In ultimii ani tot incercam diverse retete de pasca fara aluat, abia acum pot sa va spun ca am gasit varianta care imi place cel mai mult - este o pasca perfecta si extraordinar de gustoasa! Eu personal prefer anume aceasta pasca fara aluat pentru masa de Paste, nu prea mi-a placut pasca traditionala cu aluat si branza. Cu aceasta varianta de reteta de pasca impacati pe toata lumea, va asigur ca vi se va cere reteta si va ramane una de suflet pentru mult timp.
Cum am mentionat si mai jos, dar tin sa mai scriu si aici - structura mai fina si frageda la pasca o veti obtine daca folositi branza mai moale, ceva mai cremoasa. Eu am cumparat branza clasica de vaci, la galetusa de 1 kg si a iesit perfecta - ca un sufleu sau cheescake. Puteti sa-i spuneti pasca fara aluat daca e de Paste, sau budinca de branza daca o faceti in restul anului, sa stiti ca nimeni nu se va supara sa manance oricand asa o prajitura cu branza delicioasa. In loc de stafide puteti pune merisoare sau bucatele de ciocolata, va si mai interesanta.
Bun, dar daca totusi tineti sa faceti pasca traditionala cu aluat de cozonac, va recomand sa vedeti reteta mea de pasca, si cu video, sau pasca cu ciocolata - si asta extraordinara si de mare efect!
Si bineinteles traditionalii cozonaci - Cozonacul mai rapid cu cacao si nuci, Cozonacii Babani , Cozonacii cu aluat oparit sau Cozonacii de post.
Forma de copt(28cm in diametru), se asterne cu hartie de copt, bordurile se ung cu putin unt si se presara cu gris.
Dati drumul la cuptor, sa se incalzeasca la 150-160 de grade.
Branza se trece prin sita sau se paseaza cu blenderul vertical.
Am mentionat ca branza trebuie sa fie moale si ceva mai cremoasa, asa veti obtine o pasca fina, moale si foarte frageda. Iese bine si cu branza clasica dar va fi o consistenta un pic mai densa.
Albusurile se separa de galbenusuri, acestea le puneti in bolul cu branza de vaci.
Branza o amestecati cu galbenusurile, untul topit, zaharul, esenta de vanilie si sarea.
Folositi un tel sau spatula ca sa omogenizati cat mai bine compozitia.
Apoi adaugati faina, grisul si laptele praf(desi acesta nu este obligatoriu, pasca va avea un gust mai bogat si o aroma mai faina de lapte).
Apoi urmeaza praful de copt si stafidele, amestecati bine.
Albusurile se bat spuma tare si alba cu mixerul.
In 2-3 etape adaugati albusurile la compozitia de branza si amestecati atent cu miscari de sus in jos.
Turnati compozitia de pasca in forma, o scuturati putin de masa.
Puneti tava la cuptor pentru 1 ora la 160 de grade.
Cand observati ca pasca se rumeneste bine puneti deasupra si dedesubtul tavii cate o bucata de folie de aluminiu - pentru a preveni rumenirea excesiva.
Dar sa stiti ca la o temperatura corecta pasca trebuie sa se coaca incet si nu va mai trebui sa-i puneti folie.
Asa arata pasca gata coapta, putin umflata si rumena.
O scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca.
Dupa racire pasca se mai lasa, am incercat diverse chestii sa nu se intample asta, dar tot asa face.
Pana la urma e normal, are compozitia mai de sufleu si este caracteristic.
O serviti ornata dupa preferinte cu - zahar pudra, sos de ciocolata, orice dulceata preferata - sau ca atare.
Anul acesta am reusit sa refac reteta si puteti sa vedeti si varianta video, si chiar ma bucur pentru aceasta varianta delicioasa.
Pofta Buna!
Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.
Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.