În ultimii ani tot încercam diverse rețete de pască fără aluat, abia acum pot să vă spun că am găsit varianta care îmi place cel mai mult - este o pască perfectă și extraordinar de gustoasă! Eu personal prefer anume această pască fără aluat pentru masa de Paște, nu prea mi-a plăcut pasca tradițională cu aluat și brânză. Cu această variantă de rețetă de pască împăcați pe toată lumea, vă asigur că vi se va cere rețeta și va rămâne una de suflet pentru mult timp.
Cum am menționat și mai jos, dar țin să mai scriu și aici - structura mai fină și fragedă la pască o veți obține dacă folosiți brânză mai moale, ceva mai cremoasă. Eu am cumpărat brânză clasică de vaci, la găletușa de 1 kg și a ieșit perfectă - ca un sufleu sau cheesecake. Puteți să-i spuneți pască fără aluat dacă e de Paște, sau budincă de brânză dacă o faceți în restul anului, să știți că nimeni nu se va supăra să mănânce oricând așa o prăjitură cu brânză delicioasă. În loc de stafide puteți pune merișoare sau bucățele de ciocolată, va fi și mai interesantă.
Bun, dar dacă totuși țineți să faceți pasca tradițională cu aluat de cozonac, vă recomand să vedeți rețeta mea de pască, și cu video, sau pasca cu ciocolată - și asta extraordinară și de mare efect!
Și bineînțeles tradiționali cozonaci - Cozonacul mai rapid cu cacao și nuci, Cozonacii Babani, Cozonacii cu aluat opărit sau Cozonacii de post.
Forma de copt (28cm în diametru) se așterne cu hârtie de copt, bordurile se ung cu puțin unt și se presară cu griș.
Dați drumul la cuptor, să se încălzească la 150-160 de grade.
Brânza se trece prin sită sau se pasează cu blenderul vertical.
Am menționat că brânza trebuie să fie moale și ceva mai cremoasă, așa veți obține o pască fină, moale și foarte fragedă. Iese bine și cu brânza clasică, dar va fi o consistență un pic mai densă.
Albușurile se separă de gălbenușuri, acestea le puneți în bolul cu brânza de vaci.
Brânza o amestecați cu gălbenușurile, untul topit, zahărul, esența de vanilie și sarea.
Folosiți un tel sau spatula ca să omogenizați cât mai bine compoziția.
Apoi adăugați făina, grișul și laptele praf (deși acesta nu este obligatoriu, pasca va avea un gust mai bogat și o aromă mai fină de lapte).
Apoi urmează praful de copt și stafidele, amestecați bine.
Albușurile se bat spumă tare și albă cu mixerul.
În 2-3 etape adăugați albușurile la compoziția de brânză și amestecați atent cu mișcări de sus în jos.
Turnați compoziția de pască în formă, o scuturați puțin de masă.
Puneți tava la cuptor pentru 1 oră la 160 de grade.
Când observați că pasca se rumenește bine, puneți deasupra și dedesubtul tăvii câte o bucată de folie de aluminiu - pentru a preveni rumenirea excesivă.
Dar să știți că la o temperatură corectă pasca trebuie să se coacă încet și nu va mai trebui să-i puneți folie.
Așa arată pasca gata coaptă, puțin umflată și rumenă.
O scoateți din cuptor și lăsați să se răcească.
După răcire pasca se mai lasă, am încercat diverse chestii să nu se întâmple asta, dar tot așa face.
Până la urmă e normal, are compoziția mai de sufleu și este caracteristic.
O serviți ornată după preferințe cu - zahăr pudră, sos de ciocolată, orice dulceață preferată - sau ca atare.
Anul acesta am reușit să refac rețeta și puteți să vedeți și varianta video, și chiar mă bucur pentru această variantă delicioasă.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.