il treceti in forma de chec unsa cu putin ulei - sau asternuta cu hartie de copt.

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 6
Pas 7

Si l-am lasat cam 4 ore pana a crescut bine si a umplut forma. Inainte de a o pune la cuptor ungeti deasupra sau stropiti cu putina apa.

Fiindca l-am scos dimineata din frigider si atunci l-am pus in tava, am avut timp suficient ziua sa-l astept sa creasca in voie.

Incercati sa va programati corect timpul, efortul fiind minim.

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 7
Pas 8

Se coace timp de 45 de minute la cuptor preincalzit la 200 grade.

Dupa ce o scoateti fierbinte din cuptor, recomand s-o ungeti putin deasupra cu o pensula inmuiata in apa.

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 8
Pas 9

Lasati sa se raceasca invelita intr-un prosop de bucatarie.

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 9
Pas 10

Si gata, savurati o painica gustoasa si sanatoasa.

Pofta Buna!

Paine integrala de secara (cu maia) - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 paine medie)
Timp de preparare:
24 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 24 min
Sursa: nimbul.ru